המטבח הכשר: בין פרקטיקה להלכה
בעיצוב הבית הדתי, המטבח הוא לב ההלכה – מקום בו כל פרט קטן משפיע על האופן שבו מתקיימת קדושה יומיומית ושמירה על הלכות הכשרות. "מטבח כשר דורש הרבה יותר מתכנון רגיל – הוא דורש הבנה עמוקה של ההלכה ושל הרגלי היום־יום של המשפחה הדתית", אומר אשר שעיו, מייסד ומנהל פיתוח של נאנו מטבחים.
לדבריו, “הפרדה מלאה בין בשר לחלב היא הבסיס – אנחנו מתכננים לרוב שני כיורים, שני אזורי עבודה נפרדים, מגירות ייעודיות לכלים, ומשתמשים בחומרי גלם שקל לנקות כדי לשמור על סטנדרט גבוה של כשרות גם ביומיום וגם בחגים”.
הכי מעניין

פינה אומנותית זכר לחורבן בעיצוב אם אשכחך | צילום: גליה היפש
בנוסף, שעיו מדגיש את חשיבות הארגון מראש: “רוב המשפחות שומרות סט כלים נפרד לפסח, ולכן אנחנו בונים מראש מקומות אחסון נגישים – לרוב בארונות עליונים או נישות ייעודיות. גם פתרונות קומפקטיים לבתים קטנים – כמו מדיחים כפולים, או פלטפורמות חכמות – הפכו לסטנדרט”.
גם לשבת יש פתרונות: “אנחנו מתקינים מפסקים חכמים עם פיקוד שבת, מפצלים חשמל לפי אזורים, ודואגים לאפשר הפעלה בטוחה של מיחמים, פלטות ותאורה, הכל באישור הלכתי מלא. בית חכם לא סותר את ההלכה – להפך, הוא מאפשר לחיות אותה בלי לוותר על נוחות”.
הסלון, חדרי שינה והכניסה – עיצוב של נשמה
מעבר למטבח, שאר חלקי הבית משמשים גם הם כזירה לרוח, לאירוח ולחיים המשפחתיים. כך גם ספריה עם ספרי קודש וספרים נוספים – מאפיינת בתים של המגזר. הספריה מוסיפה צבע ויופי לסלון, אך גם יש בה אמירה ערכית, תרבותית ואמונית.
“כשאני מתכננת בית דתי, אני רואה את זה כפרויקט עם נשמה – לא רק פרויקט עיצובי”, מסבירה אור בר ששת, מעצבת פנים המתמחה בעיצוב לבתים שומרי מסורת. “הכניסה לבית, למשל, יכולה לכלול מדף קטן עם סידור, מזוזה מעוצבת, או קופסה לנרות שבת – אלמנטים שמזכירים שבית יהודי הוא גם מרחב קדוש”.
חדר השינה של זוג שומר נידה, לדבריה, הוא מהאתגרים המעניינים: “המיטות צריכות להיפרד בתקופת הנידה ולהתחבר לאחריה בצורה שלא תרגיש טכנית מדי. אני מתכננת מיטות על גלגלים שקטים, שידות אישיות וסימטריות, ראש מיטה שמתחבר בין השתיים, ותאורה חמימה. חשוב לי שהפרדה לא תיתפס כ’ריחוק‘ אלא כחלק מהקצב הרגיל של החיים”.

מיטה יהודית "בראשית" של ד"ר גב | צילום: יח"צ
בחדר הילדים, היא מציעה ליצור פרטיות בתוך שיתוף: “גם אם יש ארבעה ילדים בחדר – כל אחד צריך את הפינה שלו. זה יכול להיות שטיח קטן, מדבקה עם שם, או מדף אישי. אנחנו משתמשים בנגרות חכמה ובגוונים רגועים כדי לשמור על סדר ואווירה של חום”.
גם הטכנולוגיה לא נשארת בחוץ. “בית חכם הוא ברכה בבית דתי – אבל הוא צריך להיראות שקט וצנוע. אני משתמשת במפסקים מינימליים, מסתירה מערכות בתוך נישות, ומתכננת את הכול כך שהשבת נשמרת בלי תחושת ניכור”.

סט מדפים עומד HIGH HILLS של נאפו | צילום: יח"צ
גם בקבוצת הריהוט Kaufman Home, האחראית בישראל על המותגים ד"ר גב, נטוצי, נאפו, איטליה, אלף דה פרה ואחרים, גילו בשנים האחרונות את הבקשות הייחודיות של הקהל הדתי, ומייצרים ומייבאים עבורו ריהוט מותאם. "אנו רואים חשיבות עליונה במתן מענה מותאם לצרכים הייחודיים של הבית היהודי", אומרת קרן חוגי-קורן, סמנכ"ל שיווק ב-Kaumfman Home. "אנו גאים להציע מגוון פתרונות עיצוב חכמים, החל ממיטות יהודיות מופרדות המשתלבות בהרמוניה בחלל השינה, דרך ספות איכותיות בעלות מנגנוני פתיחה נוחים המאפשרים אירוח מכבד ונעים ועד פריטים נוספים המותאמים לאורח החיים ולמסורת כמו ספריות עשירות שיכולות לשמש כספריות קודש או מיטות מתקפלות המותאמות גם לאירוח וגם לסוכה".
"תזכורת להתחיל כל יום בטהרה"
בבתים דתיים רבים נהוג לשלב כיור ייעודי לנטילת ידיים בכניסה לבית או בסמוך לשירותי האורחים. מעצבת הפנים אור בר ששת מסבירה: "כשמשלבים כיור לנטילה במיקום נגיש, בעיצוב שמכבד את המעמד – זה מזכיר לכל בני הבית להתחיל כל יום בטהרה. לרוב העיצוב הינו עיצוב שמתכתב עם הסגנון והאווירה של הבית, כדי לא להפוך את הכיור לפיל באמצע החלל. כמובן שנהוג להוסיף מדף לנטלה ומגבת. כך הפינה הופכת לחלק טבעי ואסתטי מהבית – ולא רק פונקציה הלכתית".
אחת המגמות העכשוויות המרגשות היא ההתייחסות לפינת “זכר לחורבן”. בר ששת מסבירה: “מדובר בפינה בגודל אמה על אמה, לא מטויחת, על הקיר סמוך לכניסה לבית שנשארת לפי ההלכה כסמל לחורבן בית המקדש. במקום להשאיר קיר גולמי, אנחנו משלבים עבודות חריטה עדינה בטיח – דימויים של ירושלים, פסוקים כמו ‘אם אשכחך ירושלים’ – וכך שומרים על ההלכה אבל יוצרים פינה שמעוררת רגש, באופן עיצובי ואסתטי”.