יום שני, יוני 9, 2025 | י״ג בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

הדרך לעוגה מושלמת: 5 דברים שעלולים לשבש לך את האפייה

כשאנחנו אופים משהו, כמו עוגה או לחם, ולמרות שנצמדנו למתכון התוצאה הסופית לא דומה בשום אופן לתמונה שמופיעה בו - זה יוצר הרבה תסכול ואנחנו לא מבינים מה השתבש בדרך. אבל יש חמישה דברים שסביר מאוד ש(לפחות)אחד מהם הוא הסיבה לכישלון. כך נוודא שהעוגה הבאה שלנו תהיה מושלמת

י״ט באדר א׳ ה׳תשפ״ד (28/02/2024 20:17)
הדרך לעוגה מושלמת: 5 דברים שעלולים לשבש לך את האפייה

צילום: Stacy Zarin Goldberg, הוושינגטון פוסט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

אפייה היא מדע, אומרים לנו לעתים קרובות – ואני אוהב מדע. אמנם אינני מדענית, אבל ההערכה שלי להבנת למה דברים עובדים, או למה הם לא, מעולם לא נעלמה. וכאן נכנסת התשוקה שלי לאפייה.

עד כמה שאני מתרגשת לשמוע מקוראים שאפו משהו בהצלחה, אני מקבלת סיפוק לא פחות מכך שאני עוזרת לאנשים להבין מדוע מתכון נכשל וכיצד לתקן את הבעיה. מאפה שיוצא לא טוב הוא מתסכל להפליא ולעתים קרובות גם מבלבל.

כשמישהו יוצר איתי קשר לגבי כישלון באפייה, אני עובדת לפי רשימה של שאלות ותיאוריות – ואז מגיעה לפתרון בעיות. בהתבסס על הניסיון שלי, אם משהו השתבש באפייה שלך, יש סיכוי טוב שזה בגלל אחד מחמשת הדברים הבאים:

לישת בצק במאפייה
לישת בצק במאפייה. צילום:AFP

לא שקלת את הרכיבים

השאלה הראשונה שלי לאופים ביתיים היא תמיד, "האם אתם שוקלים את המרכיבים שלכם?". אני מאמינה ששימוש במד משקל הוא הדבר החשוב ביותר שאפשר לעשות כדי להצליח באפייה ולהגיע לתוצאה לה יוצר המתכון התכוון.

משקל מדויק יותר מנפח. כמות רכיב מסוים שנכנס לתוך כוס מדידה יכולה להשתנות בהתאם לכמה הוא דחוס, האופן שבו הכנסת אותו לכוס – וגם הכוס עצמה. אפילו כוסות מדידה עם אותו נפח באופן רשמי, יכולות להכיל בפועל כמויות שונות; במקרה של קמח, השונות הזו יכולה להיות עד 20 אחוז, תלוי באופה, לפי America's Test Kitchen. באפייה, אפילו שינויים קטנים בקמח או בסוכר, במיוחד כשהם מוכפלים על פני מספר כוסות, יכולים להיות ההבדל בין הצלחה לכישלון.

צילום: Scott Suchman, הוושינגטון פוסט

אפית בתבנית זכוכית במקום בתבנית מתכת

לפני כמה שנים, צוות האוכל אירח מפגש צהריים עם עמיתינו לעבודה, שבו דיברנו על חלק מהעבודות האחרונות שלנו ונתנו להם לשאול שאלות. אחת שאלה מדוע הבראוניז שלה אף פעם לא אפויים מספיק מבפנים. עניתי בשאלה: האם השתמשת בתבנית זכוכית? בינגו. מאז, ציינתי זאת כסיבה לכך שעוגות ומאפים שונים היו נאים (כלומר לא אפויים דיו) באמצע.

העיקר: הזכוכית מתחממת לאט. מתכת מתחממת מהר יותר. עם זכוכית (או קרמיקה), העברת חום איטית יותר פירושה שלמזון ייקח יותר זמן לאפות מאשר למקבילו שבתבנית מתכת. אם תוציאו עוגה, או אפילו בראוניז או בלונדיז, כשהקצוות נראים מוכנים – האמצע עדיין עשוי להיות נא. אם אתם ממשיכים לחכות במצב כזה כדי שהאמצע ייאפה דיו – סביר להניח שהקצוות יהיו אפויים יתר על המידה. הם עשויים גם להתייבש כשהתבנית מתקררת, בין היתר בגלל שימור החום.

צילום: שאטרסטוק

התנור שלך לא היה בטמפרטורה הנכונה

מאפים מוצלחים מסתמכים על טמפרטורות מדויקות. היו לי עוגיות מפוזרות שלא התייצבו כשהייתי חסרת סבלנות לגבי חימום מוקדם. וכל מי שאופה לחם יודע כמה חשוב הדיוק במידת החום.

החשיבות של לדעת את הטמפרטורה האמיתית של התנור שלך – ולא מה שהוא מתיימר להיות – היא אס שאני משתמשת בו כל הזמן, עד כדי כך שקוראים קבועים שמו לב אליו ואמרו לי איזה הבדל זה עשה. אחד מהם אפילו כתב שקניית מדחום לתנור גרמה לו להבין איזה הבדל יש בין מה שהתנור טען לבין הטמפ' האמיתית שלו, ואיזה הבדל זה עושה בתוצאה הסופית.

תנורים ביתיים רבים לא באמת יגיעו לטמפרטורה שקבענו להם גם כשהם "מדווחים" שהגיעו. במקרה שלי, זה בדרך כלל לוקח לפחות 15 דקות נוספות, אם לא יותר. מדחום נפרד יעזור מאוד לגלות את האמת. אם אתם רואים שהתנור שלכם פועל באופן קבוע מעל או מתחת לטמפ' אליה כיוונתם אותו, ערכו התאמות בהתאם.

צילום: Stacy Zarin Goldberg, הוושינגטון פוסט

לא ערבבת מספיק

העוגיות האהובות של אחת הקוראות נחלו כישלון חרוץ, כשהן התפשטו יותר מדי לצדדים והפכו לפריכות מדי. שלחתי לה את השאלות הסטנדרטיות שלי, אבל הדברים התחברו לי רק ברגע שראיתי את המתכון ואת התמונה של הבלילה. התיאוריה שלי היא שהעוגיות השטוחות היו תוצאה של תת-ערבובץ זה היה לקרות בשלב ערבוב החמאה והסוכר, אבל סביר יותר שבנקודה שבה נתווספו לקערה החומרים היבשים. חלק מהעוגיות נראו טובות מספיק; לאחרות היה מראה מובהק של חלקי בצק שלא עורבב כראוי. הקוראת ניסתה שוב, דאגה שהחמאה והסוכר יהיו אווריריים ובעיקר שהחומרים היבשים ישולבו היטב – ונחלה הצלחה גדולה!

מוסר השכל: בין אם אתם מערבבים ביד או משתמשים במערבל מזון או במיקסר ידני, הקפידו לגרד את דפנות הקערה מדי פעם ולעתים קרובות יותר. חמאה וסוכר נוטים להידבק לדפנות. כמו כן, במתכונים שדורשים חמאה רכה, ודאו שהיא באמת רכה. לא קרה ומוצקה שיצאה זה עתה מהמקרר ולא חמה ומרקית אחרי שנמסה במיקרוגל. חמאה נמצאת במצב האופטימלי כשאפשר ללחוץ עליה בלי יותר מדי מאמץ אבל כשהיא גם לא נמסה כתוצאה מהלחיצה.

צילום: Tom McCorkle, הוושינגטון פוסט

טעית בהחלפה

איבדתי ספירה של כמות הפעמים בהן שמענו ממישהו שתוהה למה המתכון שלו נכשל כשהחליף קמח רגיל בקמח אחר. למען האמת, בכל פעם שאנחנו מבצעים החלפה במתכון, אנחנו מסתכנים בבעיות. זה לא אומר שאסור לעשות את זה, אבל זה כן אומר שצריך לחשוב על השינוי ברכיב ולהבין עד כמה מדובר בשינוי מהותי וכיצד הוא ישפיע על כלל המתכון.

במקרה של קמח רגיל וקמח שקדים לדוגמה, מדובר בשני מרכיבים שונים במהותם – אגוז וחיטה. היכולת שלהם לספוג לחות, לייצב בצקים או בלילה ולהתרחב במהלך אפייה – אינה זהה. זה המקום שבו כדאי לקחת עוד קצת זמן כדי להבין איך הרכיבים עובדים ולמה מה שהם עושים כל כך קריטי.

אם אתם מחפשים לבצע חילוף והמתכון המקורי לא מתייחס לזה, חפשו דוגמאות אחרות. אם אתם רוצים לעשות את זה, כנראה שמישהו אחר כבר עשה זאת לפניכם. לצרכים תזונתיים מסויימים, לפעמים דרך הפעולה הטובה ביותר היא למצוא מתכון אחר שמתחשב מראש בפרמטרים הללו.

הכותבת הינה מפתחת מתכונים ובעלת טור במדור האוכל של הוושינגטון פוסט

תגיות: אוכלאפייהמאפיםמטבח

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    גלנט: אפשר להגיע למתווה מוסכם לגיוס חרדים

    הידיעה הבאה

    "כל מנהיג ערבי יודע שאם הוא יחתום על שלום מול ישראל – זה יחזור אליו כמו בומרנג"

    כתבות קשורות

    מה שמה הרשמי של כיכר החתולות, ועוד תשע שאלות – טריוויה ליום ירושלים

    איפה נמצאת המנהרה הכי ארוכה בארץ? חידון חגיגי ליום העצמאות

    אברהם אליצור
    01-05-2025

    לרגל יום ההולדת של המדינה, החלטנו לבדוק מה אתם יודעים על הדרכים שלה – מהי הרכבת הראשונה בארץ, מה המהירות...

    איך קראו למחשב הראשון בישראל? חידון מיוחד ליום העצמאות

    אברהם אליצור
    30-04-2025

    מהקונגרס הציוני, דרך האירוויזיון ועד הקורונה: 10 שאלות שיבחנו כמה אתם טובים בפרטים הקטנים והגדולים של מדינת ישראל. בהצלחה

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    הידיעה הבאה
    צילום: גטי אימג'ס

    "כל מנהיג ערבי יודע שאם הוא יחתום על שלום מול ישראל - זה יחזור אליו כמו בומרנג"

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD