גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

אפשר להסתפק במלח ומיץ לימון, אבל אין כמו סלט עם רוטב משודרג וטוב

תוכן השמע עדיין בהכנה...

רטבים לסלט הם כמו הפסקול של הסרט. הם ההבדל בין שעמום לעניין ויכולים להפוך כל עלה חסה סתמי לאירוע קולינרי מרגש. רובנו גדלנו על סלט קצוץ עם מיץ לימון ושמן זית, שזה אחלה בסיס, אבל ברגע שטועמים רוטב ויניגרט טוב, רוטב יוגורט או רוטב חמאת בוטנים פתאום מבינים איזה מגרש משחקים ענק ומרגש זה המגרש של הירקות.

הקסם האמיתי של רוטב טוב הוא ביכולת שלו לאחד בין כל מרכיבי הסלט לכדי ביס מושלם – כזה שבו החסה פוגשת את העגבנייה, המלפפון לא נעלב מהגזר, והכול עטוף באיזון מדויק של חמיצות, מתקתקות מליחות וחריפות למי שאוהב. רוטב לסלט הוא הדבק, הדיאלוג, התיבול, ולעיתים – גם הגיבור הראשי. סלט בלי רוטב הוא כמו מסיבה בלי מוזיקה. טכנית זה יכול לעבוד, אבל למה לוותר על הקטע הכי כיפי? תשקיעו ברוטב – הסלט שלכם יודה לכם.

הטיפ שלי בהכנת רוטב הוא להכין כמות כפולה, כי רוב הרטבים נשמרים במקרר בלי בעיה. רוטב טוב מחזיק כמה ימים, ולפעמים אפילו משתבח עם הזמן. וככה בכל פעם שתחתכו סלט שווה, הרוטב כבר יחכה לכם במקרר. ספוילר: שמרו היטב את המתכון של הוויניגרט, הוא ישמש אתכם במדור של השבוע הבא.

 

רוטה יוגורט ועשבי טיבול

קליל, מרענן ועם הרבה ירוק

מרכיבים

1 גביע יוגורט

½ כוס עלי נענע

½  כוס עלי בזיליקום

½ כוס עלי פטרוזיליה

½ כוס עירית

4 כפות שמן זית

2 כפות מיץ לימון

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

שמים את כל מרכיבי הרוטב במעבד מזון וטוחנים, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.

מתכון לסלט שהולך מעולה עם הרוטב

מרכיבים

2 פיתות

שמן זית

מלח

פלפל

זעתר (טרי או יבש)

3 מלפפונים

1 כוס עגבניות שרי

1 גמבה אדומה

½ צרור פטרוזיליה

3-4 גבעולי בצל ירוק

שמן זית

מיץ מחצי לימון

מלח

פלפל

אופן ההכנה

1. מכינים את הפיתות: מחממים תנור לחום של 180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפיה.

2. פותחים את הפיתות וקורעים אותן לפיסות ומסדרים על התבנית את קרעי הפיתות.

3. מורחים כל חתיכת פיתה בשמן זית בנדיבות, בוזקים מלח, פלפל וזעתר.

4. מכניסים לתנור לכ־15 דקות עד שהפיתות זהובות וריחניות, מוציאים מהתנור ומניחים בצד.

5. חותכים גס את כל הירקות ושמים בקערה גדולה.

6. מפרידים את עלי הפטרוזיליה מהגבעולים ומוסיפים לקערה.

7. חותכים את הבצל הירוק לפיסות באורך של כ־3 ס"מ ומוסיפים לקערה.

8. יוצקים מעל את רוטב היוגורט ומערבבים היטב.

9. עורמים את קרעי הפיתות האפויות על גבי הסלט ומגישים.

אפשר כמובן לגוון ולשדרג את הירקות בסלט. בצל למשל יהיה פה נהדר (אני פשוט לא אוכלת בצל חי, אבל מי שאוהב זה לגמרי מתאים פה!), גם פלפל חריף יכול לתת קיק נהדר.

אני הכי אוהבת להכין את הסלט הזה עם קרעי פיתות, אבל אפשר כמובן להשתמש גם בחתיכות לחם או חלה.

במקום בתנור, אפשר גם לקלות את הפיתות על מחבת יבשה ולוהטת או על המנגל.

 

רוטב ויניגרט

צבע עז וריח הדרים, נפלא לסלט עם פירות

מרכיבים

¼ כוס שמן זית

מיץ מחצי לימון

1-2 כף חומץ בלסמי או חומץ תפוחים

1 כפית שום כתוש

1 כף חרדל דיז'ון חלק

1 כף דבש או סירופ מייפל

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

שמים את כל המרכיבים בצנצנת, סוגרים את הצנצנת ומשקשקים היטב עד שמתקבל רוטב אחיד, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.

תרגישו חופשי להכין כמות כפולה ואפילו משולשת, הרוטב נשמר במקרר בצנצנת הרבה מאוד זמן! ככה בכל פעם שתרצו סלט, הרוטב כבר יחכה לכם במקרר.

מתכון לסלט שהולך מעולה עם הרוטב

מרכיבים

4 תפוחי עץ פינק ליידי

40 גרם חמאה

3 כפות דבש

2 כפות חומץ בלסמי

מלח

פלפל שחור

2 ראשי חסה סלנובה

2 ראשי אנדיב

½ כוס שקדים קצוצים גס

200 גרם גבינת ברי חתוכה לפרוסות

אופן ההכנה

1. מכינים את התפוחים: מחממים תנור לחום של 190 מעלות.

2. חותכים את התפוחים לשמיניות לאורך ומניחים בתבנית, מוסיפים חמאה, דבש, חומץ בלסמי, מלח ופלפל ומערבבים היטב.

3. אופים את התפוחים כ־30 דקות (מערבבים מדי פעם), עד שהתפוחים מקורמלים היטב, מוציאים מהתנור ומצננים.

4. שוטפים את עלי החסות, מייבשים, קורעים לחתיכות גדולות ומניחים בקערת ההגשה.

5. מוסיפים את השקדים, הגבינה והתפוחים ומערבבים היטב.

6. לפני ההגשה יוצקים מעל רוטב ומערבבים היטב.

אפשר כמובן להשתמש בכל זן תפוחים שאוהבים, בכל גבינה שאוהבים (למשל גבינה כחולה תהיה נהדרת), ואפשר לגוון בסוגי החסות.

לאופציה טבעונית או פרווה אפשר להחליף את החמאה בשמן זית ומוותרים על הגבינה.

אפשר להחליף את התפוחים הצלויים בטריים, ואפשר לשים גם טריים וגם צלויים.

 

רוטב בוטנים אסייתי

דרישת שלום חריפה–מתוקה מהמזרח

מרכיבים

2-3 שיני שום כתושות

1 כף ג'ינג'ר טרי קלוף ומגורד דק בפומפייה

3 כפות חמאת בוטנים טבעית

1 כף דבש או מייפל

2 כפות סויה (אני ממליצה על סויה בהירה)

¼ כוס מים

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

1. שמים את כל מרכיבי הרוטב בסיר קטן.

2. מבשלים תוך ערבוב כ־4 דקות, מסירים מהאש ומניחים בצד להצטנן לחלוטין.

אפשר להוסיף לרוטב גם קצת צ'ילי קצוץ שנותן קיק נחמד של חריפות.

אם רוצים רוטב דליל יותר אפשר להוסיף מעט מים.

מתכון לסלט שהולך מעולה עם הרוטב

מרכיבים

½ חבילת אטריות שעועית

2 מלפפונים חתוכים לג'וליאנים

1 גזר חתוך לג'וליאנים

⅙ כרוב סגול חתוך דק־דק

1 כוס עגבניות שרי חתוכות לרבעים

1 בצל סגול פרוס דק לחצאי טבעות

1 צ'ילי אדום חתוך דק־דק

2-3 גבעולי בצל ירוק חתוך לפרוסות של 4 ס"מ

½ כוס עלי כוסברה קצוצים גס

להגשה:

בוטנים קצוצים גס

אופן ההכנה

1. מכינים את האטריות: שמים את אטריות השעועית בקערה גדולה עם מים רותחים ומשרים כ־10 דקות עד שהן מתרככות.

2. מסננים את האטריות, שוטפים היטב במים קרים ומשרים בקערה עם מים קרים עד השימוש.

3. שמים את כל הירקות בקערה גדולה.

4. מסננים את האטריות מהמים ומוסיפים לקערה (אם האטריות ארוכות ומסתבכות זו בזו אפשר לקצר אותן מעט בעזרת מספריים).

5. יוצקים את הרוטב מעל הסלט ומערבבים היטב.

6. מפזרים בוטנים קצוצים ומגישים מיד.

אלו הירקות שאני אוהבת בסלט הזה, אבל אפשר להוסיף או להוריד כל ירק שרוצים.

זו הגרסה הטבעונית והנהדרת של הסלט הזה, אבל אפשר גם להוסיף לו חזה עוף צלוי, פרוסות סינטה צרובות, טופו או כל תוספת אחרת שאוהבים.

 

כ"ט בסיון ה׳תשפ"ה25.06.2025 | 17:01

עודכן ב