תהליך קבלת ההחלטות לגבי פעילות מערכת החינוך מעורר תחושה לא נוחה. הגורמים השונים העוסקים בנושא בהם משרדי החינוך, האוצר, הבריאות וארגוני המורים מתגוששים זה עם זה. הדיונים נמרחים ונדחים, המדיניות אינה ברורה ובינתיים התלמידות והתלמידים יושבים בבית.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הזקנים שבינינו: הקורונה העלתה את המודעות לאוכלוסייה המבוגרת
– בעזה מאותתים לישראל: השקט עומד להסתיים
– הדרמה אתמול בכנסת מוכיחה: בליכוד איבדו שליטה
ההשפעה של המאבק בקורונה על פעילות מערכת החינוך אינה ייחודית לישראל. מדינות רבות נקטו במדיניות של סגירת מוסדות החינוך במטרה לצמצם את ההידבקות בנגיף. אולם בעוד שבתחילת ההתמודדות העולמית עם הקורונה, בחודשים מרץ ואפריל, הגענו למצב בו מערכות החינוך של יותר מ-170 מדינות נסגרו, מה שהשאיר בבית כמיליארד וחצי תלמידות תלמידים המהווים כ-85 אחוז מהתלמידות והתלמידים בעולם, הרי שכיום רק 33 מדינות בעולם מחזיקות את מערכת החינוך סגורה.

במדינת ישראל נמצאים כיום בבית כלל התלמידות והתלמידים מכיתות א' עד י"ב. המורות והמורים עושים כל מאמץ לקיים למידה מקוונת, אולם למידה מרחוק אינה תחליף אמיתי לשגרת הלימודים במוסדות החינוך. לחלק מהתלמידות והתלמידים חסרים אמצעי תקשוב בסיסיים, וחלק לא מבוטל מהם אינם מצליחים לתפקד כלומדים עצמאיים בביתם. בלמידה מרחוק מוותרים על המפגש הישיר בין המורה לבין התלמידות והתלמידים כמו גם על המפגשים בינם לבין עצמם.
הלימודים במערכת החינוך הישראלית מתקיימים בצורה חלקית בלבד כבר למעלה מחצי שנה. זהו פרק זמן משמעותי שאין ספק כי יהיו לו השלכות קצרות וארוכות טווח על הידע והמיומנויות של תלמידי ישראל. התהליכים החינוכיים והחברתיים, שאמורים לקרות בתוך המוסד החינוכי מתרחשים באופן חלקי ביותר, ואת החסך הלימודי נגלה רק בשנים הבאות.
התמשכות המצב הנוכחי שבו מיליון ושמונה מאות אלף תלמידות ותלמידים יושבים בבית תביא להעמקת הפערים החינוכיים בין קבוצות אוכלוסייה שונות. אם לא נשיב בהקדם את התלמידות והתלמידים אל כיתות הלימוד, נשלם בעתיד הלא רחוק מחיר חינוכי, חברתי וכלכלי כבד מאוד. על ממשלת ישראל מוטלת האחריות להחזיר את בתי הספר לפעילות מלאה מהר ככל האפשר ויפה שעה אחת קודם.
חייבים להחזיר את מערכת החינוך לפעילות מוקדם ככל האפשר. יש להגדיר את שובם של התלמידות והתלמידים לבתי הספר כיעד בעל קדימות גבוהה, ולתעדף את פתיחת כיתות הלימוד על פני פתיחתם של קניונים, בתי מלון או חדרי כושר. יש להקצות את כלל המשאבים הנדרשים להיערכות מערכת החינוך לפתיחה מחדש, ולעשות מאמץ לקצר את תהליכי ההתארגנות הנדרשים.
הכותב הוא נשיא המכללה האקדמית לחינוך חמדת הדרום בשדות נגב.