המטבח

גם בריא, גם טעים: זרעי צ'יה – לא מה שחשבתם

אל תיתנו לצבע ולגודל להטעות אתכם: בזרעים הקטנטנים מסתתרים ערכים תזונתיים גבוהים, ויש להם יכולת מופלאה לשדרג כל משקה ומאפה

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 20/5/2016 12:49
תגיות: המטבח של אפרת, זרעי צ'יה, חנויות טבע
כנראה חלפתם על פניהם, אולי אפילו פעמים רבות. ייתכן שגלגלתם עיניים וחשבתם שהנה, עוד מוצר בריא מנסה למצוא את דרכו לביתכם, אבל רוב הסיכויים שפשוט לא שמתם לב אליהם.

עוד כותרות ב-nrg:
- החולה נפרד: "אם אתם קוראים את זה, אז אני מת"
- פרה הסתערה על האב שדקר את בתו בסכין
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
  
ובכן, תנו רגע של כבוד לזרעי הצ׳יה, כדוריות קטנטנות בצבעי שחור ואפור שאפשר למצוא על מדפי חנויות הטבע, בכל מיני מתכונים ברשת ובעיקר בבלוגים העוסקים באוכל בריא. אני הגעתי אליהם אחרי שיותר מדי פעמים קראתי עליהם ברשימת המרכיבים של מתכונים שרציתי להכין, והחלטתי לבדוק במה מדובר.
 
אפרת ליכטנשטט
אפשר להוסיף כמעט לכל מאכל. זרעי צ'יה אפרת ליכטנשטט

זרעי הצ׳יה אולי פחות מוכרים אצלנו, אבל מתברר שהם חלק בלתי נפרד מהתזונה של תושבי מרכז אמריקה, שם מקורם. כבר במאה ה־16 הם מוזכרים בכתובים האצטקיים כמזון עיקרי לצד התירס. הצ׳יה הוא עשב חד שנתי ממשפחת המרווה ושמו המדעי הוא ״סלביה היספאניקה״. גם כיום, רוב זרעי הצ׳יה בעולם גדלים בארצות מרכז אמריקה וחלק גם באוסטרליה.

זרעי הצ׳יה כבשו את המטבח הבריא בזכות הערכים התזונתיים הגבוהים שלהם: הם עתירים בחלבון ובסיבים, הם עשירים בנוגדי חמצון, באומגה 3 ובאומגה 6. הם יכולים להיות מקור מצוין לוויטמין B , לברזל, למגנזיום, לזרחן ולסידן. הצ׳יה יכולה לסייע למערכת העיכול, ולסובלים מעצירות.
 
לזרעים אין כמעט טעם, ולכן אפשר להוסיף אותם כמעט לכל מאכל שתרצו - יוגורטים, סלטים, חטיפי אנרגיה, מאפים ועוד. אחרי השריה קצרה במים הם הופכים לג׳ל ויכולים לשמש כתחליף לביצים (פירוט בהמשך), או להסמכת דייסות ורטבים. אם רוצים לנצל את הערכים התזונתיים שלהם בצורה מיטבית, מומלץ לטחון אותם לפני השימוש. הוסיפו זרעי צ׳יה לתפריט היומי שלכם ותוכלו ליהנות מתוסף תזונה בריא וטבעי לחלוטין.
פודינג צ׳יה בשלושה צבעים

השימוש הנפוץ ביותר בזרעי הצ׳יה הוא כתוספת למשקאות וקינוחים. כך מנצלים את יכולתם להסמיך נוזלים ולהפוך למרקם של ג׳לי. תוכלו לעשות ניסויים בעצמכם עם סוגי משקאות שונים, חלב ומיצי פירות. הוסיפו כמויות שונות של צ׳יה, עד שתגיעו למרקם ולטעם האהובים עליכם.
 

אפרת ליכטנשטט
ניסויים במטבח. פודינג צ'יה בשלושה צבעים אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
לשכבת הווניל
1 כוס חלב קוקוס
3 כפות זרעי צ׳יה
2 כפות סירופ מייפל
2 כפיות תמצית וניל איכותית

לשכבת השוקולד
1 כוס חלב קוקוס
2 כפות זרעי צ'יה
2 כפות קקאו מנופה
4 כפות מייפל
קמצוץ מלח

לשכבת הפירות
1 כוס תותים
1 בננה בשלה

אופן ההכנה:
1. לשכבת הווניל: מערבבים היטב את כל החומרים וממתינים כ־20 דקות להתייצבות.
2. לשכבת השוקולד: מערבבים היטב את כל החומרים (את הקקאו מומלץ להוסיף דרך מסננת כדי להימנע מגושים) וממתינים כ־20 דקות להתייצבות.
3. לשכבת הפירות: טוחנים את הפירות למרקם חלק במעבד מזון או בבלנדר.
4. אחרי שכל אחד מהחלקים התייצב מעט, מוזגים את הפודינג לכוסות בצורת שכבות. מגישים מיד.

לחמניות יפניות רכות עם זרעי צ׳יה

אם יש לי תירוץ להכין לחמניות טריות ורכות בבית, אני לא מחכה אפילו רגע. כיוון שעבודה עם שמרים לוקחת זמן ודורשת סבלנות, אני אופה בימים שבהם אני בבית. טוב, בעצם כל יום אני בבית.
 

אפרת ליכטנשטט
שווה את הזמן. לחמניות יפניות רכות עם זרעי צ'יה אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
לרביכה
1 כף גדושה קמח
75 מ״ל (חצי כוס + 1 כף) מים

לבצק
4 כפות זרעי צ׳יה
2/3 כוס מים
300 גרם (2 כוסות + 2 כפות) קמח
1 ביצה
3 כפות סוכר לבן
2 כפות חלב
1 כפית גדושה מלח
1 כפית תמצית וניל
1/2 1 כפיות שמרים יבשים
30 גרם חמאה רכה
1 ביצה טרופה להברשה
חמאה לשימון התבנית

אופן ההכנה:
הכנת הרביכה
מכניסים את הקמח והמים לסיר קטן ומביאים לסף רתיחה על להבה קטנה, ובוחשים מדי פעם.

הבצק
1. שמים את זרעי הצ׳יה בקערה קטנה עם המים, מערבבים ומשהים כ־15 דקות לפחות.
2. שמים את הרביכה בקערת מיקסר עם וו לישה ומוסיפים את כל החומרים מלבד החמאה: קמח, ביצה, סוכר, חלב, מלח, וניל ושמרים. אחרי שכל החומרים מתאחדים, מוסיפים גם את החמאה.
3. מערבלים כעשר דקות במהירות בינונית. הבצק צריך להיות רך ודביק, אך אם הוא נראה דביק מדי אפשר להוסיף כף קמח תוך כדי הלישה. אפשר לעצור כל כמה דקות ולנקות את הדפנות במרית.
4. אחרי עשר דקות מעבירים את הבצק למשטח מקומח ולשים מעט. הבצק רך ומעט דביק, ולכן עובדים מהר.
5. לשים לכדור ומעבירים לקערה. מכסים בניילון ומתפיחים במקום חמים כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
6. בינתיים משמנים היטב תבנית עגולה בקוטר 26 ס״מ. כעבור שעה מחזירים את הבצק למשטח המקומח, משטחים אותו לצורת ריבוע ומחלקים אותו בעזרת קלף או גלגלת פיצה ל־22־24 חלקים שווים.
7. יוצרים כדורים מכל חתיכה ומסדרים אותם בתבנית המשומנת עם רווחים, כך שיוכלו לתפוח.
מכסים שוב בניילון או במגבת לחה ומתפיחים כשעה נוספת.
8. מחממים תנור ל־180 מעלות, מברישים בעדינות בביצה טרופה ואופים כ־20 דקות עד שהלחמניות זהובות, שחומות בצדדים וריחניות.

עוגיות לימון וצ׳יה פריכות

הוספתי צ׳יה לעוגיות הלימון האהובות עליי של מרתה סטיוארט, ועכשיו הן גם טעימות בטירוף וגם יפהפיות!
 

אפרת ליכטנשטט
יפה וטעים. עוגיות לימון וצ'יה פריכות אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
150 גרם חמאה רכה
¾ כוס אבקת סוכר
3 כפות מיץ לימון טרי
2 כפיות תמצית וניל איכותית
2 כוסות קמח
2 כפות קורנפלור
2 כפות זרעי צ׳יה
¼ כפית מלח
קליפה מגוררת מלימון שלם

אופן ההכנה:
1. מכניסים את החמאה הרכה ואבקת הסוכר לקערת מיקסר עם וו גיטרה ומערבלים למרקם אחיד ואוורירי.
2. מוסיפים את הקליפה, המיץ והווניל ומערבבים היטב.
מורידים את מהירות המיקסר לנמוכה ומוסיפים את הקמח, הקורנפלור והמלח ומערבלים רק עד שנוצר בצק. מוסיפים את זרעי הצ'יה.
3. מכינים יריעת ניילון נצמד על משטח העבודה ומעבירים אליו מחצית מכמות הבצק. יוצרים גליל ועוטפים אותו היטב בניילון, בצורת סוכרייה. משתמשים בניילון כדי להדק את הבצק וליצור גליל אחיד. חוזרים על הפעולה עם המחצית השנייה של הבצק. מעבירים את הגלילים למקפיא לשעה.
4. מחממים תנור ל־170 מעלות במצב טורבו ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.
5. מוציאים את הגלילים מהמקפיא ופורסים לפרוסות בעובי 7־8 מ״מ. מניחים על התבנית ברווחים קטנים ואופים 8־10 דקות עד שהעוגיות יציבות ומעט מזהיבות בצדדים. שימו לב לא לאפות אותן יותר מדי כדי שלא תהיינה יבשות. אפשר להפוך עוגייה אחת: אם התחתית זהובה - העוגיות מוכנות.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק