גישות נטורופתיות לירידה במשקל
לצד הדיאטות המוכרות לכל, ישנה גם הגישה הנטורופתית שלא דוגלת בספירה קלורית ובהיצמדות לשקילה קבועה

הנטורופתיה אמנם אינה נושאת הדגל בכל הקשור לספירת הקלוריות או הנקודות, אבל הקניית הרגלים של תזונה מאוזנת מאפשרים למטפל ליצור תוכנית הרזיה התפורה לצרכיו של המטופל, תוך שימוש בגישות תזונה שונות הנמצאות בשימוש בתזונה הטבעית ובקרב דיאטניות קליניות.
דיאטנים קליניים ונטורופתים תמימי דעים באשר למודל דיאטות הכסאח, שלא משרת את הצד המטבולי המאוזן בגוף האדם, ואף יוצר בעיות בריאותיות שבטווח הרחוק גורמות לעליה במשקל או לבלימה בתהליך ההרזיה.
כדי למנוע את הבעיות, ישנן שיטות הרזיה שהוכחו מחקרית כיעילות בירידה במשקל ושמירה עליו: דיאטת הלחם של אולגה רז יכולה להתאים לאנשים שאוהבים מוצרי חיטה ולא יכולים לוותר עליהם. הדיאטה משפיעה על רמתם של שני הורמונים - סרוטונין ואינסולין.
על ידי שליטה בכמות הפחמימות, ניתן לאזן את התנגודת לאינסולין בחולי סכרת סוג 2 ואת רמות הרעב והשובע המושפעות מסרוטונין. דרך יצירת איזון הורמונלי נשבר מעגל האינסולין והרעב ובמקביל רמות השובע ניתנות לשליטה על ידי כמות וזמני אכילה.
שומרי משקל היא שיטה המלווה את תהליך הירידה במשקל במפגשים קבוצתיים, וכוללת תוכנית תזונתית (שיטת הנקודות), שקילה שבועית, שינוי הרגלים ופעילות גופנית, כשהפרט בקבוצה קובע אילו מזונות מועדפים עליו מהסוגים השונים ואת קצב הירידה במשקל.
רזה לתמיד היא שיטה המתמקדת בצירופי מזון וזמני אכילה, שיחד מביאים לאיזון ולירידה במשקל. אחד העקרונות הוא שלגוף מחזוריות טבעית לעיכול, ספיגה ופינוי ושמירה על צירופי מזון מסוימים יאפשרו פעולות אלה. כך נוכל ללא קושי להיפטר מרעלים ומעודפי שומן המצטברים במערכות הגוף השונות.
שיטות נוספות לירידה במשקל הן: דיאטת אטקינס,
מחקר-על רחב היקף בחן לאורך שנה כמה משיטות ההרזיה שצוינו ומצא שבכל הדיאטות הירידה במשקל הייתה דומה, ואחוזי השמירה על הדיאטה לאורך שנה היו נמוכים יחסית. מסקנת החוקרים ידועה כיום לכל דיאטן ונטורופת: הדבר שעובד לאורך זמן הוא לא דיאטת הרזיה, אלא שינוי באורח החיים ובהרגלי אכילה.
הגישה הנטורופתית להרזיה משלבת מספר כלים המסייעים לגוף לאזן את עצמו ולהשיב לו את המשקל האופטימלי שבו הוא אמור להיות. ירידה במשקל יכולה להיות מבוססת על גישה פופולרית המותאמת למטופל, עם דגשים נוספים כמו: ארוחות המכילות תבואות מלאות ומשביעות ליצירת תחושת שובע ארוכה יותר. ישנה גם החשיבות בסיפוק מארוחות מזינות ותכופות. הנטורופתיה לא דוגלת בספירת קלוריות והיצמדות לשקילה שיכולה לעתים ליצור תחושת תסכול.
בין הגישות הנטורופתיות להרזיה ניתן למצוא את שיטת האינדקס הגליקמי, המדרגת את ההשפעה של המזונות השונים, למעט שומנים וחלבונים, על רמת הסוכר בדם. האינדקס מלמד שאכילתו של מזון מסוים משפיעה על עליית רמת הסוכר בשעתיים או שלוש השעות שאחרי הארוחה.
האינדקס הגליקמי של כל מזון נמדד ביחס ללחם לבן או לגלוקוז. שיטה זו מאפשרת שליטה ברמות הסוכר בדם ובכך מפחיתה את תחושת הרעב, מביאה להרגלי אכילה נכונים למזונות מלאים, קטניות, סיבים ופירות הגורמים לעליה מתונה של סוכר בדם ויוצרים תחושת שובע לאורך זמן.
עומס גליקמי - גישה שבאה יחד עם האינדקס הגליקמי ומדגישה כמה מהפחמימה נמצאת במנה. כדי להבין את השפעתו של מזון מסוים על רמות הסוכר בדם, אנחנו צריכים להכיר את שני הדברים גם יחד.
תכולת המזון וגודל המנה - עקרון חשוב בטיפול הנטורופתי, הוא חשיפת הרגלי האכילה של המטופל והבנת תנאי החיים שלו. זאת כדי להבין את תחושות הרעב והשובע שהם מנגנונים פיזיים ונפשיים כאחד.
תחושת השובע המושגת מהמזון מושפעת לא רק מערכו הקלורי המוחלט, אלא גם מגורמים נוספים: משקל המזון, צפיפות קלורית (אוכל שומני לעומת מזונות עתירי מים), תכולת סיבים, הרכב אבות המזון והטעם, כמות הנוזלים הנצרכת ותפקידה של האכילה הרגשית.
טיפול נטורופתי יסייע בירידה במשקל וישים דגש גם על בעיות נלוות איתם מגיע המטופל (כולסטרול, סוכרת, לחץ דם גבוה ועוד). כדי לאפשר את תהליך ההרזיה, נדרש להסתכל על האדם השלם בתוך התהליך.
המבט הוא מעבר לנתונים הפיזיים ולהוראות האכילה וליווי בתהליך רגשי-נפשי, במסגרתו מתבוננים על הצרכים של המטופל, האמונות והמחשבות. הרגלים חדשים הם המפתח לשמירה על משקל לאורך זמן ומניעת אפקט היו-יו המפורסם של עליות דרסטיות לאחר הרזיה.
הכותבת היא נטורופתית ומומחית לתזונה טבעית