מילון החלב השלם
מה זה חלב אורגני, איך מבדילים בין חלב הומוגני ומפוסטר, ולמה אין דבר כזה "חלב נטול הורמונים"?
- חלב ללא הורמונים: חלב שמקורו בפרות שלא טופלו בהורמוני גדילה (שנקראים rBGH ו-BST בחלק מסוגי החלב). לעיתים סוגי החלב הללו משווקים כ"נטולי הורמונים" – אבל התווית הזו מטעה, שכן בכל חלב יש הורמונים טבעיים.

כוס חלב. צילום: SXC
- חלב אורגני: חלב שמקורו בפרות שלא טופלו באנטיביוטיקה ולא בהורמונים טבעיים. הפרות ניזונות ממזון שלא בא במגע עם חומרי הדברה, ויש להן גישה לשדות מרעה. כמה גישה? אי אפשר לדעת. הממשל האמריקני מעולם לא קבע כמה עשב הפרות צריכות ללחך.
- חלב פרות שניזונו מעשב: חלב שמקורו בפרות שבילו זמן מסוים בליחוך עשב. כמה זמן? - משך הזמן לא נקבע.
- חלב מועשר ב-DHA: חלב שמועשר בחומצת השומן אומגה 3. נטען לגביו כי הוא משפר את תפקודי המוח בזכות חומצת השומן אומגה 3.
חלב הומוגני: חלב שנורה בלחץ גבוה דרך צינורות מיקרוסקופיים על מנת לרסק בו את מצבורי השומן הגדולים, לפזר אותם באופן שווה ולמנוע מהשומן לצוף למעלה. כמעט כל חלב שנמצא על המדפים בחנויות הוא חלב הומוגני.
- חלב לא הומוגני: חלב שלא עבר את תהליך ההומוגניזציה (בעברית – המגון). החלב מיוצר במחלבות קטנות, ודי נדיר על המדפים. לפני שתיית החלב הזה יש לנערו היטב או אף לערבבו עם כפית.
- חלב מפוסטר: חלב שחומם ל-70 מעלות צלזיוס, על מנת לחסל את כל החיידקים שעלולים להימצא בו.
- חלב אולטרה מפוסטר: חלב שמחומם ל-140 מעלות צלזיוס – טמפרטורה גבוהה מזו שדרושה לפסטור – על מנת להאריך את חיי המדף שלו.
- חלב לא מפוסטר (או חלב "נא"): חלב שמובא לסופרמרקטים הישר מהעטינים, ללא התערבות. מאחר שהחלב הזה אינו מחומם, אף חומר מזין אינו הולך לאיבוד, כך לפי חסידיו.
תרגמה: יעל גלר