קרן וקסנר נרתמת למאמץ הלאומי לשיקום קהילות הנגב המערבי והצפון ופותחת תוכנית שמטרתה לגבש רשת של מנהיגות ומנהיגים מהשלטון המקומי, מהחברה האזרחית ומהממשלה, שישתלבו במאמצי השיקום והבנייה מחדש ובקידום שיתוף פעולה אזורי.
סיון שני, מנהלת תוכנית המנהיגות בצפון מספרת שהבחירה להשקיע בתוכנית כזו לא נולדה ביום אחד אלא מתוך מחשבה יסודית, "לסלי ואביגיל וקסנר הם יהודים אמריקנים חמים, אוהבי ישראל שגרים באוהיו ומשקיעים כבר עשרות שנים במאמץ שישראל תהיה מקום שטוב לחיות בו ושיהיה בה שירות ציבורי מצוין. הם עושים את זה בעזרת תוכניות לפיתוח מצוינות בשירות הציבורי. גם אותם ה־7 באוקטובר טלטל מאוד והם חשבו מה הצורך הכי קריטי עכשיו. אז קודם כל הם התגייסו ותרמו הרבה מאוד כסף למדינת ישראל, לעמותות וארגונים שונים, בין השאר גם של בוגרי הקרן ועם הזמן התחוור שהמשימה הלאומית החשובה והגדולה היא השיקום של הדרום והצפון. הרעיון היה לקחת את הניסיון של קרן וקסנר בפיתוח מנהיגות ולמקד אותו לאזורים האלה. ההבנה הזו התגבשה אחרי שיחות עם בוגרים של הקרן שהיו פעילים מאוד בשיקום, ואחרי ביקורים שלנו בדרום ומחקר כללי במסגרתו ראיינו סדרה של מנהיגים מקומיים שנשאלו מה הצורך ומה הפוטנציאל. הבנו שהצורך הוא בפיתוח מנהיגות כי כמו שכולנו יודעים ה־7 באוקטובר והמלחמה אחריו הצמיחו הרבה מאוד מנהיגים מהשטח, חלקם בלי כלים וידע איך לעבוד מול הממשלה אבל עם הרבה מאוד מוטיבציה ורצון. הם התמודדו עם אתגרים בסדר גודל אחר".
מה האתגרים המרכזיים שאתם שומעים?
הכי מעניין
"למשל האתגר לעבוד מול ממשלה - הוחלט להפנות תקציבים מאוד גדולים לטובת האזורים האלה וצריך לדעת איך לפתח ולהגיש תוכניות כדי שאפשר יהיה לנצל את התקציבים והמשאבים האלה. זה ממש תחום ידע שצריך לדעת אותו. אנחנו עוזרים להם לפתח תפיסה של אזוריות, חזון אזורי, כדי למשוך עוד תושבים לאזור. התפיסה שלנו היא שצריך להשקיע במנהיגים שיעשו את עבודתם טוב וכך נצליח לבנות את האזורים האלה טוב יותר".
התוכנית מיועדת דווקא למנהיגים חדשים שהתגלו במלחמה?
"לא רק, יש כאלה שהיו פעילים קודם, זה אנשים קיימים אבל האתגרים שלהם השתנו וצמחו לקנה מידה שלא הכירו. יש למשל עמותות שהפנו את העבודה שלהם לאזורים האלה, לצד עמותות שקמו בעקבות האירועים".
התוכנית כוללת שלושה חלקים, סמינר תשתית שייערך בישראל ב־7-11 בספטמבר, תוכנית לימודים בארה"ב בוושינגטון די. סי. ובשיקגו ב־2-23 בנובמבר 2025, מפגשי יישום והטמעה בישראל שיערכו בין ינואר-יוני 2026. הקרן תממן את כל עלויות הלימודים, הטיסה, השהייה ופעילויות נוספות ומשלימות. התכנית מיועדת למנהלים ולמנהלות הפועלים באזורי השיקום בצפון ובדרום, שהוכיחו מנהיגות ומחויבות למאמצי השיקום והצמיחה באזורים אלה. ההרשמה לתוכנית היא בין 4 במאי - 3 ביוני.
התוכנית תקנה למשתתפים כלים לניהול ולמנהיגות, להובלת שינוי ארוך טווח למען שיקום וצמיחה, לבניית חוסן ולמנהיגות מודעת טראומה, ולמעשה שואפת לענות על ארבעה אתגרים מרכזיים: הראשון הוא שיקום האמון בין התושבים לרשויות, "זה דבר ששמענו המון", אומרת קרן צפניה, מנהלת תוכנית המנהיגות בדרום, "ה־7 באוקטובר טלטל מאוד את האמון של האזרחים ברשויות המדינה וזה מרכיב הכרחי בכל תהליך שכלולים בו חברה אזרחית, שלטון מקומי וממשלה. זה בסיס לכל עבודה ציבורית טובה".
הנושא השני הוא חוסן ומנהיגות מודעת טראומה, "אל המודעות מתווספת התאמה של המדיניות לתגובה של יחידים וקהילות לטראומה. צריך להבין שקרה פה אירוע גדול ואחרי זה ללמוד איך מתמודדים וצומחים מתוכו".
הדבר השלישי הוא חשיבה אזורית ושיתוף פעולה אזורי, "אנחנו התמחנו בתוכניות העבר שלנו בללמד איך לשתף פעולה. חשוב להבין שזה לא דבר מובן מאליו והוא ממש לא קורה מעצמו. שיתוף פעולה זה שריר שאפשר וצריך לאמן אותו כי הערך הציבורי הוא רב יותר כשאנשים משתפים פעולה. גם אם התרבות הארגונית של עמותה ושל רשות מקומית מאוד מאוד שונה, כדאי שהם ימצאו את הדרך לעבוד ביחד כי בסוף זה מביא ערך ציבורי רב יותר. אנחנו לוקחים את התורה שפיתחנו ומפנים אותה לצפון ולדרום כדי להעצים את שיתופי הפעולה".
הנושא הרביעי והאחרון בו יתמקדו בתוכנית זה ידע וכלים למנהיגים, "אנחנו רוצים לצייד בארגז כלים את מי שישתתף בתוכנית. אלה כלים שנוגעים בשאלה איך להוביל שינוי, איך לבנות חזון, תכנון אסטרטגי, השפעה על מדיניות ורתימת משאבים. כל אלה הם ארגז הכלים למנהיג שרוצה לעשות עבודה טובה יותר עם אימפקט משמעותי יותר". בתוכנית הזו הם יתמקדו בכלים המותאמים דווקא למנהיגות באזור מוכה אסון, "זה נושא בפני עצמו ונלמד אותו בארה"ב, יש שם הרבה ידע על שיקום אחרי אסון - בין אם זה פגעי טבע או אחרים".
מי קהל היעד של התוכנית?
"באופן כללי, מנהלים ומנהלות שפועלים באזורי השיקום. יש גם תנאי סף יותר טכניים כמו תואר ראשון, מגיל 30 ומעלה וכו'. בכל מקרה אנחנו מכוונים לכל מי שעוסק בעשייה ציבורית, זה יכול להיות דרך חברה אזרחית ועמותות, דרך שלטון מקומי וגם מנהיגים בקהילה או שלטון מרכזי בו יש אנשים שפועלים דווקא באזורי השיקום. חשוב להדגיש בשלטון המקומי והכללי שמדובר רק על דרג מקצועי ולא על דרג פוליטי נבחר. המטרה היא ליצור שפה משותפת בין ממשלה, שלטון מקומי וחברה אזרחית - שיבינו ויכירו אחד את השני. יש כאן גם עניין של נטוורקינג, בין השאר המטרה שלנו היא לבנות רשת - בזה אנחנו כבר עסוקים שנים - זו רשת מנהיגות בצפון ובדרום שמבוססת על אמון ומחויבות לשיתוף פעולה לשיקום האזור. כמובן שנחבר אותם גם לרשת הקיימת. יש לנו היום כ־650 בוגרים מתוכניות העבר שלנו והם יצטרפו לרשת הזאת. אנחנו בונים כיתה של 50 משתתפים, זה עניין מאוד משמעותי מבחינתנו, שהם יתגבשו ויהיו רשת בפני עצמה ולאחר מכן גם יתווספו לרשת הגדולה יותר של קרן וקסנר".
יש הרבה תוכניות מנהיגות בארץ, מה הייחודיות לתוכנית של קרן וקסנר?
"אנחנו בקשר עם תוכניות אחרות כדי ליצור מרחב של תוכניות שמחזקות אחת את השנייה - ההנחה היא שיש מספיק עבודה לכולם וכל אחד פונה לקהל יעד קצת אחר ועושה את זה באופן שונה. הייחודיות שלנו, שזיקקנו לאורך השנים, קשורה לפרק הלמידה המשמעותי בחו"ל שבו הריחוק והניתוק מסביבת היומיום, מהעבודה השוטפת המאוד תובענית אצל אנשים שעוסקים בעבודת שיקום, יוצרים תנאים אופטימאלים לגיבוש, בניית אמון והתמסרות ללמידה וההעמקה. תמיד המשתתפים שחוזרים מהתוכנית מדברים על כמה זה היה משמעותי עבורם. דבר נוסף הוא הלמידה בקבוצה ולא למידה אינדיבדואלית, הכיתה היא ממש יחידה שלומדת יחד והופכת לקבוצה משמעותית גם בהמשך. יש לנו מרצים בעלי שם עולמי. הבסיס לכל זה הוא תהליך הקבלה התחרותי שמקנה יוקרה והופך את התוכנית לנחשקת עבור האנשים הטובים ביותר. וגם כמובן הניסיון שהצטבר במהלך עשרות שנים בבנייה של רשתות ושיתופי פעולה. זו ההתמחות שלנו ואנשים רוצים להשתייך לרשת יחודית ואיכותית כל כך".
מדובר במנהיגים שבעצמם חוו הרבה פעמים את האסון, אתם ערוכים להתייחס לזה?
"כל הנושא של פיתוח מנהיגות מודעת טראומה הוא חדש ונקדיש לו פרק גם בארץ וגם בחו"ל. הצפון והדרום חוו טראומות שונות ולכן יהיו אלמנטים נפרדים לכל אזור, במיוחד בחלקים של עיבוד חווית הטראומה אבל גם בשיח על האתגרים יש הבדלים ונתייחס לכך. יחד עם זאת, יש המון מה להשכיל וללמוד אחד מהשני ויש ערך ללמידה המשותפת וההפרייה ההדדית. אנחנו מתייעצים עם מומחים מעולמות הנפש על טיפול בטראומה ועל התייחסות אליה גם ברמת האינדיבידואל וגם ברמת הקהילה. ברור לנו שזה חלק בלתי נפרד מהתוכנית הזאת. והאמת היא שאליי באופן אישי זה מאוד מדבר כי יש לי עניין אישי בתוך הנושא הזה", מספרת צפניה, "הסיפור המשפחתי שלי הופך את התוכנית הזאת למשמעותית במיוחד עבורי. ב־7 באוקטובר השכול הכה בנו. אחיין שלי אמיר איל ז"ל נהרג בקרב במוצב נחל־עוז. הוא שירת כבלונאי ובבוקר שבת הוא היה במשמרת, כשהתחילה המתקפה. הוא כתב לנו ודיווח מה מתחולל שם, זמן קצר לאחר מכן הוא נפצע, ופינה את עצמו למיגונית ושם נהרג יחד עם חבריו הבלונאים. לקח עוד ארבעה ימים עד שקיבלנו הודעה על מה שעלה בגורלו. מבחינתי כל מה שקשור לאזור וללחימה נוגע בי רגשית כך שכל פגישה או נסיעה לשם שעוסקות בבנייה מחדש של האזור חשובה לי מאוד". פרטים נוספים באתר- https://il.wexnerfoundation.org/our-programs/wexner-resilient-leaders/