אמסטרדם, 1941. בכל יום, אנה פרנק הצעירה ואחותה מרגוט הלכו 2.5 קילומטרים לבית הספר, שכן חוקי הנאצים נגד יהודים מנעו מהן להשתמש בתחבורה ציבורית או באופניים.
בשנת 2025, באמצעות בינה מלאכותית, סיור מודרך חדש ומציאותי עוקב אחר המסלול של מי שנעשתה לאייקון ברמה גלובאלית דרך העיר, ומציע שחזור אינטראקטיבי בטלפון החכם של החוויה היהודית-הולנדית תחת כיבוש נאצי.
"יצרנו את המוצר הזה כדי לקרב את אנה פרנק לעוד אנשים", אמר מוטי ארדפל, מנהל CityFans, חברת טכנולוגיית תיירות שעומדת מאחורי הפרויקט.
הכי מעניין
"בית אנה פרנק, המוזיאון, הוא מקום מאוד קטן ויש לו קיבולת מוגבלת, כך שהרבה אנשים באים לפה ומתאכזבים כי הם לא הצליחו לבקר אצל אנה פרנק", הוא אמר.
בכל שנה, יותר ממיליון תיירים מבקרים בבית הצר שבו הסתתרה הילדה היהודייה ומשפחתה מפני הנאצים במשך שנתיים.

קיבולת מוגבלת. מוזיאון אנה פרנק באמסטרדם | צילום: epa
כדי לבקר במקום שבו כתבה אנה פרנק את יומנה המפורסם, יש להזמין כרטיסים שישה שבועות מראש. הכרטיסים נגמרים מהר.
כל מה שנדרש לסיור הווירטואלי הוא טלפון נייד וזוג אוזניות. קוד ייחודי מעניק גישה למסלול בן שבעה קילומטרים (ארבעה מיילים) עם 12 תחנות.
סיפור קולי מדריך את המבקר, יחד עם אנימציות מציאותיות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית תוך שימוש בנתונים ממכון אנה פרנק, עיריית אמסטרדם ומוזיאון השואה.
הסיפורים שלא סופרו
"ניסינו לחשוף סיפורים שאולי רוב האנשים לא ממש מכירים, אבל הם מדהימים — אנשים שבאמת סיכנו את חייהם כדי להציל ילדים ולהבריח אותם מידי הנאצים למקומות מסתור," אמר ארדפל.
אחת התחנות מציגה את ביתה לשעבר של מיפ חיס, הקתולית ההולנדית שעזרה להסתיר את משפחת פרנק. פניה מוקמות לתחייה באמצעות תמונות ארכיון ואנימציה דיגיטלית.
ברובע דה פייפ, הסיור מגלה שכיום שוכן בית קפה באתר שבו הייתה בעבר גלידריית קוקו.
הגלידריה, שהופעלה על ידי פליטים יהודים מגרמניה, תרמה להצית את ההפגנה היחידה באמסטרדם נגד רדיפת היהודים בידי הנאצים — הפגנה שנדחקה באלימות.

אמסטרדם, הולנד. | צילום: EPA
"אחד הדברים שהופכים את זה למרגש מבחינה אישית זה לא רק שזה סיפור חשוב עבור אמסטרדם, אלא גם עבורי אישית, כמי שמגיע ממשפחה של ניצולי שואה," אמר ארדפל, שהוא ממוצא יהודי פולני והונגרי.
"הסבים והסבתות שלי שרדו את השואה, הרבה מבני המשפחה לא, וגדלתי על הסיפורים האלה על השואה ועל אנשים שלא חזרו," אמר תושב אמסטרדם בן 45.
למרות שהוא מדגיש את חשיבותם של המוזיאונים ושל היומן, רואה ארדפל בסיור המודרך הזה דרך לספר את סיפורה של אן פרנק לדור חדש שמחובר לטכנולוגיה.
עוד כתבות בנושא השואה
"זה ממש חשוב שנבצע מחקר טוב ונעבוד על סיפוריות, ושיהיה היבט אנושי ביצירה," הוא אמר.
"אם יש תהליך עמוק לפיתוח המוצר הזה, אני חושב שבינה מלאכותית רק תהפוך את הדברים ליפים, מרגשים וסוחפים יותר עבור כולם".
כ-107,000 יהודים הולנדים ופליטים גורשו במהלך מלחמת העולם השנייה. מתוכם, 102,000 — כולל אנה פרנק — נרצחו, שהם בערך 75% מהאוכלוסייה היהודית שלפני המלחמה.