לפני שהשמיים נפתחים: הדרך לגיהינום עלולה להתחיל בטיול הגדול

טיולי התרמילאות מהווים אפיק חשוב ולגיטימי בתהליך ההתפתחות של הצעירים, אך עם זאת חשוב להעלות למודעות החברתית את הסכנות הטמונות בו ולפעול לצמצום פוטנציאל הפגיעה

עם הגעת החיסונים ארצה והחזרה הצפויה לשגרת החיים, עשרות אלפי צעירים כבר מצפים לטיול הגדול אחרי הצבא. הטיול הפך לשלב בתהליך ההתפתחות של הצעירים הישראלים, אך לצערנו מחקרים מעידים על למעלה מ-85 אחוזי שימוש בקנאביס, סמי הזיות, פטריות וסמים קשים – מדובר בתופעה מסוכנת שחשוב לתת עליה את הדעת.

כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– צו 8 לבני 16 ומעלה, עד 120   

– מעלים להם את הסעיף: מאחורי הסכמי הריצה המשותפת
– העיניים של המדינה: הטכנולוגיה שמקרבת את הניצחון בשטח

צעירים וצעירות אחרי שחרור ולאורך התקופה הסטודנטיאלית יוצאים מידי שנה "לראות עולם" בטיול שמהווה עבורם מעין טקס מעבר בו נפרדים מגיל ההתבגרות ומצטרפים בסופו לעולם המבוגרים. באופן סימלי, האווירה הלא שגרתית ופורצת הגבולות בטיול עומדת בניגוד מוחלט לאווירה הנוקשה והתובענית אותה חוו במהלך שנותיהם בתיכון ובוודאי בצבא.

צילום: שאטרסטוק
צילום: שאטרסטוק

טיולי התרמילאות הפכו לפני כ-30 שנים לתופעה חברתית נורמטיבית ומשמעותית בישראל. הצעירים מטיילים ברובם בדרום-מזרח אסיה ודרום אמריקה, לתקופה בממוצע בין שלושה חודשים לשנה, במסלול שאינו ידוע מראש ובעלות מינימלית. הצעירים יוצאים לטיול בזמן שבו מבחינה התפתחותית הם עדיין לא "הולכים בתלם", מטילים ספק בסמכות ובערכים הקיימים ופתוחים להתנסויות חדשות. כמו כן, ניתנת להם לגיטימציה חברתית לניסוי, טעיה ופריקת עול. מצב זה מעודד התנהגות מסתכנת שמתבטאת אצל רבים מהם ביציאה לטרקים לא בטיחותיים ומסוכנים, בקיום יחסי מין לא מובחנים, בהתחברות לכיתות שהחברות בהן טובענית, ובשימוש מופרז בסמים קשים עד לכדי הסתבכות עם החוק שבמקרים קיצוניים מגיעה לישיבה בבתי הכלא בתנאים מחפירים.

בשני העשורים האחרונים הפכה תופעת השימוש בסמים בקרב תרמילאים לבעיה חברתית קשה המצריכה התייחסות ופתרון. על פי רוב, התרמילאים מתייחסים להתנסות בסמים בהקשר חיובי, של תגלית והתנסות ומתרצים את השימוש הרב בסמים במהלך הטיול בכך שהם זולים וזמינים ומהווים חלק מהחוויה. חלקם אף רואים בנטילת סמים קשים כאחד משיאי הטיול המסמל עבורם חופש מוחלט, ניתוק מעברם, מעצמם, ובעיקר ניתוק מבעיות וטרדות יומיומיות.

על פי הערכות של העוסקים בתחום רק כ-15 אחוזי מהתרמילאים הצעירים לא משתמשים בסמים במהלך הטיול. הסמים הנפוצים לשימוש הם חומרים הלוצינוגנים, ממריצים כמו קנאביס ותוצריו, קקטוסים ופטריות הזיה, אקסטזי, קטמין וקוקאין.

חווית השימוש בסמים שכיחה בעיקר בקרב הצעירים הישראלים המטיילים בהודו שעבורם שימוש בסמים נתפס כחוויה שאסור לפספס. מחקרים מעידים על קשר הדוק בין גיל התרמילאים והשימוש בסמים כחלק מהמסע, כך שככל שגיל התרמילאים הוא צעיר יותר כך גובר באופן ניכר השימוש הנרקוטי שלהם.

על פי נתוני הרשות למלחמה בסמים, מידי שנה נפגעים כ-2,000 תרמילאים ישראלים משימוש בסמים מסוכנים במהלך הטיול עד כדי מצב שלא מאפשר להם לחזור לארץ בכוחות עצמם. כ-600 מהם נזקקים לטיפול פסיכיאטרי ממושך לאחר החזרה, ולרוב באשפוז במחלקות סגורות. בשנת 2001 הוקם כפר איזון שהינו מרכז חדשני וייחודי בעולם לטיפול בצעירים אלו שמאפשר טיפול הוליסטי חליפי למסגרות הקיימות המטפלות במכורים, אך הוא כרוך בעלות גבוהה שאינה בהישג יד לרבים מהם.

טיולי התרמילאות מהווים אפיק חשוב ולגיטימי בתהליך ההתפתחות של הצעירים, אך עם זאת חשוב להעלות למודעות החברתית את הסכנות הטמונות בו ולפעול לצמצום פוטנציאל הפגיעה. ראשית מומלץ לפתח תוכניות הסברה ומניעה לקראת היציאה לטיול, ליצור שיתופי פעולה בין השירותים החברתיים עם הצבא במטרה לאתר לקראת השחרור צעירים בסיכון ולהפנותם למרכזי הסיוע בקהילה. כמו כן, מומלץ להכשיר עובדים ייעודים לתמיכה, הכוונה וטיפול בצעירים בעלי מאפייני סיכון גבוה במיוחד להיפגע במהלך הטיול.

ד"ר יעקב ראובן, קרימינולוג קליני ומרצה בחוג לקרימינולוגיה של האקדמית גליל מערבי

כתבות קשורות

הידיעה הבאה

כתבות אחרונות באתר

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.