השבוע אתחיל בסדרת כתבות שבהן אבחן בכל פעם זן אחר של ענבי יין. אספר על מקורותיו במדינות היין הוותיקות, על הייחודיות של היינות השונים בכל מחוז ולאחר מכן אתמקד בדוגמאות שונות של יינות העשויים מאותו זן.
אז ללא הקדמה נוספת, הזן הראשון שנכיר הוא ה"גרנאש" (Grenache). נהוג להעריך שזן הגרנאש התפתח בספרד, שם הוא נקרא גרנאשה (Garnacha) ומספרד נדד לכיוון דרום צרפת ולעמק הרון (Rhone). בספרד הזן נפוץ בעיקר בשני מחוזות:
1. ריוחה (Rioja) – שם הוא מצורף לבלנדים אדומים כאשר הוא מוסיף גוף ופירותיות ליינות מהמחוז.
2. פריורט (Priorat) שבחבל קטלוניה – במחוז מייצרים את הבלנדים מבוססי הגרנאשה העוצמתיים ביותר בספרד, שיכולים להתיישן שנים רבות ולהתפתח לאורך הזמן.
בנוסף, גם במחוז נווארה (Navara) הסמוך לריוחה ניתן למצוא יינות רוזה יבשים רבים העשויים מזן הגרנאשה.
בצרפת הגרנאש השתרש בעיקר בדרום עמק הרון שנמצא בדרום־מזרח המדינה. בעיקר ידוע בזכות תת המחוז שאטונף דו־פאפ שמייצר בלנדים כוללי גרנאש אשר הטובים ביניהם יכולים להתיישן לתקופות ארוכות ולהתפתח לאורך השנים גם כן. בנוסף יש ייצור נרחב של יינות גרנאש בדרום המדינה, והאזור הידוע שם הוא מינרבואה (Minervois).
כזן בפני עצמו, הגרנאש הוא זן ענבים שחור, שזקוק לאקלים חם על מנת להבשיל כהלכה. הזן מאופיין בטאנינים (עפיצות, שעליה נרחיב במדור הבא) נמוכים עד בינוניים ומציג טעמי פירות אדומים כדוגמת תותים, דובדבנים ושזיפים אדומים.
יקב טפרברג – גרנאש

ביקב הגדול והידוע מגדלים כרם גרנאש ייחודי במורדות הרי יהודה אשר נבצר בשעות הבוקר המוקדמות. ביין שלפנינו בחר היינן דני פרידנברג לבטא את הזן בצורתו הנקייה ביותר תוך שימוש בסחיטה עדינה של הענבים ויישון בחביות ישנות (שמאפשרות שמירה על הטעמים העדינים). היין אדום ובהיר בצבעו, בעל גוף קליל ועפיצות עדינה עם סיומת בינונית ונעימה. בטעמים אפשר להרגיש חומציות כשל פרי צעיר שמאוד מחמיאה לטעמי הדובדבן והשזיפים האדומים (הכמעט בוסריים) שמאפיינים את הזן. רק כאלף בקבוקים יוצרו מיין זה אז כדאי לרוץ לקנות.
אדום יבש. 90 ₪
יקב ויתקין – גרנאש נואר

ויתקין הוא יקב בוטיק בעמק חפר אשר מחזיק כרם גרנאש במועצה אזורית אלונה שממנו מייצר היינן (אסף פז) את הגרנאש נואר שלו. במקרה זה נבחר היין להציג את המאפיינים המורכבים יותר של הזן על ידי אי־השקיית הגפנים (לריכוז הטעמים בענב), תסיסה קרה ויישון בחביות גדולות מהרגיל למשך שנה. יין בצבע אדום־שחור עמוק עם גוף בינוני, חומציות ועפיצות בינוניים ומעודנים עם ארומות עוצמתיות של דובדבנים בשלים, שזיפים מתוקים לצד תבלינים. גם כאן הכמויות קטנות וזוהי מהדורת אספנים.
אדום יבש. 150 ₪
יקב פלדשטיין – רוזה גרנאש

היקב שייך לאבי פלדשטיין, היינן הוותיק. לאחר שנים ביקב מסחרי וגדול (סגל), הרגיש אבי צורך לתת דרור ליצירתיות שבו ביקב פרטי משלו, ומשם קיבל מוניטין כאמן של יין. כאן אנו פוגשים מופע שונה מעט מהיינות הקודמים עליהם דיברנו. מכיוון שהיין הנידון הוא רוזה יבש שעשוי כולו מגרנאש. בצבע של אפרסק ועם גוף קליל וחומציות קלה מתקבל יין כיפי וצעיר בלשון. הארומה הראשונה היא יוגורט שמלווה מיד בפרחוניות מבושמת ומינרליות קלה. אחריהם מגיעים הפירות האדומים, הצעירים והמוכרים שמשאירים סיומת ארוכה ומרעננת.
רוזה יבש. 100 ₪