תפריט מינימום: הקשר שבין שכר נמוך להשמנה
אנשים הסובלים ממועקות בחיים יחפשו מזון מהיר, מפצה וזול. לכן חשוב שהבריאות תהיה נגישה לכול

בישראל, כמו בקליפורניה, יודעים זה מכבר שמשקל עודף הוא במקרים רבים סוגיה כלכלית. ראשית, מפני שאכילה בריאה וטובה נמצאת מעבר להישג ידם של מיעוטי היכולת. נוסף על כך, קיימות סיבות עקיפות רבות שאינן קשורות בהכרח בכסף, אך משמעותיות לא פחות להבנת הקשר שבין עוני להשמנה.
חלק מהסיבות הללו קשורות במצבים רגשיים, שכולנו חווים לא פעם על בשרנו. ידוע שחיי עוני כרוכים ברמה גבוהה של לחץ ואומללות, ואנשים הסובלים ממועקות וממחסור יחפשו פיצוי חושי מהיר ומילוי מלאכותי. פיצוי כזה יכול להגיע בדמות מנת שווארמה או פלאפל, יחד עם צ'יפס, מיץ, קולה, או קינוח מתוק, שיביאו לשיפור מיידי במצב הרוח.
ההשמנה בישראל - בעיה לאומית
נתוני משרד הבריאות וממצאיו של דוח מיוחד אותו חיבר מבקר המדינה בשנת 2006 בנושא השמנה, מראים כי 62% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל וכחמישית מאוכלוסיית הילדים סובלים ממשקל יתר בדרגות חומרה שונות. מבקר המדינה הכריז באותו דוח על הצמצום בהשמנה ומניעתה כיעד לאומי.
דוח של ארגון הבריאות העולמי משנת 2007 מדרג את ישראל במקום ה-50 בעולם מתוך 200 מדינות בהן שיעורי ההשמנה הגבוהים ביותר. נמצא שהסיבה הנפוצה להשמנה היא מחסור בפעילות גופנית יחד עם אכילת יתר. סיבות נוספות הן שינויים הורמונליים, גנטיקה, בעיות פסיכולוגיות שונות, היריון, הזנחה וחוסר מודעות.
כיום עומד שיעור השמנים או הסובלים מעודף משקל בקרב הגברים בישראל על 65.7%, ואילו בקרב הנשים מדובר ב-58.8%.
שמנים מעדיפים מזללות
מומחי תזונה מסכימים כי בבסיס בעיית ההשמנה נמצאת ההעדפה של סוג מזון מסוים על פני האחר. אבל גם בכל הקשור לבחירת המזונות, יש להיבטים הסוציאליים משמעות חשובה לא פחות מההיבטים הכלכליים.
כך למשל, שכונות רבות המאוכלסות בשיעור גבוה של מיעוטי יכולת, מוצפות ברשתות למזון מהיר וג'אנק פוד: דוכני שווארמה, פלאפל, סטקיות, פיצריות ועוד. מספר הסופרמרקטים או חנויות הירקות באזורים אלו מועט יחסית, והמוצרים הטריים הנמכרים יקרים יותר בהשוואה למחירי המזון המהיר והמוכן המצוי בשפע בסביבה.
סיבה עקיפה נוספת המכתיבה בחירות מסוימות בתחום המזון,
משפחות חסרות אמצעים, להן אין אפשרות לרכוש פירות וירקות טריים או דגים ובשר רזה, ניזונות בעיקר ממוצרים מלאים בפחמימות: לחם, אטריות, תפוחי אדמה ואורז. במשפחות אלה, לא נדיר למצוא הורים וילדים שמנים. הבעיה היא היעדר אמצעים וזמן. ההורים טרודים רוב שעות היום בפרנסה ובטיפול בילדים, מה שלא משאיר זמן לרכישת מזון בריא ובישולו.
מלוח, מתוק ועתיר שומן
מזונות עתירים בשומן, פחמימות וסוכרים הם לרוב זולים, מלאים באנרגיה, עניים ברכיבים תזונתיים חיוניים ויוצרים תחושת מלאות מיידית. אפשר לקנות לילד לאפה עם שווארמה וצ'יפס או במקרה הגרוע למלא את פיו בחטיפים, אבל מדובר בפתרון זול ומהיר. צריך לזכור, שארוחות אלה גדושות בפחמימות, מלח ושומנים, שיגרמו לילד לחוש שהוא צריך ורוצה עוד.
מזון שהועשר בכמויות נדיבות של שומנים, מלחים וסוכרים יהיה על פי רוב טעים. יש אף כאלו הטוענים שמזונות מסוג זה עלולים להיות ממכרים. רופאי ילדים בארץ ובעולם ממליצים באופן גורף שלא לחשוף תינוקות למזונות שמנים ומתוקים, ולהגיש להם ירקות מעוכים עוד לפני ההיכרות עם ממלכת הפירות - כך שיוכלו להתרגל ולפתח חיבה לטעמי הירקות העדינים לפני שייחשפו לטעמם המתוק של הפירות.
מזון מהיר - מענה מלאכותי לשלל מצוקות
במקרים של עוני ועזובה קשים במיוחד, רשתות מזון מהיר יכולות להיות פתרון יחיד. מסעדות אלה זולות, אמינות מאוד, נוחות ומציעות בידור חינם והפתעות לילדים. אין להתפלא אם כן שמסעדות אלה מהוות מוקד משיכה לילדים.
גם בני נוער נמשכים אליהן. עבור נערים משכבות חלשות, משמשת אכילה של מזונות מקומיים כמו פיצה או המבורגרים כרטיס כניסה חברתי. בני נוער יעשו הכל כדי לא להיות שונים, וכדי להתקבל יאמצו את דפוסי האכילה המקובלים.
קשת של בעיות חברתיות, משפחתיות, רגשיות ואישיות מוצאות את פתרונן בצריכה של מזון מהיר ומתועש. מדובר בפתרון מלאכותי שאינו מספק מענה אמיתי ומביא לסכנה בריאותית נוספת. פתרון אמיתי ויעיל יהיה קשור בחינוך, בהכוונה ובשיפור הנגישות למזונות בריאים, יחד עם גישה מערכתית וכוללת שתסייע לשפר את יכולתן של אוכלוסיות חלשות להשיג מזון איכותי יותר.
הכותבת היא כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה והמנהלת הרפואית של מלב"י - המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל, ביה"ח אסותא