לא תחלבו אותי: על התועלת בסוגי חלב "משופר"
בזמן שהמדענים מסוכסכים בשאלה האם יש קשר בין חלב לסרטן הערמונית, חברות המזון לא מפסיקות לשווק מוצרים חדשים, ומצהירות על שיפורים בריאותיים של הנוזל הלבן. התוצאה: מדפים עמוסים בבקבוקי חלב יקרים, עם תועלת מוטלת בספק
- מיוחד: מילון החלב השלם
"זה מאוד מבלבל", אומרת סאליבן, תושבת אקסטונוויל, מרילנד, שרוכשת בממוצע 20 ליטר של חלב כל שבוע – כמות שאמורה להספיק לכל ילדיהּ. "צריך תואר באוניברסיטה כדי להבין מה ההבדלים בין כל הסוגים, או מה המשמעות של ההבדלים האלו".

עד לא מזמן, הצרכנים היו צריכים לשקול רק דבר אחד לפני שקנו חלב: כמה שומן יש בו. בהמשך, בערך לפני עשור, תעשיית המזון האורגני החלה להיכנס לסופרמרקטים הרגילים, ואז הכול הסתבך.
היום, עולם החלב מסובך ומבלבל מאי פעם, ונדמה שמשאיות החלב נעות מהר יותר מההתקדמות המדעית. החוקרים אפילו לא יכולים להסכים על השאלה האם החלב בכלל בריא לנו, ובוודאי שלא על השאלה איזה מהסוגים הוא הבריא ביותר. יחד עם הִתְרבות סוגי החלב על המדפים, מתרבות גם השאלות על אחד ממוצרי המזון העיקריים והחשובים בתזונת הילד – מוצר שבממוצע, כל אמריקאי צורך 100 ליטר ממנו בשנה.
יש חלב שמקורו בפרות שניזונות מעשב – כזה שאמור להיות מזין יותר, וידידותי לסביבה; יש גם חלב שמועשר בחומצת השומן אומגה 3 – כזה שאמור לשפר את תפקודי המוח; יש חלב לא הומוגני, שאוהביו מוכנים לנער היטב – בבקבוקי זכוכית, לא פחות – מתוך אמונה שגופם לא יספוג כל כך הרבה שומן אם השומן לא נופץ קודם לחלקיקים קטנטנים.
יש גם חלב אולטרה מפוסטר, חלב שמפוסטר מעט, וחלב 'נא' שאינו מפוסטר בכלל. יש חלב סויה, חלב אורז, וחלב שקדים, שלאחרונה נדמה כמזון מיינסטרים לכל דבר. המדף החלבי הפך לצפוף יותר מהרפתות עצמן, ואף אחד מהמוצרים שנמצאים עליו אינו זול.
בעוד שסאליבן מבזבזת 2.25 דולר לארבעה ליטרים של חלב פשוט ברשת 'קוסטקו', וונדי ג'ונסון, מורה לחינוך מיוחד, משלמת כפליים עבור חלב אורגני. כאשר המשפחה שלה נמצאת בנסיעה כלשהי, היא משלמת אפילו יותר מכך – קרוב ל-14 דולר ל-4 ליטר – עבור בקבוקי חלב אורגני עמידים יותר.
ג'ונסון מניחה שהחלב האורגני הוא הטוב ביותר עבור בתה בת החמש, אבל יש לה ספקות, שלמעשה מקורן באותם בקבוקי חלב "עמידים" שאינם צריכים קירור. "אם אפשר לשמור את זה מחוץ למקרר, מה יש בזה?", היא שואלת. למעשה, בעיני ג'ונסון, זה בכלל לא ברור מאליו שהחלב טוב עבור הבת שלה.
קוני וויבר, פרופסור לתזונה מאוניברסיטת פורדו, כתבה במאמר מהחודש שעבר שהתפרסם ב-Journal of Clinical Nutrition, שהחלב הוא מקור חשוב לסידן ולרכיבי מזון אחרים; שהוא מועיל לבריאוּת העצם, ומפחית את הסיכון לשבץ מוחי ולכמה מסוגי הסרטן. מחקרים עדכניים – כך היא כתבה – הסירו את הדאגה שמא החלב מעלה את שכיחות סרטן הערמונית. אבל באותו גיליון עצמו טענה איימי ג'וי לנו, מדענית מזון מאוניברסיטת צפון קרוליינה, שהחלב מעלה את הסיכון לסרטן הערמונית ולסרטן השחלות. העצה שלה: תתרחקו מזה.

הקונסולה האמריקנית הלאומית למוצרי חלב, למשל, טוענת שכל סוגי החלב "נולדו שווים". מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) מסכים אתה, ומצהיר ש"אין הבדלים משמעותיים" בין החלב האורגני לבין החלב הרגיל, שזורם מעטיניהן של פרות שקיבלו הורמוני גדילה להעלאת תפוקתן.
"אנחנו לא נעדיף סוג אחד של חלב על פני השני", אמר מייקל הרנדון, דובר של המינהל. כמו הקונסולה האמריקנית הלאומית למוצרי חלב, הרנדון מתייחס בביטול לכל אותם הבדלים מוצהרים בין המוצרים, בטענה שהם "שיווק טהור".
אבל לעומתו, ארגונים למען בטיחות המזון וארגונים שונים שתומכים ברפתות, מתעקשים שהחלב האורגני בטוח ובריא יותר. אפילו אם ההורמונים שניתנים לפירות – אלו שאושרו ב-1994 על ידי מִנהל המזון והתרופות – אינם עוברים לחלב עצמו, הם כן גורמים
עוד הם טוענים, שההורמונים המלאכותיים האלו אינם טובים לפרה – הופכים אותה לפגיעה יותר מפני זיהומים, מה שבסופו של דבר מוביל לכך שהיא מקבלת גם יותר אנטיביוטיקה. בכל מקרה, אומרים הארגונים הללו, בכל הנוגע לחלב הרגיל, יש הרבה מאוד דברים שאינם ידועים.
"אני חושבת שיש חורים גדולים בידע על חלב", אומרת פאטי לוברה, סגנית מנהל איגוד הצרכנים למען בטיחות המזון והמים, שמרכזו בוושינגטון. "השאלות האלו פשוט לא היו העיקר. העיקר היה להפוך את התעשייה לגדולה יותר ולמהירה יותר".
יש דבר אחד שמוסכם על כולם: החלב שמקורו בפרות שמלחכות עשב עשיר יותר באומגה 3, בוויטמין E, בבטא-קרוטן ובנוגדי חמצון המכונים חומצות לינולאיות. כל אלו טובים כמובן לגופנו.
"ליחוך עשב הוא המפתח", אמר ראסטי בישופ, ראש המרכז לחקר מוצרי החלב באוניברסיטת וויסקונסין. "הבעיה היא שרוב סוגי החלב האורגני מקורם בפרות שהתזונה שהן מקבלות בשדות הַמִּרְעֶה מהווה רק 5 אחוזים מהתזונה הכללית שלהן".
המחקר של בישופ טוען אמנם לעצמאות, אך מקבל לא מעט מימון מתעשיית החלב. הערותיו של בישופ על שדות המרעה הן חלק ממחקר שערך ביוני 2007, מחקר שבמידה מסוימת הפריך את טענותיהן של החוות האורגניות באשר ליתרונות החלב שהן מציעות.
אבל הרטינות והתלונות של בישופ יכלו באותה מידה לצאת מפיו של ג'ון פק, אשר נמצא מעברו השני של הדיון על החלב. ראש ההתאחדות של מגיני החוות בוויסקוסטין, מינסוטה, מודאג מחוות תעשייתיות שמתהדרות בתג האורגני, וסבור שהממשל האמריקאי צריך לפקח על שדות המרעה ולקבוע סטנדרטים באשר להיקף הליחוך המינימאלי.
פק מסכים אמנם עם בישופ על שעות ליחוך העשב הדרושות, אבל המנטרה שלו לא הייתה יכולה להיות רחוקה יותר ממנו: "החלב הטוב ביותר הוא החלב הלא-הומוגני, לא- מפוסטר, זה שמקורו בפרות שמלחכות עשב ושמועבר בבקבוקי זכוכית מרפתות שנמצאות לא יותר מ-30-40 ק"מ מהחנות.
גרג רש, מנהל כללי של אחת החנויות למזון אורגני בקולומביה, קונה עבור משפחתו חלב אורגני אולטרה-מפוסטר ומועשר באומגה 3. החלב עולה לו 4.99 דולר לשני ליטרים. רש בחר בחלב הזה משום שהוא מועשר ב-DHA – חומצת שומן מסוג אומגה 3 שמקורה באצות ים ואמורה לשפר את התפתחות המוח. הילדים שלו לא כל כך אוהבים דגים (מקור נוסף לאומגה 3), כך שהחלב המועשר הוא הדרך של רש להגניב קצת אומגה 3 לדיאטה שלהם.

תרגמה: יעל גלר