טונה מקופסת שימורים היא המלכה הבלתי מוערכת של המזווה. אומנם יש לה תדמית קצת נחותה, כאילו היא שמישה רק בטיולים בצופים, עם פתיחה דרמטית באמצעות פותחן חלוד, ושום תיבול חוץ מאבק מדבר.
אבל למעשה טונה משומרת היא חומר גלם מופלא. יש לכם קופסת טונה? יש לכם ארוחה. ועם קצת יצירתיות היא יכולה להפוך למנה שווה לגמרי. אפשר להכין ממנה פסטה חריפה עם עגבניות, צ'ילי ושום – מהירה, טעימה וכמעט כמו בחופשה באיטליה. סלט ניסואז הוא כבר קלאסיקה – עם ביצים קשות, תפוחי אדמה, זיתים ושעועית ירוקה, זו ארוחה שלמה בצלחת. ישנן גם קציצות הטונה – פריכות מבחוץ, רכות מבפנים, מושלמות עם ירקות חתוכים בצד. ואיך אפשר בלי טוסט טונה עם גבינה שנמסה בתנור ונמתחת עם כל ביס. בקיצור, טונה היא הרבה יותר מסתם קופסת שימורים – היא טריק סודי לארוחות קלות, מהירות ומפתיעות.
ואגב, אם רק נותנים לה יחס היא תמיד יוצאת טעים. אז בפעם הבאה שאתם פותחים את המזווה ומוצאים קופסת טונה בודדה – תדעו שיש לכם ביד חומר גלם גמיש, טעים, ואפילו מפתה.
הכי מעניין
יום העצמאות כבר כאן, וזה זמן מעולה לארוז את המשפחה ולנסוע לטייל קצת בארץ. אז אם לא הצלחתם להתארגן על מנגל מדוגם, נסו את אחד המתכונים עם הטונה, הוסיפו קצת ירקות חתוכים, לחמניות טריות, ארזו סלסלה, שמיכה טובה ובקבוק מים קרים, וצאו לפיקניק. כי לפעמים כל מה שצריך זה קופסה אחת כדי לפתוח תיאבון.
קציצות טונה
אפויות או מטוגנות, הן נזללות עוד לפני שיגיעו לצלחת
רכיבים
3 קופסאות שימורי טונה מסוננות מהנוזל
2 ביצים
½ כוס אורז עגול מבושל ומקורר
1 בצל סגול
חופן עלי כוסברה
מלח
פלפל שחור
אופן ההכנה
1. קוצצים דק את הבצל והכוסברה ושמים בקערה.
2. מוסיפים את יתר המרכיבים ומערבבים היטב
לתערובת אחידה.
3. בידיים משומנות יוצרים מהתערובת קציצות שמנמנות ופחוסות.
4. אפשר לאפות את הקציצות או לטגן אותן: אם מטגנים: מחממים מעט שמן זית במחבת גדולה ומטגנים את הקציצות 2-3 דקות מכל צד. אם אופים: מסדרים את הקציצות על תבנית מרופדת בנייר אפייה, משמנים את חלקן העליון של הקציצות ואופים כ־30 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות.
5. אפשר לאכול את הקציצות ככה ואפשר גם להכניס אותן לרוטב.
סלט ניסואז
ארוחה שלמה בקערה אחת
רכיבים
6 תפוחי אדמה קטנים או 3 רגילים
3 ביצים
חופן שעועית ירוקה טרייה או קפואה
2 קופסאות טונה
1 כוס עגבניות שרי צבעוניות
בצל סגול
6-8 זיתי קלמטה מגולענים
2 פילה אנשובי
1 כף צלפים
לרוטב
3 כפות שמן זית
½1 כף מיונז
4 כפות מיץ לימון
1 כף חרדל דיז'ון חלק
1 כף חומץ בלסמי או חומץ בן יין
מלח
פלפל שחור
אופן ההכנה
1. קולפים את תפוחי האדמה ומבשלים בסיר עם הרבה מים וקצת מלח עד שהתפודים רכים אך מוצקים.
2. מסננים ומניחים בצד להצטנן לחלוטין.
3. קוטמים לשעועית הירוקה את הקצוות וחולטים במים רותחים על מלח 2-3 דקות, מסננים ומעבירים לקערה עם מי קרח.
4. חוצים את העגבניות לחצי לאורך.
5. מבשלים את הביצים לדרגה שאוהבים (אני אוהבת שהן חצי קשות).
6. פורסים את הבצל לחצאי טבעות הכי דקות שאפשר.
7. בקערית או בצנצנת מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב.
8. בקערה גדולה שמים את כל מרכיבי הסלט, יוצקים את הרוטב ומערבבים בעדינות.

| צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
פסטה טונה חריפה
ספגטי ברוטב אדום לא לילדים בלבד
רכיבים
¼ כוס שמן זית
4 שיני שום פרוסות דק
½-1 פלפל חריף מנוקה מחרצנים ופרוס דק
1 פילה אנשובי קצוץ
4-5 עגבניות קלופות וקצוצות או פחית עגבניות קצוצות
1 כפית סוכר
2 קופסאות טונה מסוננות מנוזלים
2-3 כפות מיץ לימון
מלח
פלפל שחור
1 חבילת ספגטי או לינגוויני מבושלתלפי הוראות היצרן
להגשה
עירית קצוצה
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה שמים שמן, שום, פלפל חריף ואנשובי ומטגנים תוך ערבוב.
2. כשהשמן חם מוסיפים את העגבניות הקצוצות ואת הסוכר, ממליחים ומפלפלים ומבשלים כ־5 דקות, ומדי פעם מערבבים.
3. מוסיפים את הטונה המסוננת ומערבבים.
4. מוסיפים את הפסטה המבושלת למחבת, מערבבים ומבשלים יחד 3-4 דקות.
5. מזלפים את הלימון פנימה ומערבבים.
6. לפני ההגשה מפזרים עירית קצוצה.