ביום ראשון, י"ז בתמוז, 13.7.25, תחל תקופת בין המיצרים - שלושה שבועות מי"ז בתמוז ועד ט' באב, 3.8.25. בי"ז בתמוז אנו צמים על פריצת חומות ירושלים לאחר המצור, וביום ט' באב אנו מתאבלים על חורבן בית המקדש הראשון והשני. בין שני הצומות נוהגים מנהגי אבלות שמחמירים בתשעת ימי חודש אב, החל מר"ח אב, שחל במוצאי שבת 26.7.25. השנה, מכיוון שתשעה באב חל ביום ראשון, אין "שבוע שחל בו".
מנהגי האבלות וזמנם
שמיעת מוזיקה
אין לשמוע מוזיקה שמחה בשלושת השבועות. יש שהתירו לשמוע מוזיקה שקטה בשלושת השבועות ויש שהתירו אף בתשעת הימים.
הכי מעניין
אסור לקיים בשלושת השבועות חוגי הרקדה, קונצרטים וערבי שירה, וכן אסור להשתתף בהם. חוג אירובי שעיקרו לצורך התעמלות אפשר לקיים עד סוף חודש תמוז, אבל ישתדלו להחליש את המוזיקה, כדי שיהיה ניכר שהיא לצורך התעמלות ולא לשמחה. חוגי נגינה ניתן להמשיך, אף שאם אין הפסד בהפסקה רצוי לוותר.

שמיעת מוזיקה | צילום: שאטרסטוק
טיולים ורחצה
מותר לטייל, לרחוץ ולנפוש בבית מלון עד סוף חודש תמוז. ולגבי החשש מדברים שיש בהם סכנה, אין מדובר בחשש שמשנה את כללי הזהירות הנדרשים במשך כל השנה. לפיכך, מותר לקיים טיולים וכדומה בשלושת השבועות, ויש להקפיד בהם במשנה זהירות על כללי הבטיחות שצריך לשמור בכל השנה.
משנכנס אב יש להימנע מטיולים ובילויים שעיקרם לתענוג ושמחה. וטיול או נופש שנועדו בעיקר לצורך לימודי או בריאותי - מותר לקיים בתשעת הימים. וכן לגבי רחצה בבריכה או בים, אם המגמה לשם בילוי - אסור, ומי שמסיבות בריאותיות הורו לו לשחות - מותר אף בתשעת הימים.
ברכת "שהחיינו"
לאורך שלושת השבועות חל איסור לברך על בגד חדש, ופרי חדש. יוצאים מן הכלל הן ברכות שהחיינו בברית מילה ובפדיון הבן. בשבתות שבימי בין המצרים, לדעת רוב הפוסקים מותר לברך "שהחיינו", אבל על בגד חדש, בשבתות שעד סוף חודש תמוז, אפשר לברך "שהחיינו". אבל בשבת שאחר ראש חודש אב, יש להחמיר שלא ללבוש בגד חדש, הן מפני שהוא משמח יותר והן מפני שאפשר לדחות את לבישתו לאחר תשעת הימים.
דברים שאין מברכים עליהם "שהחיינו", מותר לקנות עד סוף חודש תמוז. למשל, מותר לקנות גרביים או גופיות. עד סוף חוחדש תמוז ניתן לקנות גם בגדים שמחויבים בברכת "שהחיינו", ובלבד שילבש ויברך עליהם לאחר ט' באב.
מותר לבני זוג לקנות רהיט, שהואיל והם שותפים בו ברכתו "הטוב והמטיב". אבל יחיד צריך להימנע מקניית רהיט, מפני שברכתו "שהחיינו".
נישואין ואירוסין
בשלושת השבועות ניתן לחגוג אירוסין עם ארוחה מלאה. לספרדים מותר להתחתן, לאשכנזים אסור.
בתשעת הימים לכל הדעות אסור להתחתן, וגם אירוסין נחלקו אם אין חוגגים כלל או שחוגגים בכיבוד קל בלבד. גם לדעה המחמירה, בתשעת הימים מותר להורי החתן והכלה להיפגש ולקבוע את תנאי החתונה, ומגישים לפניהם כיבוד קל.

חופה. | צילום: שאטרסטוק
תספורת
יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד, ובתוכם יוצאי מרוקו וג'רבא והנוהגים על פי האר"י, נוהגים להחמיר באיסור תספורת בכל שלושת השבועות. ועולי תוניס ואלגי'ר נוהגים שלא להסתפר מראש חודש. ובשעת הצורך אפשר להקל לקטנים עד שבוע שחל בו תשעה באב.
לגברים, לא רק שיער הראש כלול בתספורת אלא כל שיער שהוא, ומותר לקצר את השפם אם מפריע לאכילה. לנשים, ניתן להסיר שיערות מהגוף אם הן מכערות את יופיין, וכן לקצר את שיער הראש במקרה שהשיער יוצא מכיסוי הראש.
במקרה של גילוח הזקן, יש שהתירו להתגלח כל יום עד סוף חודש תמוז, הואיל ואין בזה שמחה, וכל המנהג שלא להסתפר נוגע לתספורת שיש בה חגיגיות מסוימת ולא לגילוח שאין בו שום חגיגיות אלא רק הסרת ניוול. אך בתשעת הימים גם בזה נהגו להחמיר.
במקרים של ברית - לאבי הבן, למוהל ולסנדק מותר להסתפר בשלושת השבועות ואף בתשעת הימים לכבוד הברית. וכן ראוי לחתן בר מצווה שלא להסתפר בימים אלו, מפני שהוא יכול להסתפר לפני י"ז בתמוז. אבל אביו של חתן בר המצווה שרגיל להתגלח בכל יום, יכול להתגלח לקראת סעודת בר המצווה של בנו עד שבוע שחל בו תשעה באב.
נחלקו הפוסקים על גזיזת ציפורניים בתשעת הימים, אולם לכבוד שבת מותר.
שתייה ויין
דעת רוב הראשונים, שהמנהג הנכון להימנע מבשר ויין בתשעת הימים. מנהג יוצאי אשכנז שלא לאכול בשר ולא לשתות יין כל תשעת הימים, כולל ראש חודש אב, וכן נהג האר"י. ולמנהג רוב יוצאי ספרד, מותר לאכול בשר ולשתות יין בראש חודש, ומסיום יום ראש חודש מתחיל האיסור.
ואף ביום עשירי באב, שבו נשרף בית המקדש, מחמירים שלא לאכול בשר ולשתות יין. למנהג יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד מחמירים עד חצות יום עשירי, ולחלק מיוצאי ספרד עד סיום יום עשירי באב.
לעניין זה, כל סוגי הבשר נאסרו אך דגים מותרים. ונהגו להחמיר גם באוכל שהתבשל עם בשר, משום שיש בו טעם בשר.
בכלל איסור יין כלול גם מיץ ענבים, אבל משקאות חריפים כוויסקי או בירה - מותרים. וכן מותר להטעים תבשילים בחומץ יין. מותר לאכול בתשעת הימים מיני מאפה שעירבו בעיסתם יין, כי אין טעם היין ניכר בהם, אבל לכתחילה אין לערב יין בעיסה בתשעת הימים.
מותר לשתות יין ולאכול בשר גם בשבת שלפני תשעה באב, אך לא בסעודה המפסקת שחלה השנה בתוך שבת. וכן מותר לאכול בשר ולשתות יין בסעודות מצווה, כסעודת ברית מילה, פדיון הבן וסיום מסכת. וכן מותר לאכול בשר ולשתות יין בסעודת בר מצווה, ובתנאי שתתקיים ביום הגיעו למצוות.

פלטת גבינות ויין לבן | צילום: שאטרסטוק
בנייה ונטיעה
כל בנייה או נטיעה לשם שמחה, כולל שיפוץ הבית לשם שדרוגו, אסורים בשלושת השבועות. כיוצא בזה אסור גם להרחיב דירה או מרפסת בלא שיהיה לכך צורך חיוני. וכן אסור בתשעת הימים לסייד ולצבוע את קירות הבית, מפני שהסיוד והצביעה נחשבים מותרות משמחים. יוצא מן הכלל שיפוץ הבית משום צפיפות ובניית חדר נוסף, שמותר בתשעת הימים.
מותר לבנות ולסייד ולצבוע ולהתקין תריסים וכיוצא בזה לצורך מצווה, כגון לבנות בית כנסת או בית ספר.
אסור בימים אלו לנטוע נטיעה של שמחה, היינו נטיעות שנועדו לנוי, כגון עצי נוי, הדסים, ורדים ופרחים. אבל מותר לתחזק את גינות הנוי, להשקות את הגינה, לגזום את הדשא ולהמשיך בטיפול השוטף.
וכל נטיעה שנועדה לצורך ממשי מותרת, לפיכך מותר לנטוע עצי פרי בתשעת הימים. וכן מותר לאדם שמתפרנס מגידול שיחי נוי ופרחים, לשותלם במשתלה כדי למוכרם.

בנייה בבאר־שבע. | צילום: נתי שוחט, פלאש 90
כביסה
אסרו חכמים לכבס בשבוע שחל בו תשעה באב (תענית כו, ב). וזה אחד מביטויי האבלות, שמתוך צער והזדהות עם הנפטר או עם חורבן הבית, האדם מפסיק לטפח ולפנק את עצמו. בכלל האיסור גם גיהוץ בגדים או כיבוסם בכיבוס יבש. ועל כל אלה יוצאי אשכנז מחמירים מראש חודש אב, ורק לכבוד שבת חזון נוהגים ללבוש בגדי שבת מכובסים.
רחיצה להגיינה ובבריכה
כל מי שחש צער מכך שלא התרחץ, רשאי להתרחץ ולהשתמש בסבון ושמפו לחפיפת הראש. ויתרחץ במים פושרים ולא חמים, כדי שלא יהנה מרחיצתו, וכל מגמתו תהיה לניקיון בלבד. וכן הדין למנהג יוצאי אשכנז בכל תשעת הימים, ולמנהג יוצאי ספרד בשבוע שחל בו תשעה באב, אבל לפני כן מותר למנהג יוצאי ספרד להתרחץ במים חמים לשם להנאה.
הרוצה לשחות בבריכה, אם המטרה לבילוי, כבר מראש חודש אסור, מפני שצריך למעט בשמחה. ואם המטרה בריאותית, כמו אנשים שרגילים לשחות כל יום כחצי שעה בבריכה, למנהג יוצאי ספרד מותר עד שבת חזון, ואחר שבת חזון ראוי להחמיר, ולמנהג יוצאי אשכנז אסור בכל תשעת הימים. ומי שצריך לשחות לצורך רפואי, רשאי לשחות עד ערב תשעה באב