יום שני, ספטמבר 15, 2025 | כ״ב באלול ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות

אוכל נשמה: המטבח היהודי שוטף את העולם

מיטב השפים ישחזרו מתכונים מספרי בישול עתיקים במסגרת פסטיבל ייחודי. האוצרת יונית נפתלי קו–אל מסבירה מה הקו המחבר בין כל העדות

מאת  אביטל אינדיג
י״ז באלול ה׳תשפ״ב (13/09/2022 10:44)

מסעדת פסקדו. צילום: שירן כהן שי

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל
לאחרונה נדמה כי גל של עיסוק במטבח היהודי שוטף את העולם. בלוס־אנג'לס תערוכה חדשה ומרשימה סוקרת את תולדות הדלי ומוצגת במוזיאון The Skirball Cultural Center ; במוזיאון "פולין" שבוורשה הושקה לפני כחודש תערוכה מקיפה שחוזרת אחורה אלפי שנים בזמן בניסיון להבין "מהו אוכל יהודי"; ואילו בארץ הקודש נרשם בימים אלו פרק חדש בקשר שבין עם ישראל לצלחת שלו במסגרת פסטיבל "ארוחות מהספרים" שמציע סדרת ארוחות ותפריטים מיוחדים ברחבי הארץ. הפסטיבל, שנערך ביוזמת Foodish, הזרוע הקולינרית של "אנו", מתרחש במקביל להשקת האתר החדש של המוזיאון, שבו הקהל הרחב מוזמן להעלות מתכונים ולהוסיף את השורה שלהם ב"ספר האוכל היהודי הגדול".

"החזון הוא שאנשים מכל העולם יתקשרו ביניהם, יתרמו זה לזה מהידע שלהם ויוסיפו לפתח את המתכונים האלו", מספרת יונית נפתלי קו־אל, אוצרת הפסטיבל שהיא גם עורכת האתר ומנהלת התוכן.

אחרי אלפיים שנות גלות, אפשר בכלל למצוא מכנה משותף למטבח היהודי?

"אפיון מטבח נשען תמיד על מונחים כמו חומרי גלם, טכניקות בישול או מושגים מקומיים. במקרה של המטבח היהודי, בהיעדר טרואר מקומי בגלל פיזור הרחב שלו בעולם, אני חושבת שהטרואר שלו הוא רוחני. הקו המשותף הוא בעצם מנהגים ומסורות – חוקי הכשרות, ארוחות החג; כשהאוכל מסמל עיקרון מופשט כמו הסימנים של ראש השנה או קערת הפסח. ההתייחסות לאוכל כמשהו שאוצר בתוכו עוד ממדים, החיבור בין הרוח לגוף, הוא ייחודי מאוד למטבח היהודי".

"כל העקרונות שמובילים את הטרנדים הכי חמים בקולינריה העכשווית העולמית הם אבני היסוד של המטבח היהודי כבר אלפי שנים"

מה זה אומר בפועל?

"הרבה פרקטיקות קולינריות שיהודים פיתחו בגלל אילוצים או ציוויים דתיים זלגו החוצה לעמים אחרים בעולם. המפורסם ביותר הוא בישול ארוך כמו חמין אבל גם הגשת דגים קרים כמו גפילטע פיש או ירקות מבושלים קרים כסלטים מאוד מזוהים עמו".

יונית נפתלי קו-אל ושף ציון ברנס. צילום: אנטולי מיכאלו

נפתלי קו־אל מזהה עוד גורם בולט ומשמעותי במטבח היהודי: "כל העקרונות שמובילים את הטרנדים הכי חמים בקולינריה העכשווית העולמית הם אבני היסוד של המטבח היהודי כבר אלפי שנים. למשל חשיבה מוסרית על אוכל: שהמזון הוא חלק משרשרת אנושית שעבדה למענו, שיש עוד אנשים בקצה של השדה שלך שאתה יכול לדאוג להם, לא לקחת חלק בהעסקה נצלנית; ישנו כמובן האיסור על אכילת גדי בחלב אמו. בלי קשר לאן הציווי הזה התגלגל, ההתייחסות לאמא ולחלב אם מכניסה אותי אוטומטית לעולם אסוציאציות אחר. של חמלה, של אמהות, של דאגה הורית. זה כבר לא רק גוש בשר.

"וישנה כמובן גם שנת השמיטה שזו מחשבה על האדמה, לתת לה להשתקם. או כל הברכות שגורמות לך להיות מודע ובכלל לדעת מה המקור של האוכל, אני לא חושבת שזה קיים בעוד איזושהי דת. במיוחד בתקופה שלנו, שאנחנו הולכים לסופר ואנחנו כל כך מנותקים כבר ממקור הגידול".

מטבח ישן–חדש

נפתלי קו־אל מעידה כי החלק הקשה ביותר בעבודה על הפסטיבל היה לבחור אילו ספרים ישתתפו בו מבין אלפי ספרי הבישול היהודי שקיימים בעולם. המסעדות הכשרות שמשתתפות במיזם הן "המוציא" הירושלמית, שבה השף אבי לוי יציג את הצד הקליל של החמין בארוחה על פי "חמין" של שרי אנסקי; ב"פסקדו" השף יחיאל זינו יעיר לחיים את מנות הדגים הלא מוכרות של יהודי ספרד דרך מתכונים שלוקטו מעדויות שניתנו לאינקוויזיציה בימי הביניים, ואוגדו בספר A Drizzle of Honey.

"זה ספר שמלא בפרטים מרתקים", מספרת נפתלי קו־אל וחושפת כי הוא אחד הספרים שהכי נגעו לליבה בפרויקט. "הוא כולל תיאורים ועדויות של משרתים ושכנים והופך אותם למתכונים. יש שם תיאורים של פיסות חיים, והיה שם תיאור אחד של סבתא ובת שמתכוננות לשבת והן ממלאות לנכדה בת השמונה את האמבטיה. עכשיו, ברור שידעתי שבקהילות האנוסים היו ילדים אבל פתאום זה הכה בי – יש לכם ילדה קטנה, איך סיכנתם אותה ככה? היה שווה להקריב את החיים שלה בשביל לשמור כשרות?

"הרי איך גילו מי יהודי ומי לא? כל משפטי האינקוויזיציה בספר הם כאלו שהסתמכו על פרקטיקות קולינריות שהיו נהוגות בבתים, כדי להחליט האם המשפחה ממשיכה לנהל בסתר אורח חיים דתי. הילדה הזו לא יצאה לי מהראש. אני לא אדם דתי והעיקרון של קידוש איזשהו ערך עד לרמת הקרבת חיים היה זר לי. מה זה משנה? אבל אז התחלתי להבין שזה משנה. שבלי שמירה על הזהות שלך אתה מאבד את הטעם לחיות. ופתאום הבנתי את אותם אנוסים. היה לי ברור שספר כזה חייבים לחבר למסעדה שומרת כשרות כי ברור שזה בדמיו – מילולית – של המטבח הזה".

שף יחי זינו מ"פסקדו" הסתער על המשימה כמו שחקן הנשמה שהוא.

"יחי עשה אדפטציה למתכונים, שינה בהם ניואנסים אבל הקפיד מאוד להישאר נאמן למטבח המקורי. אתן לך דוגמה – הוא היה יכול בקלות לקחת אורגנו של הספק הרגיל שלו אבל הוא הלך לחפש את הצתרה הוורודה שהוזכרה באיזה מתכון, קטף וייבש אותה בעצמו. אגב, הוא הופתע בטירוף מכמה שהמטבח הזה היה עדכני – שיש בו שכבות של טעם ואיזונים, משחק בין מרקמים ומחשבה ויזואלית של הגשה".

אוכל הוא גשר

"Foodish", הזרוע הקולינרית של "אנו" הוקמה בתקופת הקורונה על ידי מירב אורן, המנכ״לית, יחד עם אנשי המוזיאון. "אנשים חזרו לבשל בבתים ולהעלות לרשתות את כל מה שהם מכינים. סביב הסגר של פסח הם חיפשו את המתכונים המסורתיים שאכלו כילדים ובעצם מעולם לא בישלו, כי תמיד אמא או סבתא הכינו אותם. פתאום כל הרשתות היו מלאות בשאלות כמו 'איך מכינים טייגעלעך' ובמוזיאון הבינו שהעיסוק באוכל, ודרכו גם זהות ותרבות יהודית צריך להיות הדבר הבא לפיתוח".

האתר מורכב מחלק מגזיני שכולל את מילון האוכל היהודי ומדורים שונים, ואילו החלק השני כולל עבודת תיעוד ענפה, ראיונות וחקירה של מטבחים ביתיים. כעת כאמור מושקת בו פלטפורמה שבה אנשים יוכלו להעלות את המתכונים שלהם עם מנגנון קל ונוח לחיפוש, ובהמשך תעלה גם הגרסה באנגלית.

"בסוף כל אחד בוחר אילו מתכונים להעלות. נגיד יש לך עשרה? תעלה מתוכם שניים. למה דווקא אותם? זו הנבחרת של הנבחרת. תחשבי כמה קילומטרז' יש להם. אלו המתכונים ששרדו את ההיסטוריה. זה זהב טהור. אני כל הזמן נחשפת לכאלו סיפורים יפהפיים. הייתה משפחה עיראקית שכשהם עלו לארץ הסבתא הכינה עוגיות למסע בתוך קופסת פח. היום הם מיליונרים אבל עדיין בכל פעם כשהם נוסעים הם מכינים לדרך את העוגיות האלו בתוך אותה קופסת פח. לכל אחד מאיתנו יש בבית איזו פנינה קולינרית אחת לפחות שעוברת במשפחה מדורי דורות".

"הייתה משפחה עיראקית שכשהם עלו לארץ הסבתא הכינה עוגיות למסע בתוך קופסת פח, והיום הם מיליונרים וממשיכים להכין בה את העוגיות"

הסיפור המשפחתי האישי של נפתלי קו־אל הוא זה שהוביל אותה לעסוק באוכל בכלל ובשימורו בפרט. "במשך שנים אמא שלי התעקשה לטחון אגוזים רק במטחנה ידנית וללוש בצק בעצמה בידיים. כל הזמן ניסינו להגיד לה שתתקדם ושחבל על הזמן ועל האנרגיה שלה, עד שיום אחד קנינו לה מטחנה חשמלית. היא כמובן סירבה בכל תוקף לקבל אותה והיה לנו ויכוח סוער. ואז סוף־סוף הבנתי מה עומד מאחורי ההחלטה הזו. כי זה כל מה שנשאר לאמא שלה, סבתא פאולה שלי. היא יצאה מהשואה בלי כלום, לא היו לה תמונות או אפילו בגד על הגוף. הדבר היחיד שנשאר זה המתכונים שהיא זכרה בראש שלה שאותם היא לימדה את אמא שלי כיצד להכין בדקדקנות.

"מאותו יום האובססיה שלה הפכה להיות ממשהו שמרגיז ומקומם אותי לציווי שלקחתי על עצמי להמשיך. ועכשיו גם אני לשה בצקים ביד. כי בשנייה אני יכולה להחזיר לחיים את המטבח של סבתא שלי כשהיא הייתה ילדה ולהעביר אותו לילדים שלי. הכול נכחד. אבל כשאני אוכלת את הביס, אותו הביס הממשי שאכלו שם, אני מרגישה אותם. וזה הגשר".

למה המטבח האשכנזי תמיד נחשב לחיוור? למה בעצם אין כמעט בארץ מסעדות פולניות, רוסיות, אמריקניות?

"הוא אומנם סובל מבעיית תדמית אבל אני כופרת בכך שזה מטבח נחות. ישנה הבעיה הראשונית של חוסר התאמה גיאוגרפית. האוכל כבד מדי לאקלים המקומי, חומרי הגלם לא צומחים כאן באותה האיכות כמו במקומות הקרים. לטעמי יש גם עניין של זרמי עומק שקשורים במתח עדתי היסטורי, ש'אם האשכנזים הקימו את המדינה וניהלו פה הכול, אז לפחות את האוכל שישאירו לנו'".

גלילות דגים ממולאות בחצילים, עשבי תיבול, ארוגולה וביצים קשות. צילום: שירן כהן שי

אבל לאליטות בקום המדינה היה הכוח לייצר כאן מטבח אייקוני לו רצו.

"כן, אבל מי היו האשכנזים שהגיעו לארץ? חלוצים שבחרו להשאיר הכול מאחור ולהתנער מהגלותיות ומהשורשים או שורדי שואה. אנשים שבורים שלא היה להם זמן, כוח או בכלל פניות נפשית לעסוק בזה. זה בולט במיוחד כשמשווים למה שהתרחש מעבר לים. בארה"ב הקהילה האשכנזית הגיעה לפני המלחמה והם ידעו לחגוג את החיים, לנצל הזדמנויות, לפתוח בתי אוכל. הם נשאו את הרוח השטעטלית במלוא הגאווה. בעצם הדודה מאמריקה שמרה עבורנו את המורשת הזו.

סיבה נוספת שבנפתלי קו־אל כל כך בוער הרצון לשמר את המתכונים ההיסטוריים הללו היא כי מדובר בעולם הולך ונעלם. "כמו חלקים אחרים בהיסטוריה העולמית, גם התחום המאוד־נשי הזה לא זכה לתיעוד מסודר. פעם כמעט לא היו מתכונים כתובים או ספרי בישול כמו היום. זו חוכמה נשית עמוקה שהועברה מאם לבת בעל פה במשך דורות, שהולכת ומתפספסת. בסוף אתה מכין מנה של אישה בשם ביאטריס נונסה שהועלתה לגרדום כי היא הכינה חמין. אין דרך אחרת להציג את זה. זה יפהפה. אני לא רוצה לדבר על אוכל כעל מצבה אבל באיזשהו אופן כך הוא ממשיך להתקיים. זו המהות של כל הפרויקט הזה, המטרה היא לא רק לאגד אסופת מתכונים בארכיון. זו הדרך שמאפשרת להם להמשיך לחיות".

פסטיבל "ארוחות מהספרים" של Foodish ייערך ב–11-17.9

motzash.food@gmail.com

תגיות: אוכלביקורתמוזיאון אנומסעדה

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    הוקוס קוקוס: המתכונים המושלמים למנות מלוחות ומתוקות

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    בכיר לשעבר ברשות המים: הסתיו יהיה שחון וחם מהרגיל

    בכיר לשעבר ברשות המים: הסתיו יהיה שחון וחם מהרגיל

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD