שונאים, סיפור אהבה בתיאטרון גשר
אחרי "העבד," ו"שושה," מעלה תיאטרון גשר עיבוד נוסף של יצחק בשביס זינגר - "שונאים, סיפור אהבה". "אני אוהב את הטיפול שלו עם זכר השואה," אומר הבמאי יבגני אריה

יבגני אריה צילום: ראובן קסטרו
"שונאים, סיפור אהבה" (ביידיש: שונאים, די געשיכטע פון ליעבע) פורסם לראשונה בחלקים בעיתון "פאווערטס" בשנת .1966 באנגלית ראה הרומן אור בשנת 1972 ואילו בעברית בשנת 1980 בתרגומו של ישראל זמיר, בנו של המחבר. עלילת הרומן מתרחשת בשנת 1949 בניו יורק, שהיא עיר גדולה אבל גם שטייטעל קטן, שמתאכלסים בו ניצולי שואה רבים וביניהם הרמן ברודר.
הוא נשוי ליאדוויגה, גויה פולנייה שהסתירה אותו בשנות המלחמה באסם וכעת היא מעוניינת להתגייר. במקביל הוא מנהל יחסים עם מאשה, המאהבת שלו, ניצולת שואה תאוותנית ואובדנית שחיה עם אמה ומחכה לגט מבעלה.
חייו רוויי הפאראנויה והייאוש הקיומי מסתבכים כשלפתע צצה אשתו הראשונה, תמרה, שהיה משוכנע כי נורתה למוות על ידי הנאצים. הרומן נע סביב קונפליקטים בין אדם לעברו, אדם לאלוהיו וגבר לאישה, כשבמרכזו השאלה איך והאם אפשר לאהוב בעולם המודרני. הרומן גם זכה לעיבוד קולנועי: בשנת 1989 יצר הבמאי פול מזורסקי סרט המבוסס על הרומן.
עוברים קתרזיס
הרומנים הקודמים של זינגר שהועלו בגשר היו "העבד" ו"שושה". אריה מעיד כי מאז ומתמיד אהב את זינגר, אולם "שונאים, סיפור אהבה" הוא הרומן החביב עליו. "זינגר הוא מספר סיפורים מבריק", אומר אריה, "הוא יודע לספר סיפור כובש ומקורי. הוא היה ממציא לבד את העלילות שלו ולא לוקח עלילות קיימות ומלביש עליהם בגד חדש כמו סופרים רבים.
חוץ מזה הוא יודע היטב כיצד
ההתמודדות עם הזיכרונות והעבר הוא הדבר שהכי נגך לך בטקסט של "שונאים, סיפור אהבה"?
"כן בהחלט. איך חיים כשהכאב הוא קשה מנשוא אבל חייבים בכל זאת להמשיך הלאה? אני לא יכול לדמיין מצב בו חס וחלילה משהו היה קורה לבני, והייתי ממשיך לחיות לאחר מכן. איך עושים זאת? זה מה שהעסיק אותי לכל אורך החזרות".

יבגני אריה רובי קסטרו
"תיאטרון וספרות אלה שני מדיומים שונים לחלוטין, ואני לא חושב שאפשר בכלל להשוות ביניהם על רגל אחת. ברור שבעיבוד, כל עיבוד, מספרות לבמה מפסידים משהו מאיכויות הכתיבה ומהשפה הייחודית של אותו סופר. אצלנו זה אפילו לא עיבוד, אלא מחזה שלם חדש שינינו הרבה מהמבנה המקורי של הסיפור. אבל אני בהחלט מקווה שגם הרווחנו משהו".
חשבת על ההקשר האקטואלי של המחזה? על ניצולי שואה שעוד חיים בנינו?
"בהחלט כן. פגשתי לאורך השנים הרבה ניצולי שואה. במובן מסוים ההצגה הזאת היא למענם".