יש הסכתים שאפשר לשים ברקע בזמן שאתם עוסקים בפעולות אחרות וגם האזנה בקשב חלקי תספיק בשביל שתבינו את המסר ולעומתם יש הסכתים שדורשים מכם קצת יותר קשב וריכוז. אחד מהם הוא "גיקונומי" שחגג בשבוע שעבר עשור לעלייתו לאוויר. הקימו אותו ראם שרמן ודורון ניר, זוג חברים ותיקים שעבדו יחד בחברת סטארט־אפ. מדובר בהסכת ראיונות שהצמד הגיש בתחילה וכיום המגיש הכמעט בלעדי שלו הוא שרמן. כבר בשלבים המוקדמים שלו היה גיוון באורחים ובנושאי השיחה, ולאחר יותר מאלף פרקים ניתן לומר שמדובר באחד מהסכתי הראיונות המגוונים בישראל, שעוסק בכל תחום שתוכלו להעלות על הדעת. כלכלה, פוליטיקה, עיתונות, בידור, ספורט ושלל תחומי המדעים - כל אלה ועוד הם חלק מההסכת.

ארבע שנים ברציפות זכה ההסכת במקום הראשון בתחרות פודקאסט השנה של "גיקטיים" בקטגוריית פודקאסט ראיונות ואולי אפשר לייחס להצלחה הזאת את החריצות של היוצרים - מדובר על מפעל לייצור תוכן שהעלה כבר 86 פרקים מאז תחילת 2025 ועד לפרסום הביקורת שלפניכם כנראה שיוסיף עוד אחד או שניים. ניתן גם להשתמש בגיקונומי כמעין ארכיון חי של מדינת ישראל מהעשור האחרון במספר רב של תחומים.
לזכותם של המגישים ייאמר שהם לא מנסים להעמיד פני יודעי־כול. ניכר שהם באמת מקשיבים לאורח וכשצריך הם מוכנים לשאול שאלות טיפשיות, ולבקש הסברי רקע בסיסיים שמחברים את המאזין לתוכן. ייתכן שהתכונה הזו היא אחד הגורמים המרכזיים לכך שהם מצליחים לגרום לדוברים רבים להרגיש בנוח וכתוצאה מכך לדבר בפתיחות ולהישמע קצת פחות כמו אנשי יח"צ.
מאידך, לחוסר הפורמליות יש גם צד שלילי שמתבטא בכך שהשיח יוצא לעיתים מהמסילה וסוטה לכיוונים פחות רלוונטיים. לפעמים זו אתנחתא חיובית, אך פעמים שהמאזין מאבד את הקשר לסיבה שלשמה התכנסנו.
מבחינה טכנית, איכות הסאונד טובה, אך לעיתים האורח נשמע רחוק. משך הפרקים נע בין שעה לשעתיים ואף מעט יותר, כך שאולי בהתחלה תצטרכו סבלנות כדי להתחבר לקצב המעט איטי שלו, אבל כדאי לתת לו הזדמנות והוא עשוי להפוך לאחד ההסכתים המועדפים עליכם.
גיקונומי הוא הסכת שמזכיר לנו למה פודקאסטים הפכו למדיום פופולרי כל כך בעולם, ובארץ בפרט: מפגש לא מתווך בין אנשים וסיפורים, בלי עריכה מוגזמת ובלי פוזה. הוא דורש מאיתנו סבלנות וקשב, אך בתמורה מעניק הצצה ייחודית לחייהם של האנשים שמניעים את גלגלי החברה הישראלית, ומדי פעם מספק השראה אמיתית או חיוך קטן. זהו לא הסכת למי שמחפש תקציר זריז, אלא למי שמוכן להתמסר לשיחה, להאזין, ולפעמים גם לעצור ולכתוב משפט שכדאי לזכור.


803 - דן שיפטן
שיפטן, מומחה להיסטוריה פוליטית בת–זמננו וליחסי ישראל-מדינות ערב, התארח לפרק מרתק.
763 - עפר שלו
שלו הקים חברה שמטרתה להפוך את מחלת הסרטן לכרונית, כך שיהיה ניתן לחיות איתה לאורך שנים.
424 - פרופ' מיכל שוורץ
שוורץ נחשבת לאחת החוקרות המובילות בעולם בתחום יחסי הגומלין שבין מערכת החיסון למוח.

