הפסקת אוכל | גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

רגע לפני הצום, נתנחם במאכלים מוכרים ואהובים

תוכן השמע עדיין בהכנה...

הסעודה המפסקת של ערב יום כיפור היא הרבה מעבר לאוכל שנגיש לשולחן, יש בה גם אלמנט של פרידה. זה רגע קטן של לפני השקט הגדול, המקום שבו הגוף מתמלא כדי לאפשר לנפש להתפנות. יש משהו מנחם בצלחת של אוכל מוכר, כזה שמרגיע את הבטן וגם את הראש. המנה הזו שאמא תמיד מכינה, אותו סלט שתמיד מונח על השולחן, או אפילו הקערה של האורז שתמיד נשאר קצת ממנו למחרת - כל אחד והניחומים הקטנים שלו. והפשטות הזאת משרה תחושה של חגיגיות אחרת. אין רעש של מנות מתוחכמות, אין מרדף אחרי "וואו" קולינרי - יש תשומת לב לאיזון, לרוגע, לשובע נעים שלא מכביד.

הארוחה הזאת היא שילוב מיוחד של טעמים על הלשון שמתמזגים עם המחשבות, עם חשבון הנפש. זה זמן שבו אנחנו שואלים את עצמנו מה אנחנו רוצים לשנות, רגע שבו נזכרים במי שפגענו בו בלי לשים לב, או במי שהיה שם בשבילנו כשלא ידענו אפילו איך להגיד תודה.

וכמו תמיד, בסוף הארוחה ישנו המבט האחרון על השולחן, על המנות שנגמרו מהר, על אלה שנשארו קצת, על הצלחות הריקות, אז מגיע הרגע לסגור את הדלת, להחליף בגדים ולצאת לבית הכנסת או להתכנס בבית לשקט של הצום.

אולי זו בדיוק הסיבה שהארוחה המפסקת היא כל כך מיוחדת: היא לא רק ממלאת את הבטן, אלא גם מכינה אותנו למסע קטן פנימה.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

טעמים שנשארים איתנו להרבה זמן

מרכיבים

4 כפות שמן

2 בצלים קלופים וקצוצים דק

2 גבעולי סלרי קצוצים דק

4 שיני שום קלופות וקצוצות דק

2 עצמות מח (לא חובה, אבל משדרג מאוד)

½1 ליטר מים או ציר (6 כוסות)

½ כפית כורכום

1 כפית פפריקה מתוקה

1 כפית בהרט

מלח

פלפל שחור

200 גרם גרגרי חומוס מבושלים או קפואים

¾ כוס עדשים שאוהבים

4 עגבניות מגורדות דק בפומפייה

1 כף רכז עגבניות

מיץ סחוט מחצי לימון

2 כפות קמח

1 כוס אטריות דקות למרק

להגשה

½ כוס כוסברה קצוצה

½ כוס עלי נענע קצוצים

פלחי לימון

אופן ההכנה

1. בסיר גדול מחממים שמן, ומוסיפים בצל, שום וסלרי ומטגנים תוך ערבוב 7-8 דקות עד שהם מתרככים.

2. מוסיפים את עצמות המח.

3. מוסיפים מים או ציר ותבלינים, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.

4. מוסיפים לסיר את יתרת המרכיבים מלבד הקמח והאיטריות, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כ־45 דקות.

5. בקערית קטנה שמים קמח ורבע כוס מים ומערבבים עד שכל הגושים מתמוססים, מוסיפים את התערובת למרק, ומערבבים היטב.

6. מוסיפים את האטריות ומערבבים, מביאים שוב לרתיחה ומבשלים כ־5 דקות נוספות, עד שהאטריות מתרככות.

7. להגשה: מוזגים לקערת מרק, מפזרים מעל כוסברה ונענע, ומגישים לצד פלחי לימון.

* אם הוא מסמיך מדי לאחר צינון, אפשר להוסיף מעט מים רותחים ולבחוש היטב.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

פשוט, צבעוני ומשביע

מרכיבים

6 כרעיים חצויות

6 גזרים קלופים וחתוכים לחתיכות באורך של כ־4 ס"מ

5 סלקים קטנים קלופים וחתוכים לפלחים

6-8 בצלצלי שאלוט שלמים קלופים

5-6 שיני שום שלמות

2 כפות עלי טימין טרי

מצרכים לרוטב

1/3 כוס רכז רימונים

1/3 כוס שמן זית

4 כפות דבש

3-4 כפות חומץ בלסמי

1 כף שום כתוש

1 כף ג'ינג'ר קלוף ומגורד דק בפומפייה

1 כף גרגרי כמון שלמים

½ כוס מים

להגשה

חופן גרגרי רימון

עירית קצוצה

אופן ההכנה

1. בקערית מערבבים את חומרי הרוטב.

2. מחממים תנור לחום של 190 מעלות.

3. בתבנית התנור שמים גזר, סלק, בצלצלי שאלוט, שום וטימין. מוסיפים כמחצית מהרוטב ומערבבים היטב בידיים כך שכל הירקות מצופים ברוטב.

4. בקערה מניחים את העוף ויתרת הרוטב, מערבבים, ומסדרים בתבנית בין הירקות עם צד העור כלפי מטה. אם נשאר רוטב יוצקים אותו לתבנית.

5. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום וצולים כחצי שעה.

6. לאחר חצי שעה מוציאים את התבנית מהתנור, מסירים את רדיד האלומיניום והופכים את חתיכות העוף כך שהצד עם העור פונה כלפי מעלה, ומערבבים בעדינות את הירקות. בעזרת כף יוצקים מהרוטב שבתבנית על כל הירקות והעוף.

7. מחזירים לתנור, ללא כיסוי, ל־20-30 דקות נוספות עד שהירקות והעוף מקבלים צבע יפה ומבריק.

8. לפני ההגשה מעבירים לצלחת יפה ומפזרים מעל גרגרי רימון ועירית קצוצה.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

פרידה מרעננת מהעונה החמה

מרכיבים

1 בקבוק יין לבן יבש

2 כוסות מים

רצועת קליפה מלימון אחד

1 כפית תמצית וניל

2 עלי דפנה

2 תרמילי הל דפוקים קלות

10 פרוסות דקות של ג'ינג'ר קלוף

1 מקל קינמון

½ כוס סוכר

6 משמשים חצויים

2 אפרסקים חתוכים לשישה פלחים לאורכם

3 אגסים חתוכים לשישה פלחים לאורכם

4 שזיפים חתוכים לשישה פלחים לאורכם

חופן אוכמניות או דובדבנים מגולענים

אופן ההכנה

1. שמים את כל המצרכים למעט הפירות בסיר, מביאים לרתיחה ומבשלים חמש דקות.

2. מוסיפים את האגסים והאפרסקים ומבשלים כ־5 דקות.

3. מוסיפים את המשמשים והשזיפים ומבשלים 5 דקות נוספות.

4. מוסיפים את האוכמניות או הדובדבנים ומבשלים כ־5 דקות נוספות, עד שהפירות רכים אך עדיין מוצקים.

5. מכבים את האש, מקררים לחלוטין ומגישים בקעריות קטנות.