יום שני, מאי 12, 2025 | י״ד באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
צילום: חן קורן

מחוץ לסקאלה: המסעדה שעושה כבוד למטבח הישראלי הפשוט

מגש המזטים היה מפנק, המטבלים מעולים, והקבב החזיר אותנו לאיסטנבול. תשכחו ממה שידעתם על מסעדות מפונפנות בבתי מלון. ב"סקאלה" החדשה במצודת דוד מכינים אוכל "רגיל" ובעיקר טעים

מאת  חן ואלון קורן
ה׳ בניסן ה׳תשע״ח (21/03/2018 17:03)
בתוך מוצש, תרבות
שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

יש במסעדות הנמצאות בבתי מלון משהו קצת מוזר, לא ספונטני. כאילו מראש חייבים להתלבש יפה ולדבר בלחש. עליי באופן אישי זה בדרך כלל משרה אווירה כבדה, אבל כמעט תמיד שווה את זה, כי מסיבה ברורה רוב המסעדות הכשרות הטובות בארץ שוכנות בבתי מלון (ע"ע לה רג'אנס, לומינה והירקון 99).

אז אנחנו חוצים את הלובי של מלון מצודת דוד, עולים במדרגות, בשקט, ונכנסים אל חלל המסעדה שקיים כבר שנים, בכל פעם בשינוי אדרת. לאחרונה המסעדה נפתחה מחדש והיא עונה לשם "סקאלה". השף הראשי הנוכחי הוא אבי תורג'מן, אבל לאורך השנים עברו כאן שפים מוכרים אחרים והמסעדה ידעה גלגולים רבים.

אני קוראת את התפריט ומבינה שפה הסיפור הוא אחר. תפריט של עמוד אחד בלבד עם מילים כמו "שיפודים", "שניצל", "פלאפל", "סחוג" ו"מעורב ירושלמי". ככל הנראה השף החדש אזר אומץ להתנער מעלעלי האפונה וטוויל כבד האווז, וכעת הוא מנסה להכיר את המטבח הישראלי לתיירים באזור.

צילום: חן קורן
"המנה הזו לגמרי מחזירה אותי לאיסטנבול, למסעדת "זובייר" ולצלחת שאלון זלל בהנאה". צילום: חן קורן

אלון עוד מתלהב מאורך התפריט ("מסעדות צריכות תפריט של עמוד אחד") ומיד מגיעות אל השולחן קערות מרק עדשים סמיך וחמצמץ עם פטרוזיליה טרייה. כיף להתחיל כך. מעבר לעובדה שהמרק טעים, זוהי קבלת פנים מחממת לב.

מגש המזטים שהזמנו נראה כך: גרגירי תורמוס חמים עם כמון, חומוס חם עם גרגירי חומוס, טחינה, קרם עגבניות עם חריף ירוק, עמבה ("עמבינה"), כדורי פלאפל ירוקים, ממרח חציל שרוף וקרעי פיתות ללא גלוטן (לא ממש הבנתי למה). תנו לי להתחיל ככה כל ארוחה.

כל המטבלים היו מעולים. החריף הירוק היה רענן והטחינה טובה. לפלאפלים היה צבע ירוק עז והם היו פריכים עם מעטפת עבה, ובפנים היה רך וחם וטעים כל כך. את העמבה לא העזתי לטעום והמלצר שם לב וסיפר לי שזו עמבה שתהליך הכנתה אורך שבועיים, כמעט כמו ציר בקר במסעדה צרפתית. לא השתכנעתי. כך או כך, ברור לגמרי לכל יושבי השולחן שההתכווננות היא מקומית.

הקבב שהזמנו התגלה כמעולה – חמישה כדורים שחומים, משופדים לצד עגבנייה שלמה חרוכה, חצי בצל סגול יפהפה ופלפל ירוק. המנה הזו לגמרי מחזירה אותי לאיסטנבול, למסעדת "זובייר" ולצלחת שאלון זלל בהנאה. הבשר טוב, מתובל בפלפל ומלח – ולא צריך יותר מזה. מנת הצ'יפס בטטה ותפוח אדמה שהגיע לצידו הייתה לא אחידה ברמתה, אבל סך הכול טעימה.

ואז הגיע הדניס הכי יפה שראיתי מעודי. הוא נאפה במעטפת מלח שהשחימה לצבע מהמם ואיכשהו הצליחו במטבח לחלץ אותו משם בשלמותו. בצלחת הניחו את הדג על שכבת המלח הנוצצת, וזה היה יפה כמו בת הים ששוכבת על הסלע, משתזפת לה. זה גם היה הדג במלח הכי טוב שטעמתי. רך ועדין כל כך בטעמים. ליד הדג בחרנו מג'דרה, שהייתה פחות אורז ויותר כמו חמין עדשים מטורף, מלא כמון ולימון.

אין מצב שאני מוותרת על קינוח במקום שעושה אוכל כזה טוב. המלצר מביא תפריט קינוחים גם לבארי (לעולם אזכור אנשים מביני עניין). בארי עובר על הרשימה בקשב רב ובוחר פלודה.

אל השולחן הגיע סיגר ארוך ודק ויפה במילוי מרציפן עדין טעמים לצד גלידת ורדים (על בסיס אטריות אורז ותפוחים). המנה הזו לגמרי נכנסת לארסנל קינוחי הפרווה הטעימים, בלי שמרחף מעליהם צל השמנת הצמחית.

 

דג במלח

שיטת הבישול הזו מזוהה עם המטבח הסיציליאני. היא עושה שימוש במלח ים, ואם עושים את זה נכון, הדג השלם מגיח מהמעטפת בצורה האולטימטיבית לאכילה – תוך שמירה על הלחות שלו. זה עובד כך: אוטמים את הדג השלם במלח ים עם מעט מאוד מים ויוצרים מין כיפה מעל הדג, גבעה קטנה שאוטמת אותו לחלוטין. בתנור, כשכיפת המלח מתחילה להתחמם, היא מתקשה ונאטמת והדג שבתוכה מתחיל להתבשל במיצים של עצמו כשהוא מוגן לחלוטין מהחום בחוץ. יש שקוראים לשיטה הזו סרקופג, בדומה לשיטת הקבורה העתיקה בשם זה.

תגיות: מסעדה

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    האם דודי אמסלם יתמודד על ראשות העיר ירושלים?

    הידיעה הבאה

    "הבעיה – להוציא את מרצ מתוך הבועה הצפונבונית"

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: יוסי אלוני

    "הבעיה - להוציא את מרצ מתוך הבועה הצפונבונית"

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD