מפנה חד גרם לי לשנות תוכניות ולדחות את המדור האחרון בסדרת ההיסטוריה של היין הישראלי ובמקום זאת לחלוק איתכם כמה מתכוני קוקטיילים קלילים ומרעננים שיעזרו לכם להעביר את הקיץ בכיף.
קוקטיילים הם נישת אלכוהול שנועדה להנגיש את שתיית האלכוהול הנקי ולספק חוויה קלילה יותר, כיפית ומרעננת למי שמתקשים לצרוך משקאות קשוחים. יש סגנונות שמתאימים לכל חך, מהמרירים והמורכבים, דרך המתוקים־חמוצים ועד החריפים (במובן "מתובלים").
השתדלתי לבחור מתכונים שאפשר להכין גם ללא ציוד בר מקצועי. כל מה שדרוש הוא כלי כלשהו לערבוב – גם קערה או כוס גדולה יעשו את העבודה. ההכנות היחידות שנשארו הן לסחוט מיץ לימון טרי (אם תמצאו ליים, עדיף) ולהכין מי סוכר. מי סוכר משמשים במתכונים רבים כממתיק ומאזן לקוקטייל: קל מאוד להכין אותם, אך רצוי לעשות זאת מראש כדי שיספיקו להתקרר. את כל המתכונים אפשר להכפיל לכל כמות שצריך, רק חשוב לשמור על היחסים הנכונים בין המרכיבים.
הכנת מי סוכר: מכניסים לכלי עמיד לחום כמויות שוות של סוכר ומים רותחים (1 קילו סוכר ל־1 ליטר מים, למשל). אין סיבה שתכינו קילו שלם, רק שהכמויות יהיו שוות. בוחשים היטב עד שכל הסוכר נמס ומקררים. ועל הדרך אפשר להשתמש בזה כדי להמתיק את הקפה הקר שלכם.
1. בזיל סמאש – Basil Smash
מרכיבים:
60 מ"ל ג'ין
30 מ"ל מי סוכר
30 מ"ל מיץ לימון טרי
חופן עלי בזיליקום ועיגולי מלפפון
הכנה: בכלי הערבוב מניחים שני עיגולי מלפפון, שישה עלי בזיליקום ומעט ג'ין, כותשים הכול בעדינות (לא מנסים ליצור מחית), מוסיפים את שאר הרכיבים, מוסיפים קרח ומערבבים (או מנערים, אם יש לכם שייקר) עד לטמפרטורה הרצויה, מסננים ושותים. אפשר לקשט בעלה בזיליקום ובעיגול מלפפון. הקוקטייל צמח במשך השנים, ובקלות אפשר להוסיף לו רכיבים אחרים – נענע, כוסברה ואפילו תותים – כדי ליצור עניין נוסף.
2. מוסקו מיול – Moscow Mule
מרכיבים:
60 מ"ל וודקה
15 מ"ל מיץ לימון
90 מ"ל ג'ינג'ר ביר (ג'ינג'ר ביר ולא ג'ינג'ר אייל! אלה שני דברים שונים)
הכנה: כאן נשתמש ב"בנייה בכוס", כלומר נמזוג את כל המרכיבים לספל (במקור זה ספל מנחושת), נוסיף קרח, נערבב ונשתה. הקוקטייל הזה מעט שונה: הג'ינג'ר ביר מוסיף את החריפות הקלילה המפורסמת שלו, ויוצר כך טוויסט ייחודי אך עדיין קליל בטעמים. זהו קוקטייל ותיק (משנות הארבעים) שתפס מוניטין של קלאסיקה ולדעתי בצדק רב. השתדלו לקנות ג'ינג'ר ביר איכותי, כי שם טמון הסוד לאיכות. אישית אני אוהב מאוד את המותג פיבר טרי (Fever tree). וכמובן, לא להשתמש בוודקה בטעמים. זה פשוט לא מתחבר נכון.
3.אמרטו סאוור – Amaretto Sour
מרכיבים:
60 מ"ל ליקר אמרטו (בדגש על המותג די־סארונו)
30 מ"ל מיץ לימון
30 מ"ל מי סוכר
הכנה: פשוט מכניסים את כל המרכיבים לכלי הערבוב שלכם, מוסיפים קרח ומערבבים עד לטמפרטורה הרצויה. האמרטו הוא ליקר שקדים שמקורו באיטליה, המאופיין במתיקות גבוהה, בריח חזק של שקדים ובמורכבות של תמציות פירות. מכיוון שהוא מתוק במיוחד אפשר להפחית מכמות הסוכר לקבלת משקה מאוזן יותר. ליצירת משקה מורכב יותר אפשר להשתמש בוויסקי במקום חלק מהליקר, בעדיפות לוויסקי מעושן. מתקבל משקה מתוק אך עם רובד נוסף של טעמים ומאפיינים. בנוסף, הליקר יכול לשמש גם כדיז'סטיף (קינוח אלכוהולי) נהדר.