גירושין הם צומת חד וחותך, שמציב מראה מול האופן שבו החברה רואה גברים, נשים ואת מקומם בעולם. כיום, מרבית החוקים הרלוונטיים במדינת ישראל משייכים את הגברים לעבודה ואת הנשים לבית. חזקת הגיל הרך, המעדיפה אימהות על פני אבות בכל הנוגע למשמורת, מבהירה שילדים הולכים עם אימהותיהם. היא מעניקה להן שייכות והחזקה בילדים, אך הצד השני של המטבע הוא הגבלת יכולתן להקדיש זמן רב לשוק העבודה.
עד לפסיקת בית המשפט העליון שפרופ' וסטרייך התייחס אליה במאמרו, נהגה בבתי הדין חלוקה מהותנית שלפיה גברים היו מחויבים למלא את תפקיד המפרנס של ילדיהם, בלי שום קשר לדרך ההתנהלות של הבית. כלומר, גם אם האישה הייתה המפרנסת הראשית והאב גידל את הילדים, הגירושין הבהירו כי הילדים הולכים עם האימא וחובת הפרנסה משויכת אל האב. היא שרת הפנים, הוא שר החוץ והאוצר.
הפסיקה החדשה שוללת את זכותם של בתי הדין לקבוע מזונות, ובכך סוללת את הדרך לראות את המשפחה בהתאם לאופן שבו חילקו ההורים עצמם את התנהלותם הביתית ואת פרנסתם, ולא על פי המין של ההורים. בדבריו רומז פרופ' וסטרייך כי ההחלטה הזו יוצרת "שוויון פורמלי" במציאות שבה אין שוויון אמיתי, מפני שעדיין קיימות תופעות כמו פער שכר בין גברים לנשים.
הכי מעניין

| צילום: שאטרסטוק
ואולם להבנתי, פסיקת השופטות עשויה להפוך את השוויון הפורמלי לשוויון במציאות, ואילו דווקא מי שיבחרו להיאבק על כל אפשרות להשיג יתרון בזירת הגירושין, צפויות לתקוע את המצב. פער השכר נחקר בישראל (על ידי הדס פוקס ממכון טאוב) וגם בעולם, וברור כי בעולם המערבי אין אפליה משמעותית וישירה של נשים. הגורם העיקרי לפערי השכר הוא המציאות שבה נשים עובדות פחות שעות ופחות שנים מגברים, ובוחרות מקצועות שמניבים פחות כסף. הבחירה הזו מובנת מאוד במציאות שבה נשים משויכות לבית. כאשר, למשל, החוק מאפשר לנשים להצטמצם ל"משרת אם" ולהאריך חופשת לידה, הוא מזמין אותן להישאר בבית, ומטבע הדברים יש לכך גם השלכות כלכליות.
מאבק על זכותן של נשים לקבל מזונות בכל מצב, יחזק את החיבור בין נשים לבית וייצור ריחוק בין נשים לחובת פרנסת המשפחה. לעומת זאת, פסיקה המגבירה את האחריות הכלכלית של נשים ורואה אותן כבעלות מסוגלות לייצר הכנסה, מייחסת משקל ליכולתן הכלכלית ולא רואה אותה כבונוס חביב שאפשר לחיות בלעדיו. האמירה היא שכאשר אישה מרוויחה יותר מבן זוגה, אין סיבה שחובתה הכלכלית כלפי הילדים תהיה קטנה משלו כאשר המשמורת משותפת. הטלת משקל ואחריות מביאה איתה גם שייכות וחיבור, במקרה הזה בין נשים להכנסה כלכלית. הבחירה לקחת ברצינות את הכנסתן של נשים היא צעד שמחזק את תפיסתן כעצמאיות ובעלות שליטה.
הפמיניזם העצים את עצמאותן הכלכלית של נשים; הצעד המשלים המצופה הוא הענקת דריסת רגל לגברים בבית. ראיית הגבר כדמות הורית בעלת משקל ושוות ערך היא צעד משלים ליציאת הנשים לעבודה, ואולם בפועל, חוקי מדינת ישראל אינם מאמינים בכך כלל. החוק רואה את האבות כהורים משניים, ואת חובתם לעבוד כתפקידם המרכזי. הדוגמאות הבולטות הן חזקת הגיל הרך שמרחיקה את האב מילדיו, ותשלומי המזונות שמקבעים את המסר שלפיו הגבר נועד לפרנס.
סוגיית המזונות איננה חייבת להיות מלחמה שבה כל צד מנסה לחטוף נתח נוסף. היא עשויה להיות גם פתח לשינוי ולהרחבת דרכן של נשים אל שוק העבודה, בזמן שגברים ייכנסו לחליפה אבהית משמעותית יותר. רבות נכתב על הנזקים העצומים לילדים שגדלים בבתים נטולי אב, ועל אבות רבים מדי שמתרחקים מילדים אחרי שנישואיהם מתפרקים. אני מאמין שפסיקה שתצמצם את הזכות האוטומטית של נשים לקבל מזונות, תוכל להיות חלק מתנועה רחבה שבה גברים ייכנסו הביתה באופן שיאפשר לנשים לעבוד יותר מחוצה לו. גברים יעמיסו על עצמם את חובות הבית והמשמעות הפנימית שמגיעה איתן, ואילו הנשים יחושו יותר את עול הפרנסה והמשמעות שמתלווה גם אליה.
גדילה היא לרוב תהליך כואב, הכרוך במאמצים, ציפיות וחששות, אך אין דרך אחרת.
חננאל רוס הוא פסיכולוג קליני ומטפל זוגי