תמרה אהרוני | גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

לתפוחי אדמה מגיע יותר מאשר להישרף בל"ג בעומר. המדור עושה להם כבוד עם שלושה מתכונים מקפיצים

תוכן השמע עדיין בהכנה...

ל"ג בעומר כבר עבר, אבל אנחנו פה בענייני אוכל, ולכן נדבר רגע על קרטושקעס! אותו תפוח אדמה חרוך למחצה, עם קליפה שרופה ותוכן חצי נא, עטוף באלומיניום ובתקווה. טעים? ובכן, זה נתון לוויכוח.

האמת היא שתפוחי אדמה ראויים ליותר. הרבה יותר. במקום לזרוק אותם לאש ולחכות שיֵצא מהם משהו אכיל במקרה הטוב או גוש פחם ברוב המקרים, למה שלא נחשוב מחוץ לגחלים ונעשה מהתפודים משהו טעים? פירה חלק כמו ענן, עם חמאה ושום, למשל. או תפוחי אדמה פריכים בתנור עם רוזמרין ומלח גס. ואם ממש בא לנו להתפנק – גראטן תפוחי אדמה עם שמנת וגבינה מבעבעת. 

אז עם כל הכבוד לקרטושקעס, הנה כמה שימושים יותר טעימים ומיוחדים לתפודים שלכם.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

זו לא רק הלביבה, זה גם מה ששמים עליה

1 ק"ג תפו"א (כ־4 תפוחי אדמה גדולים)

קערה עם מי קרח

2 ביצים

2 כפות עלי טימין

1 צרור עירית קצוץ

6 כפות קורנפלור

מלח

פלפל שחור

לטיגון

50 גר’ חמאה

3-4 כפות שמן

לטופינג

קרם פרש / שמנת חמוצה

עירית קצוצה

אופן ההכנה

1. מכינים את הלטקעס: חותכים את תפוחי האדמה לרצועות דקות (בעזרת להב מיוחד במעבד המזון או בעזרת קולפן ז'וליאנים).

2. מעבירים את רצועות תפוחי האדמה לקערה עם מי קרח ל־10 דקות.

3. מסננים את רצועות תפוחי האדמה ומייבשים היטב בעזרת נייר סופג, מעבירים לקערה גדולה.

4. מוסיפים ביצה, טימין, עירית, קורנפלור, מלח ופלפל ומערבבים היטב.

5. יוצרים מהתערובת לביבות שטוחות.

6. במחבת רחבה מחממים חמאה ושמן.

7. כשהשמן חם והחמאה נמסה מוסיפים את הלביבות ומטגנים אותן 3-4 דקות מכל צד עד שהן שחומות ופריכות.

8. מוציאים לצלחת הגשה יפה.

9. מניחים תלולית קרם פרש על כל לביבה.

10. מניחים פרוסת סלמון מעושן ומפזרים עירית קצוצה.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

שכבות של נחמה לבטן

מרכיבים

לבצק

1 ק"ג תפוחי אדמה קלופים

500 מ"ל שמנת מתוקה

2 שיני שום כתושות

1 כף עלי טימין

½ כוס פרמזן מגורדת דק

50 גר' חמאה רכה חתוכה לקוביות קטנות

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

1. מחממים תנור לחום של 170 מעלות.

2. פורסים את תפוחי האדמה לפרוסות דקות ככל הניתן (הכי טוב להיעזר במנדולינה או בדיסקית פריסה של מעבד מזון).

3. בקערה גדולה מערבבים שמנת, שום, טימין, מלח ופלפל.

4. בכלי חסין חום מסדרים שליש מכמות תפוחי האדמה יוצקים שליש מתערובת השמנת ומפזרים שכבה של פרמזן.

5. חוזרים על הפעולה: מסדרים שליש מכמות תפוחי האדמה, יוצקים שליש מכמות השמנת ומפזרים פרמזן.

6. מסדרים את השליש האחרון בצורה נאה ומסודרת, יוצקים את תערובת השמנת סביב סביב

7. מפזרים סביב־סביב את קוביות החמאה ומפזרים את שאר הפרמזן.

8. מכסים ברדיד אלומיניום, מחוררים אותו בעזרת קיסם ב־4-5 מקומות ואופים כשעה.

9. מסירים את הנייר וממשיכים לאפות 20-25 דקות נוספות עד שחלקו העליון של הגראטן שחום ומבעבע.

גיא אשכנזי, Karela Agency

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

מנה מרשימה ופשוטה

מרכיבים

6 תפוחי אדמה

מעט שמן זית

מלח

למילוי

30 גר’ חמאה

½ בצל קצוץ דק

חופן עלי תרד שטופים קצוצים גס

3 כפות שמנת מתוקה

2 שיני שום כתושות

½ כוס גבינה מגוררת שאוהבים

1 ביצה

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

1. מחממים תנור לחום של 200 מעלות

2. מורחים את תפוחי האדמה בשמן זית, מפזרים מלח ועוטפים כל תפוד ברדיד אלומיניום.

3. אופים את תפוחי האדמה כ־45 דקות עד שהם רכים.

4. מוציאים מהתנור ומניחים בצד.

5. מחממים את החמאה במחבת גדולה.

6. כשהחמאה חמה מוסיפים את הבצל ומטגנים 5-6 דקות עד שהבצל מתחיל להזהיב.

7. מוסיפים את התרד ומטגנים 2-3 דקות עד שהתרד מתרכך ומתכווץ.

8. מוציאים לקערה, שיצטנן מעט.

9. מניחים את תפוחי האדמה על צידם הרחב ומסירים בעזרת סכין חדה את חלקו העליון של כל תפוד.

10. בעזרת כפית חופרים גומה גדולה בתוך תפוחי האדמה (כדי לפנות מקום למילוי) מקפידים להשאיר דפנות בעובי של סנטימטר.

11. את פנים תפוחי האדמה שרוקנו מוסיפים לקערה עם הבצל והתרד.

12. כשתערובת הבצל והתרד בטמפרטורת החדר מוסיפים לקערה את יתרת המרכיבים ומערבבים היטב לתערובת אחידה.

13. ממלאים את תפוחי האדמה בתערובת בנדיבות, התערובת צריכה לבלוט החוצה מתוך התפודים.

14. אופים את התפודים הממולאים 10-12 דקות עד שפני המילוי שחומים ומבעבעים

כ"ב באייר ה׳תשפ"ה20.05.2025 | 15:49

עודכן ב 
תגיות