יום שלישי, יוני 24, 2025 | כ״ח בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

מגיאורגיה באהבה

אם תתמסרו לאירוח הנדיב של מסעדת "שאלוט", תיהנו ממופע קולינרי טעים ומרהיב שייקח אתכם למסע בזמן - במובן הטוב ביותר

מאת  חן ואלון קורן
א׳ בסיון ה׳תשע״ט (04/06/2019 11:17)
בתוך מוצש, תרבות
צילום: חן קורן

מסעדת שאלוט. צילום: חן קורן

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

יש משהו במסעדות גיאורגיות בארץ שגורם לסועד למבוכה מסוימת. בדרך כלל הן שונות מאוד משאר המסעדות – בתפאורה, במוזיקה, בסוג הריפוד שעל הכיסאות, אפילו בשפה. אם נקלעתם למסעדה גיאורגית ולא נולדתם לעדה, כנראה תצטרכו להתאמץ להרגיש בנוח. וזה לא בגלל שהם לא יודעים לארח, להפך, יש משהו במחוות האירוח שלהם שהוא כל כך עוצמתי ונוכח שאתם חייבים להרגיש כאילו נולדתם לזה. אני מתה על זה – אם תתמסרו ותיתנו להם לעשות את מה שהם יודעים הכי טוב, תזכו לשעתיים של מופע קולינרי מרהיב וטעים שהוא גם מסע בזמן.

מסעדת שאלוט היא כזאת – ליבה פועם בחוזקה מהמטבח החוצה. מיכאל, השף והבעלים, עלה לפני שנתיים בלבד מכפר בקווקז, ובמקום ללכת לאולפן ללמוד עברית הוא התחיל לעבוד. בנערותו היה מסתובב בכפרים הקטנים של היהודים, ובכל כפר למד את המאכל המקומי שלו (איך אני יודעת את זה? כי הוא יצא מהמטבח והתחיל לדבר איתנו למרות שהוא לא יודע מילה בעברית, וגם לא באנגלית. היה לו חשוב לוודא שאנחנו נהנים מהאוכל שהכין). כל המסעדה הזאת היא בצלמו ובדמותו. זו מסעדה שורשית שהולכת אחורה בזמן – יש פה שורשים רוסיים, אולי יהיה נכון יותר לומר סובייטיים, כי הם כוללים גם מנות מאזורים מרוחקים יותר (גיאוגרפית, לא כרונולוגית).

צילום: חן קורן
מסעדת שאלוט. צילום: חן קורן

מפאת כבוד למקום, נתנו למלצרית לבחור עבורנו. זמן קצר לאחר מכן, השולחן כוסה (מה זה כוסה? רוצף!) בסלטים צבעוניים, מתוכם היה אפשר למצוא סלטים מסורתיים יותר (סלט ירקות גיאורגי עם רוטב אגוזים) ומסורתיים פחות (סביצ'ה סלמון ופלפל שחור). עוד היו שם: קערת ממרח אבוקדו ענקית עם טוסטונים שנחרכו על אש גלויה, לוביו – תבשיל שעועית אדומה, כמעט חמין, שמוגש כסלט והיו בו טעמים עמוקים של בישול ארוך והמון ירק, ואחרונה – קרפצ'יו עגבניות אמיץ ומעולה בשמן זית, שום והמון כוסברה.

המנות הבאות הן מגזרת הבצקים. אחת, מופלאה במיוחד, נקראת צ'ודו – בצק דק־דק ללא שמרים במילוי המון תרד ובצל ירוק, שבמקור אמור להיכנס לשמן עמוק רותח אבל פה הכניסו אותו לטאבון שעשה אותו קריספי במיוחד. בדיוק בשלב הזה מתיישב עם הגב אליי בחור עם כובע קסקט ומתחיל לנגן בפסנתר, כל כך קרוב שאט־אט חודרת אליי התחושה שאני בסרט של החיים שלי.

עוד מנת בצק הייתה קורזה – צמד כיסונים בעבודת יד כמובן, קיפולי בצק יפהפיים כמו כתר של סולטן, אפויים בתנור במילוי בשר בקר עם כל כך מעט תבלינים וכל כך הרבה טעם. ובתוך כל המופע הזה מדי פעם נמזג יין לכוסות, ובלי ששמנו לב, כבר לא יכולנו לנשום. כן, ממש כמו בבית, בארוחת שישי, כשהלב שמח והראש רפוי, ואוכלים ואוכלים ושותים בלי מעצורים, ותביאו לי עוד מזה, ועוד מההוא. כזו היא שאלוט.

העיקרית הראשונה הייתה חזה ברווז. פרוסות דקות ועסיסיות שהוגשו עם מרקחת בצל ואגס מבושל. היה מדהים. הברווז הוא המנה המושלמת למי שאוהב ללעוס את הבשר שלו, והבצל והאגס (יחד עם רוטב פירות יער) גרמו לכל ביס להיות מעניין מחדש. העיקרית השנייה הייתה תבשיל פסטה ובשר – קונכיות גדולות עם ראגו עמוק ויסודי, ונתחי בשר עגל נימוחים. לכאורה מנה פשוטה, אבל ברוטב שבו בושלו הקונכיות והבשר יכולתי לספור לפחות תשעה ירקות שונים, קצוצים, שהוטמעו בו ונתנו את טעמם בעדינות ובחן.

הקינוחים כאילו נלקחו מהספר "עוגות לכל עת" הגיאורגי, והיו סיכום ראוי לערב שכזה. קיבלנו צלחת המורכבת ממיקס קינוחים: ארבע פרוסות מארבע עוגות שונות, והטעימה ביותר הייתה גם המסורתית ביותר, קייב טארט, עוגת מרנג קשה ורך עם המון אגוזים. לאורך כל הערב ליוותה אותנו התחושה שאנחנו נהנים מאוכל טעים שמחובר לשורשים ומכבד טכניקות בישול מסורתיות. התחושה נותרה איתנו גם בביס האחרון (שלא לומר, חזרה איתנו הביתה בקופסה לילדים).

נכון, אי אפשר להתעלם מכך שהמחירים בשאלוט גבוהים מהרגיל (כ־180 ש"ח למנה עיקרית), אבל תהיו בטוחים שתקבלו עבורם תמורה מלאה.

תגיות: מסעדהשאלוט

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    עושים מזה עסק

    הידיעה הבאה

    "אני אוהבת את שעות הדמדומים, והצבע הייחודי של העיר"

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: אריק סולטן

    "אני אוהבת את שעות הדמדומים, והצבע הייחודי של העיר"

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD