ויניגרט | גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

ויניגרט בשבילי הוא לא סתם רוטב לסלט, אלא הרבה מעבר לזה

תוכן השמע עדיין בהכנה...

אני מלכת הוויניגרט, שליטת השקשוק בצנצנת, אשת החומץ והשמן. אם תשאלו את בן־זוגי סימון הוא יגיד לכם שאני מכינה את הוויניגרט הכי טעים בעולם. כשאנחנו מגיעים לארוחות שישי אצל אבא שלי, אני רק נכנסת בדלת והוא צועק מהחדר השני "תכיני ויניגרט לסלט!". ברוכים הבאים למדור שבו ויניגרט הוא לא רק רוטב – הוא דרך חיים.

אני מכינה באופן קבוע ויניגרט ושומרת בצנצנת במקרר, ככה שבכל פעם שבא לי סלט הרוטב כבר מוכן, וזה עניין של שתי דקות מהרגע שהתחיל לי החשק עד לרגע שהסלט בפה שלי. עם הזמן גיליתי שוויניגרט הוא לא רק לסלטים, הוא הכוכב הסמוי של המטבח, כזה שנכנס בשקט ומשאיר טעם של "וואו, מה שמת פה?"

דמיינו שליד הסלט הזה עם הוויניגרט יש גם סלמון שחום מבחוץ, ורדרד ועסיסי מבפנים בזיגוג נהדר של אותו רוטב הקסם. או קציצות עוף מזוגגות ברוטב הנפלא הזה או מגש ירקות אפויים בתנור עם, כן, ויניגרט. גאוני, לא? נסו וגלו עולם חדש מחוץ לקערת החסה, ואף גילוי מרעיש מזה – צנצנת של ויניגרט במקרר היא קיצור דרך נהדר כשרוצים לתקתק מנה שווה ומהירה.

אז קדימה, בואו נגלה יחד איך הרוטב הקטן הזה עושה דברים גדולים. ובואו נסכים שמהיום, ויניגרט זה ממש לא רק רוטב לסלט. תנו לו לצאת מהקופסה (או מהצנצנת), תגלו שהוא חבר לשעת צרה, ויכול לשדרג בקלות ובמהירות המון מנות אם רק ניתן לו הזדמנות.

הבסיס לכל הטוב הזה

מרכיבים

¼ כוס שמן זית

מיץ מחצי לימון

1-2 כף חומץ בלסמי או חומץ תפוחים

1 כפית שום כתוש

1 כף חרדל דיז'ון חלק

1 כף דבש או סירופ מייפל

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

1. שמים את כל המרכיבים בצנצנת, סוגרים את הצנצנת ומשקשקים היטב עד שמתקבל רוטב אחיד. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.

* תרגישו חופשי להכין כמות כפולה ואפילו משולשת. הרוטב נשמר במקרר בצנצנת הרבה מאוד זמן! ככה בכל פעם שתרצו סלט, הרוטב כבר יחכה לכם במקרר.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

מגש ירקות אפויים עם טוויסט של ויניגרט

מרכיבים

½ כרובית קטנה מופרדת לפרחים

2-3 קישואים חתוכים גס

2-3 ראשי שומר חתוכים לרבעים לאורך

2 קולורבי קלופים וחתוכים לפלחים

¼ כרוב חתוך גס

2-3 בצל סגול קטן או בצלצלי שאלוט קלופים וחתוכים לחצי לאורך

4-5 גבעולי טימין טרי

רוטב ויניגרט

אופן ההכנה

1. מחממים תנור לחום של 200 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

2. מניחים בתבנית את כל הירקות, יוצקים את הרוטב, מערבבים היטב ומפזרים מעל גבעולי טימין.

3. מכניסים לתנור ל־30 דקות. הירקות מוכנים כשהם רכים ושזופים (אפילו מעט חרוכים) בחלקם העליון.

אלו ירקות שאני מאוד אוהבת להכניס לתנור, אבל אפשר לגמרי לגוון ולהשתמש בכל ירק שאתם אוהבים (בתנאי שהוא מתאים לצלייה בתנור)

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

ארבעה מרכיבים ורוטב אחד למנה חגיגית

מרכיבים

4-6 פרוסות פילה סלמון (כ־200 גרם כל פרוסה)

מלח

פלפל שחור גרוס

4 עלי מרווה

רוטב ויניגרט

אופן ההכנה

1. מחממים תנור לחום של 200 מעלות.

2. בקערה מניחים את פרוסות הדג, ממליחים ומפלפלים.

3. מעבירים את הדג לתבנית מרופדת בנייר אפייה כשצד העור כלפי מטה.

4. מניחים על הדג את עלי המרווה, יוצקים מעל את הרוטב ומכניסים לתנור לכ־12 דקות.

5. מעבירים את הסלמון לצלחת הגשה ויוצקים עליו מהרוטב שנשאר בתבנית.

במקום בתנור, אפשר גם במחבת: ממליחים ומפלפלים את הדג וצורבים אותו במחבת. כשהדג צרוב יפה, מוסיפים רוטב ויניגרט ומזגגים דקה־שתיים מכל צד.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

עם תוספת או בלי, המנה שמתחסלת עוד לפני שמסירים אותה מהאש

מרכיבים

750 גרם פרגית, טחונה

1 ביצה

2־3 פרוסות לחם ללא הקשה, מורטבות במים וסחוטות היטב

2 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק

½ כוס כוסברה או פטרוזיליה קצוצה דק

2 שיני שום כתושות

מלח

פלפל שחור

שמן זית לטיגון

רוטב ויניגרט

אופן ההכנה

1. שמים בקערה גדולה את כל מרכיבי הקציצות (ללא הוויניגרט) ומערבבים היטב לתערובת אחידה, מכסים ומכניסים למקרר לחצי שעה.

2. מוציאים מהמקרר, ובידיים משומנות יוצרים מהתערובת קציצות שמנמנות ופחוסות ומסדרים אותן על מגש.

3. במחבת (גדולה מספיק בשביל כל הקציצות) מחממים 4 כפות שמן זית.

4. כשהשמן חם מניחים את הקציצות במחבת ומטגנים כ־3 דקות מכל צד עד שהן זהובות היטב.

5. יוצקים למחבת את הוויניגרט ומזגגים בו את הקציצות כדקה-שתיים מכל צד ומסירים מהאש.