מיד עם צאת חג הפסח אני נכנסת לטרפת של אפייה, מדליקה תנור והוא עובד בלי הפסקה. מה לא נכנס לתנור - לחמים, עוגיות, עוגות, שמרים, בחושות, בורקס וקרקרים. אני אוהבת לאפות, ובמיוחד שמרים. ואין, אין כמו ריח של עוגה בתנור כדי לתת תחושה חמימה וביתית.
אני נהנית מכל שלב בתהליך. מהקמח שמתפזר על השיש, וגם על הבגדים ובלי לשים לב גם נמרח על הפנים. ממגע הבצק בין האצבעות, ואיך אני אוהבת שהילדים מתגנבים למטבח כדי "לטעום" קצת מהשוקולד וללקק את המטרפה. ואז, אני מחלקת לכל אחד תפקיד, וזו הופכת להיות ממש חגיגה של שמרים: אחד מודד את המצרכים, השני מערבב, מישהו טועם (כי הוא שכח מה הטעם של הסוכר...) - מי אמר שאוכל זה לא משחק?
וכשהתבנית נכנסת לתנור, שקט מתפשט במטבח. כולנו מחכים בדריכות, מציצים מדי פעם למטבח, מגניבים שאיפה מהריח ובודקים בקוצר רוח אם המאפה כבר מוכן. אחרי המתנה מתוחה מוציאים את התבנית מהתנור, ובלי לבזבז עוד רגע אחד כולנו יחד מתיישבים סביב השולחן במטבח (ואם מצליחים להתאפק אורזים בסל ויוצאים לפיקניק), טובלים פרוסת עוגה בקפה (אני והמבוגרים) או בחלב (הילדים) וצוחקים על הבלגן שעשינו במטבח. וכמה זה מתוק בפה, וגם בלב.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
בריוש שוקולד
מאפה רך ומתוק ממולא בטוב
מרכיבים
לבצק
500 גרם קמח לבן מנופה
150 גרם חמאה רכה
2 חלמונים
½ כוס (100 גרם) סוכר לבן
1 כפית תמצית וניל
1 כף שמרים יבשים
קורט מלח
1 כוס חלב
1 כוס שוקולד צ'יפס
למילוי
ממרח שוקולד שאוהבים
להברשה
1 חלמון
1 כפית חלב
אופן ההכנה
1. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
2. בקערת המיקסר שמים את כל מרכיבי הבצק מלבד החלב והשוקולד צ'יפס, ומפעילים את המיקסר על מהירות נמוכה.
3. מוסיפים בהדרגה ובזרם איטי את החלב וממשיכים ללוש כ־10 דקות עד שמתקבל בצק אחיד וגמיש (זה בסדר אם הוא מעט דביק).
4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה נקי, מפזרים עליו את השוקולד צ'יפס ולשים עד שהשוקולד צ'יפס נטמעים באופן אחיד בבצק.
5. מעבירים לקערה משומנת, מכסים ומניחים בצד להתפחה במשך שעה עד שעתיים או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
6. לאחר ההתפחה מחלקים את הבצק ל־12 כדורים, מקמחים מעט את משטח העבודה ומרדדים כל כדור בצק לעיגול שטוח.
7. במרכז כל עיגול מניחים כפית גדושה של ממרח שוקולד, אוספים את שולי הבצק וסוגרים היטב את הבצק סביב המילוי.
8. הופכים את הכדורים כך שהצד של הסגירה פונה כלפי מטה, ומכדררים מעט על משטח העבודה לקבלת כדור יפה וחלק.
9. בתבנית שקעים משומנת מניחים כל כדור בשקע, מכסים היטב ומתפיחים במשך 30-45 דקות.
10. מערבבים בקערית את החלמון והחלב ומורחים את הבריושים לאחר ההתפחה.
11. מכניסים לתנור ל־18-20 דקות ומוציאים כשהבריושים זהובים.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
בייגלה ירושלמי ממולא בגבינה ועירית
מאפה חם ומלוח שאי אפשר להפסיק לאכול ממנו
מרכיבים
לבצק
500 גרם קמח לבן מנופה
1 כף שמרים יבשים
3 כפות שמן זית
¼ כוס סוכר לבן
1 כף מלח
1 כוס מים
למילוי
250 גרם גבינת ריקוטה או טוב טעם
100 גרם גבינה מגוררת שאוהבים (מוצרלה/עמק/גאודה/קשקבל וכו'...)
100 גרם גבינת פטה
1 צרור עירית קצוצה דק
½ כפית שום כתוש
מלח, פלפל שחור
לציפוי
מים
200-300 גרם שומשום או ציפוי אחר שאוהבים
1 כף מלח
שמן זית
אופן ההכנה
1. שמים את מרכיבי הבצק בקערת המיקסר ולשים במהירות נמוכה במשך 10-12 דקות עד שמתקבל בצק אחיד וגמיש.
2. מניחים את הבצק על משטח עבודה נקי ולשים עוד 2-3 דקות.
3. יוצרים מהבצק כדור ומעבירים לקערה משומנת. מכסים היטב ומניחים במקום חמים להתפחה במשך כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
4. מניחים בקערה את מרכיבי המילוי ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
5. מחלקים את הבצק לכדורים במשקל של 75 גרם ומרדדים קלות כל כדור לצורת מלבן.
6. מסדרים תלולית מילוי במרכז המלבן לכל אורכו, מקפלים את שולי הבצק על גבי המילוי ומהדקים היטב את הקצוות.
7. מגלגלים את הגליל שנוצר כדי לוודא שהסגירה מהודקת ומחברים את שני הקצוות הפתוחים כך שתתקבל צורה של טבעת.
8. מכסים ומניחים להתפחה של 30-45 דקות.
9. בכלי עמוק וגדול שמים מים, ובכלי עמוק וגדול נוסף מערבבים את השומשום או כל ציפוי אחר עם המלח.
10. לאחר ההתפחה טובלים כל בייגל במים ואז בשומשום, ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.
11. מכניסים לתנור למשך 15-18 דקות, עד שהבייגלים זהובים. וכשהם מוכנים מוציאים מהתנור ומורחים במעט שמן זית.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
דייניש קינמון
הריח המתוק ממלא את הבית בחמימות
מרכיבים
לבצק
500 גרם קמח לבן מנופה
1 כף שמרים יבשים
½ כוס סוכר לבן
1/3 כוס שמן
2 ביצים
1 כפית תמצית וניל
1 כוס חלב
קורט מלח
למילוי
100 גרם חמאה רכה
1 כף גדושה קינמון
1 כוס סוכר
להברשה
1 ביצה טרופה
לסירופ
½ כוס סוכר
1 כוס מים
אופן ההכנה
1. שמים את כל מרכיבי הבצק בקערת המיקסר ולשים כ־10 דקות עד שמתקבל בצק אחיד וגמיש.
2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים ומניחים במקום חמים להתפחה עד שהבצק מכפיל את נפחו.
3. מחממים תנור לחום של 190 מעלות.
4. בקערית קטנה מערבבים את מרכיבי המילוי לתערובת אחידה.
5. מחלקים את הבצק ל־6 חלקים שווים, ומרדדים כל חלק למלבן דק מאוד (כ־3 מ"מ).
6. על חמישה מעלי הבצק מורחים מילוי, את העלה השישי משאירים ללא מילוי.
7. עורמים את עלי הבצק המרוחים זה על זה, ומעל השכבה העליונה מניחים את העלה שללא המילוי.
8. מרדדים את הערמה למלבן בעובי של כחצי ס"מ, ובעזרת סכין חדה חותכים את מלבן הבצק לרצועות ברוחב של כ־2 ס"מ.
9. מלפפים כל רצועת בצק סביבה עצמה כמו בורג, ומגלגלים כל בורג לצורה של שבלול.
10. מניחים את שבלולי הבצק במרווחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מורחים בביצה טרופה ומתפיחים 20-30 דקות.
11. מברישים שוב את שבלולי הבצק בביצה טרופה ומכניסים לתנור למשך 20-25 דקות עד שהמאפים תפוחים וזהובים.
12. בינתיים מכינים סירופ סוכר: בסיר קטן שמים את הסוכר והמים ומבשלים עד שהסוכר נמס לחלוטין.
13. מוציאים את המאפים מהתנור ומברישים אותם בנדיבות בסירופ סוכר.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency