בתגובה ל"זכות אבות" מאת פרופ' אבישלום וסטרייך, גיליון פרשת ויקהל
הנה סיפור, אחד מני רבים, שהתרחש לפני כארבע שנים: אישה חיכתה לגט מבעלה הסרבן במשך שש שנים, ובשלב זה התסכול והייאוש שלה עלו על גדותיהם. במהלך דיון בבית הדין הרבני פנו הדיינים לצדדים בהצעה: האישה תוותר על סכום המזונות החודשי עבור שני הילדים הקטינים שהבעל חב בהם, זאת בתמורה לגט כמובן. הבעל הסכים להסדר המוצע. האישה, שהייתה מותשת וצמאה לחופש, קיבלה בסופו של דבר את ההצעה. עוד באותו יום נחתם "הסכם" (במירכאות, משום שקשה לדבר כאן על הסכמה חופשית), האישה קיבלה את גיטה, ובהתאם לכך, סכום המזונות שלו היא זכאית באופן עקרוני עומד בימים אלה על 0 שקלים. נזכיר כי התרחשות זו אירעה בבית הדין הרבני, שאמור להחזיק בתפיסה מסורתית שלפיה חוב המזונות חל על האב בלבד.
ההסדר הסחטני הזה לא תועד בפסק דין רשמי ולא פורסם בציבור, ועל כן לא נבחן במחקרים שעומדים על המגמות המשתנות בערכאות המשפטיות. תיארתי את עובדות המקרה, שלמרבה הצער איננו נדיר, כדי להאיר נקודה מסוימת בהקשר למאמרו המרתק והחשוב של פרופ' וסטרייך (שאני מסכימה עם הניתוח המאלף שלו על הפרשנות של בית המשפט העליון).
הכי מעניין

| צילום: שאטרסטוק
לא ניתן לערוך השוואה בין עמדתם של בתי הדין הרבניים באשר למזונות ילדים לעומת גישת בתי המשפט למשפחה, מבלי להתייחס למצע שעליו מתרחשים הדיונים, ליחסי הכוחות ולהנחות היסוד בשתי הערכאות השונות. לא ניתן לערוך דיון על שוויון פורמלי מול שוויון מהותי, על פמיניזם ליברלי לעומת פמיניזם רדיקלי, כאשר נשים מצויות בנחיתות מובנית במערכת הרבנית.
על פי נתונים שפורסמו לאחרונה בדו־שנתון של מרכז רקמן לקידום מעמד האישה, קרוב ל־30 אחוזים מתיקי הגירושין בבתי הדין הרבניים נפתחים בהיעדר הסכמה של הצד השני לגירושין, ורוב התיקים נפתחים על ידי נשים. מכאן שמספר בלתי מבוטל של נשים מצויות מלכתחילה במצב פגיע לסחטנות בתמורה לגט, ועומדות בפני לחצים "להתפשר" עבור הגט. באופן שכיח, כאשר בית הדין דן בכל המחלוקות באופן מאוחד – גט, מזונות וחלוקת רכוש – מתקיים באולם הדיונים מעין משא ומתן על כל הנושאים כאחד. במקרה זה, לעיתים האישה לא תקבל פסק־דין שקובע את סכום המזונות על פי הגישה העקרונית של בית הדין, אלא סכום שייגזר מיכולות המשא ומתן שלה ושל עורך הדין שלה, בהתחשב במידת הלהיטות שלה לקבל גט, ובהתאם לטוב ליבו של בן זוגה שמחזיק במפתחות החירות שלה.
מכאן שהדיון על המגמות בערכאות השונות ביחס לפסיקת מזונות הוא דיון מעניין ורלוונטי, אך יש לנהל אותו בהקשר: באופן אינהרנטי, ההידיינות בערכאה הדתית נעשית על רקע יחסי כוח היררכיים. מסיבה זו, ובלי קשר לפער בין העמדה התיאורטית של כל אחת מהערכאות לגבי מזונות, המלצתי לרוב הנשים היא להפריד בין הליך הגט ובין יתר הסוגיות הכרוכות בהליך הגירושין, ולנהל את תיק המזונות בערכאה שבה ההגבלה על החירות שלה לא עומדת על הפרק.
עו"ד ניצן כספי־שילוני היא דוקטורנטית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר־אילן ועמיתה במכון הרטמן