טיפול חדש במיגרנה: חימום אוזן אחת וקירור השנייה

מחקר ראשוני הראה שחולים שהרכיבו אוזניות מיוחדות דיווחו על ירידה של 50 אחוזים במקרי התפרצויות המיגרנה

מקור ראשון
דליה מזורי | 11/10/2017 13:03
תגיות: מדע,רפואה
חוקרים מאוניברסיטת קנט בבריטניה מצאו כי חימום של אוזן אחת למידת חום של 42 מעלות צלזיוס וקירור האוזן השנייה ל-17 מעלות מסייעים במניעת מיגרנות. כ-12 אחוזים מאוכלוסיית העולם סובלים מהתפרצויות מיגרנה המקשות עליהם לתפקד. עד כה לא נמצא טיפול מניעתי למחלה, או טיפול אחר המספק הקלה מלאה לתסמיניה.

במחקר, הראשון מסוגו להצביע על אפשרות ממשית להפחתה של מספר המיגרנות ואולי אף למניעתן בעתיד, השתתפו 81 מתנדבים שסבלו מכאבי ראש עזים בתדירות של 4-14 מקרים בחודש. החוקרים חילקו את משתתפי הניסוי לשתי קבוצות זהות בגודלן. באחת מהן קיבלו המטופלים אוזניות מיוחדות ובהן מנגנוני קירור וחימום, המופעלים ידנית באמצעות מתג. קבוצת הביקורת קיבלה אוזניות ומנגנון זהים במראיהם, שהיו מנוטרלים. שתי הקבוצות התבקשו להפעיל את האוזניות למשך עשרים דקות בכל יום, לתקופה של שלושה חודשים.
צילום: שאטרסטוק
בשורה לסובלים ממיגרנה? כאב ראש צילום: שאטרסטוק

האוזניות המיוחדות הזרימו גלי חום לתעלת האוזן של אוזן אחת וגלי קור לתעלת האוזן של האוזן השנייה. הגלים הפעילו את איבר שיווי המשקל המצוי סמוך לאוזן הפנימית: האיבר הזה משפיע על פעילות גזע המוח, הקשור להיווצרותן של מיגרנות.

הנבדקים בקבוצת הניסוי דיווחו על ירידה של כ-50 אחוזים במספר המיגרנות שמהן סבלו בכל חודש: מ-7.7 מקרים בכל שלושים יום ל-3.8 התפרצויות כאב בלבד. מנגד, קבוצת הביקורת דיווחה על ירידה קטנה בהרבה – מ-6.9 מיגרנות בחודש ל-5.8 הופעות של הכאב בכל שלושים יום. בנוסף, השימוש באוזניות הביא להורדה משמעותית של דרגת הכאב, וכתוצאה מכך להפחתה דרמטית בשימוש בתרופות לטיפול במיגרנות.

המחקר פורסם בחודש שעבר בכתב העת המדעי 'הדאייק' של האגודה האמריקנית לכאבי ראש. את האוזניות הרפואיות מייצרת חברת 'סיון נוירוסטים', המתמחה בציוד רפואי. בעוד כמה חודשים ייערך מחקר זהה בהיקף רחב בהרבה, ולאחריו יתחיל ייצור האוזניות לשיווק המוני.

פרופ' נתן גדות, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי 'מעייני הישועה', הסביר שזהו מחקר ראשון מסוגו. "במחקר בדקו את השפעת השימוש בגירוי תרמי על איבר שיווי המשקל באוזן הפנימית ועל תסמיני המיגרנה", הוא אמר. "הבסיס התיאורטי לשיטת הטיפול החדשנית כבר קיים, ומבוסס על הידע שקיימים קשרים עצביים בין איבר שיווי המשקל באוזן הפנימית ובין אזורים בגזע המוח המעורבים בהיווצרות המיגרנה. המחקר נערך בחמישה מרכזים רפואיים ידועים באנגליה ובארה"ב, ושיטת הטיפול הזאת בטוחה, נוחה יחסית ואינה כרוכה בתופעות לוואי חמורות.

"המחקר הראשוני ערוך היטב", הוא הדגיש, "אך יש צורך לערוך מחקרי המשך נוספים בנושא".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך