על זרי הדפנה: 4 מתכונים עם עלי דפנה
דפנה מהמיתולוגיה היתה אהובתו הראשונה של אפולו. אותו אחד ששמו הפך לסמל לגבר יפה תואר שאין לעמוד בפניו. אולי בגלל זה אי אפשר לעמוד גם בפני העלים שלה. שרי אנסקי רוקחת מטעמים מבושמים בעלי דפנה

דמויות רבות כמוה משוטטות באגדות המיתולוגיות ביערות ובורחות מאהבה ומנישואים לבני תמותה ואלים כאחד. בספרה של אדית המילטון "המיתולוגיה" מסופר שאביה של דפנה, אל הנהר פניאוס, הצטער מאוד שדפנה השיבה ריקם את פני כל המחזרים הצעירים והיפים, והעדיפה להיות חופשייה עם החץ והקשת שלה. עד שיום אחד, "ראה אותה אפולו וליבתה היא את אש האהבה בלבו ותהי ללהבה ושוב לא היה לה תקנה". דפנה, שהצטיינה ברגליה הקלות, נמלטה. ואפולו, ש"שלהבת דודים בערה בו. רץ בעקבות היפה" ותוך כדי ריצה, הוא קורא אליה כדי להרגיעה: "אל נא תפחדי; תסתכלי בי ותיווכחי, כי אינני סתם איכר או רועה.
הנני אדון הדלפי ואוהבך". לשמע הדברים הללו נבהלה דפנה עוד יותר. "כי אם אמנם אפולו הוא הרץ בעקבותיה, הרי אין לה כל תקווה. רע ומר היה גורלן של העלמות האומללות שנאהבו על ידי האלים: או שהיה עליהן להרוג בסתר את התינוק שנולד להן, או שהן עצמן מתו. כפי ששרו נימפות האוקיינוס לפרומתיאוס הכבול על הצוק בהררי קווקז: "לעולם אל תראני עלות על משכב האל./ לעולם בל יקרבו אליי שוכני שמים./ אל תהי מנת חלקי האהבה/ הידועה לאלים הגבוהים. / להיאבק עם אל אוהב אינה מלחמה. כי אם ייאוש". דפנה כבר מרגישה את נשימתו של אפולו על עורפה, "וכבר הוא נושם בחלקת צווארה, בקצוות תלתליה ותתחלחל ותיעף והחווירו פניה מיגע".
הוא מספיק לאמור לה "את מחלפות ראשך אקלע יפתי! עבד אהיה לרגלך! ". אך אין היא שומעת לשטף מילותיו ובמנוסתה רואה היא את נצנוץ הנהר של אביה וזועקת היא אליו "עזור לי אבי, עזור לי - חושה אבי לעזרה לי! ". באותו רגע "קפאו איבריה, חיש כיסתה קליפה קשה את חזה עלומיה. כל תלתליה הפכו לעלים. זרועותיה לתפארות ורגלי האיילה לשורשים בחיק הארץ. היא הפכה לעץ, עץ הדפנה. זיו יופיה נשמר רק בברק עליה".
אכן עלי דפנה טריים מבריקים מאוד והארומה שלהם הרבה יותר עדינה. כשמשתמשים בעלים טריים צריך להיות נדיבים בכמות כדי שטעמם יהיה מורגש. בשווקים בצרפת ובאיטליה הדפנה נמכרת גם טרייה. אצלנו עצי דפנה גדלים לנוי במקומות רבים. לאורך הדורות נעשה תמיד שימוש בעלי הדפנה לתיבול דגים, בשרים, רטבים, מרקים וכבושים.
לא רק בשילוב עם פלפל אנגלי, סוכר וחומץ במטבח האשכנזי; הדפנה משתדכת גם עם תבלינים אחרים. הבשלנית הנהדרת דקלה גלבוע סיפרה לי שהיא מתבלת בעלי דפנה שקית אורז עם עדשים לחמין וששילוב התיבול המנצח שלה כולל: שום, עלי דפנה וכורכום. ניסיתי בעידודה לבשל בתוכם כרעי עוף והוקסמתי. מצאתי שהתיבול של דקלה מתאים מאוד גם לאפונה, ארטישוק ירושלמי ולתפוחי אדמה. למדתי שעלי דפנה לא רק נחוצים בכבישה של דג מלוח אלא גם בצלייה של ברבוניות או פרידות.
נכון לשפד עלי דפנה טריים בין נתחי שישליק טלה או עוף. היא גם נהדרת בין הקציצות של קבב
הצלייה בתחתית הסיר מוציאה מהעלים טעם מאוד מעודן ומיוחד. ניסיתי בהצלחה גדולה לאדות עליהם ארטישוקים (בתוספת מעט מאוד נוזלים ושמן זית, כך שבסיום הבישול עלי הדפנה בתחתית הסיר נחרכים מעט).
מאז שאהובתו דפנה אבדה לאפולו הוא ענד זר עלי דפנה לראשו. עם הזמן הפך המנהג של ענידת זרי דפנה לסמל של ניצחון, והביטוי לנוח על זרי הדפנה מייצג את שלוות המנצחים. בימים קדומים האמינו שמי שיעמוד ליד עץ דפנה יהיה מוגן מפני פגיעת מכשפים וקוסמים שדים, רוחות רעות וברקים.
באותם ימים היה ניחוח רענן ונקי של דפנה מבשם את המיטות, כיוון שהיו מוסיפים עלי דפנה לכביסה של סדינים וציפות. הקיסר טיבריוס מצדו היה נוהג בלילות של רעמים וברקים לענוד זר דפנה על הראש ולהיכנס מתחת למיטה.
עוף בעלי דפנה
ארטישוק בעלי דפנה
שקית אורז ועדשים בעלי דפנה, לחמין
ברבוניות עם עלי דפנה