שנים שלא הבנתי את המושג "אינדי". האמת שאני עדיין מנסה לפענח. מה הופך אמן לעצמאי באמת? האם המוזיקה כשלעצמה היא הסיפור? האם זה רע? טוב? האם יכול להיות פופ שהוא גם אינדי? האם זה ז׳אנר לקהל מסוים ותו לא? המון שאלות, ומדור מוזיקה אחד.
עצמאות מוזיקלית בימינו היא דבר מעניין, מאחר שחברות תקליטים כבר לא מחזיקות בכוח שלהן כמו פעם - ויצירת שיר טוב יכולה גם לקרות בחדר השינה עם ציוד בסיסי (אם אתם לא מאמינים תשאלו את בילי אייליש ואחיה פיניאס) - מדובר בעיקר בחירות מוזיקלית פנימית שמורגשת ביצירה.
לכבוד חגיגות עצמאותה של מדינת ישראל, קיבצתי לכם חמישה מהאמנים והאמניות העצמאיים המיוחדים של ארצנו שמסמלים את העצמאות הפנימית ביצירה שלהם, כולל המלצות האזנה כמובן. חג שמח!
הכי מעניין
דניאל יצחקי
מבין כל הווליום של תעשיית המיינסטרים, לפעמים בוקע קול שקט ויחד עם זאת כל כך חזק. דניאל יצחקי, זמר־יוצר בן 24, הוא אחד כזה בדיוק. בהאזנה לאלבום הבכורה שלו "בכל זאת לא הייתה שם אהבה", שיצא בשנה שעברה וכולל תשעה שירים שמביאים לב פועם ומלא סבכים - מוצאים חידוש בשפה ובהגשה בתוך סצנת אינדי שלעיתים יכולה להיראות כמקשה אחת, כשיצחקי מצליח להביא את הדבר שלו־שלו. בתור חובב היפ הופ מצאתי את עצמי מתנדנד בהופעות של דניאל לא אחת ולא שתיים, מוצא ברכות ובעדינות מנעד גדול של רגש של כותב־מלחין ישראלי שמדייק את היצירה הייחודית שלו מהופעה לשיר.
יעל זלינגר
אם הייתם בהופעה של יסמין מועלם, מרגי, בלקן ביט בוקס, עידן חביב או עוד מספר שמות חשובים בסיכום השנה שלכם בספוטיפיי - כנראה ראיתם את יעל זלינגר על הקלידים. בתוך כל העשייה שלה עם אחרים, זלינגר יוצרת פופ מלא רגש שלא חוסך במוזיקה מחושבת, מופקת היטב (ומומלצת מאוד בנסיעה!) האזינו לסינגל האחרון שלה "160". איתו בהחלט מומלץ לנהוג (במהירות המותרת כמובן) ואל תחמיצו את הסשן לייב שעשתה באולפני אנובה כחלק מליין "קולטור" שמפרק את השירים היפים שלה לחוויה אחרת.
נשמה
דניאל ״נשמה״ איטח הוא ציפור נדירה שעושה את כל הדרך מהקריות לקריירה בחו"ל (שיהיה בהצלחה). ובקצרה: ראפר בועט תחת השם "ראפו אוהד" ומפיק ויוצר תחת הטייטל הנשמתי, עשה הפקות לאנה זק ועוד. תפתחו בהאזנה ל"פרח", האלבום האחרון והמרתק שלו, תפגשו שם המון רוח ותהיות קיומיות, עם חדות של סאונד וסגנון הפקה נדיר בארצנו.
רותם בר אור
בר אור הוא סולן ומנהיג להקת theAngelcy שהגיעה אל מעבר לים, עם שירים כמו "Dreamer" ו"My Baby Boy" שקיבלו חיבוק גם כאן. בשנים האחרונות הקדיש זמן ליצירת אלבום סולו ראשון בעברית, והתוצאה היא "מה יש לפחד מהאביב" היפהפה שפורש על גבי 51 דקות עולם עברי וגדול, מלא פחדים אבל גם תקווה ואמונה. הסינגלים "ישר אל" ו"מי" (עם סלומה הנהדרת) הם הברקות וקדמו בצדק, אבל טוב לצלול לחוויה המלאה.
דניאל סאן קריאף
סאן קריאף החלה את דרכה המוזיקלית בגיל צעיר, כשהיא כותבת, מלחינה ומבצעת שירים משלה. בשנים 2012–2013 הובילה את ההרכב Daniel Krief & Black Guru, והקליטה את האלבום "sun&moon" בסנגל, בשיתוף אמנים מקומיים. בשנת 2014 הצטרפה ללהקת טיפקס, לאחר ששלחה לסולן הלהקה קובי אוז שיר שכתבה. סאן קריאף זכורה לכם גם מהשיר "מי הפרובינציאל?", אבל מעבר לזה, קריירת הסולו של דניאל מלאה ביופי - שלושת האלבומים "תורי לומר" מ־2018, "יש לאן לחזור" מ־2022 ו"לחיות" הטרי והיפה שלה שיצא ממש לפני כחודש. הניסיון לתאר את הסגנון יערבב בתוכו כל כך הרבה שמות ותארים, ואסכם שזהו תמהיל ישראלי מזיז ומרגש כאחד. האזנה כרונולוגית לאלבומים תעמיק את הסיפור, ויש ממנו המון, ומלא יופי.