
ללא גלוטן, חלב או סוכר: המרכיב הסודי בעוגה
היא חדשה יחסית במטבח שלנו, אבל כבר הספיקה להפוך לבת–בית ולמצרך חובה בכל מזווה. מתכונים מפתיעים עם קינואה
כבר יצא מהאופנה לומר שהקינואה באופנה. הקינואה כאן כדי להישאר, וגם זוללי השווארמות והבורקסים אוכלים מדי פעם סלט קינואה.היא אמנם פרצה לחיינו בסערה לפני כ־15 שנה בלבד, אבל הישראלים צמאים לחידושים ומקבלים באהבה חומרי גלם מיוחדים, וכך הפכה הקינואה בעלת השם המוזר (״אמא, מה זה סלט קינוח?״) לבת־בית במטבח שלנו, לצד האורז והפסטה. אז קדימה למטבח, למה אתם מחכים?

אל תטעו במראהו התמים של הסלט הזה, הוא מהטעימים שאכלנו לאחרונה. נכון, נדרשת קצת עבודת הכנה, אבל היא שווה כל רגע. תתכוננו - כי הסלט הזה יכבוש את לבכם.

מרכיבים:
1 כוס קינואה (לא מבושלת)
5 כפות שמן
2 חצילים לא מקולפים
3 קישואים שטופים ולא מקולפים
2 גבעולי בצל ירוק
1 פלפל אדום קטן
מלח ופלפל
מיץ מחצי לימון
אופן ההכנה:
1. משרים את הקינואה במשך 30 דקות, שוטפים ומסננים.
2. מבשלים את הקינואה: שמים אותה בסיר ומוסיפים שלוש כוסות מים.
3. מביאים לרתיחה ומבשלים 5־10 דקות, עד שהקינואה נגיסה ואכילה ולא רכה ומתפרקת. מסננים מהמים.
4. צולים את החצילים: מחממים תנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
5. חותכים את החצילים לקוביות קטנות (1.5x1.5 ס״מ) ומניחים על נייר האפייה.
6. מזלפים שלוש כפות שמן, מפזרים מלח בנדיבות ומערבבים היטב בעזרת הידיים.
7. צולים כ־40 דקות ומערבבים כל 10 דקות בעזרת כף עץ, עד שהקוביות מתחילות להשחים בקצוות.
8. חוזרים על הפעולה עם הקישואים: חותכים לקוביות, בוזקים מלח ושתי כפות שמן, מערבבים ואופים כ־25 דקות עד להשחמה.
9. חותכים את הבצל דק־דק, ואת הפלפל לקוביות קטנטנות.
10. מערבבים את חומרי הסלט, מוסיפים לימון, מלח ופלפל לפי הטעם.
טיפ: חשוב להשרות את הקינואה כחצי שעה לפני הבישול ולשטוף היטב, כדי להיפטר מטעמים מרירים שמקורם בקליפת הצמח.
עוגיות רכות וטעימות מחומרים בריאים (יחסית) שאפשר לזלול עם הרבה פחות נקיפות מצפון. מצד שני קשה להפסיק לזלול אותן.

מרכיבים (לכ-35 עוגיות):
1 כוס קמח כוסמין (או קמח רגיל)
1 כוס קוואקר להכנה מהירה
½ כוס קמח שקדים
¼ כפית מלח
½ כפית קינמון (לא חובה)
1 כפית אבקת אפייה
½ כוס אגוזי פקאן קצוצים
1 כוס קינואה מבושלת (מתקבלת מכשליש כוס קינואה יבשה)
½ כוס גזר מגורר (כ־1 גזר גדול)
½ כוס סירופ מייפל אמיתי
2 כפות סוכר
2 כפות גדושות שמן קוקוס נוזלי
100 גרם שוקולד מריר קצוץ דק או שוקולד צ׳יפס
אופן הכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו, ומרפדים שתי תבניות בנייר אפייה.
2. בקערה גדולה מערבבים את כל החומרים היבשים: קמח, קוואקר, קמח שקדים, מלח, קינמון, אבקת אפייה ואגוזים.
3. בקערה נוספת מערבבים קינואה, גזר, מייפל, סוכר ושמן.
4. מאחדים בין היבשים לרטובים.
5. לבסוף מוסיפים את השוקולד הקצוץ ומערבבים עד לאחידות (אם אתם רוצים שהשוקולד יהיה בולט מלמעלה, כמו בצילום, יש לשמור מחצית מהשוקולד ו״לתקוע״ אותו על הכדורים לפני האפייה).
6. יוצרים כדורים קטנים בקוטר 3־4 ס״מ ומניחים על נייר האפייה במרווחים.
7. אופים כ־18 דקות עד שהעוגיות מזהיבות ומתייצבות. העוגיות שומרות על מרקם רך במרכז גם כשהן מוכנות. שומרים בקופסה אטומה עד שלושה ימים.
טיפ: אפשר להשמיט את האגוזים, וכך העוגיות הופכות למושלמות לנשנוש עבור ילדים קטנים.
סרטון ויראלי שרץ ברשת גרם לי לעצור בחריקה: עוגת שוקולד עם קינואה שמכינים בבלנדר? זה מסקרן מאוד! אני רואה פה ציפוי של קרם שוקולד אבוקדו? הייתכן?!
כשאני רואה מתכון שהמרכיבים שלו מעט מוזרים אני אצה־רצה למטבח לנסות, כזו אני - שפן ניסויים של מתכונים. התוצאה הייתה מפתיעה וטעימה. טעם הקינואה בהחלט מורגש והוא גורם לעוגה להיות רכה ונימוחה ומיוחדת. את האבוקדו בציפוי המתכון המקורי החלפתי בשוקולד מריר ואיכותי. בכל זאת, יש גבול לכל תעלול.

מרכיבים:
½1 כוסות קינואה לא מבושלת
1 כוס מים
1 כוס חלב שקדים (או חלב רגיל, או עוד מים)
1 כוס תמרים מזן מג׳הול, מגולענים
1 כפית תמצית וניל
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית קינמון
4 כפות קקאו
2 כפות זרעי צ׳יה (לא חובה)
¼ כפית מלח
5 כפות מייפל טבעי
לציפוי:
100 גרם שוקולד מריר איכותי, 60% מוצקי קקאו
1 כפית שמן קוקוס
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומשמנים היטב תבנית בקוטר 22־24 ס"מ.
2. משרים את הקינואה במים במשך 30 דקות. שוטפים ומסננים.
3. שמים את כל חומרי העוגה בבלנדר וטוחנים למרקם חלק ואחיד.
4. מעבירים את הבלילה לתבנית המשומנת ואופים 35־45 דקות עד שקיסם יוצא כמעט יבש עם מעט פירורים לחים. מצננים מעט לפני הציפוי.
5. מכינים את הציפוי: קוצצים את השוקולד ושמים בקערה המתאימה למיקרוגל.
6. ממיסים בפולסים של 20 שניות תוך ערבוב בין הפעלה להפעלה.
7. כשהשוקולד נמס, מוסיפים את שמן הקוקוס ומערבבים היטב. יוצקים את הציפוי על העוגה.
8. שומרים בטמפרטורת החדר מכוסה היטב, עד שלושה ימים.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg