אשליות מתוקות: הגיע הזמן לרענן נהלים על אוכל "בריא"
רגע, דבש זה בריא ולא נורא משמין, נכון? זהו, שלא. וסוכר חום? גם לא. וחטיפי אנרגיה, דגני בוקר ופירות יבשים? לא, לא ולא. הגיע הזמן לבדוק מחדש אם מה שאתם אוכלים בריא באמת

רובנו עדיין מחזיקים בתפיסות שונות על המידה שבה מזון כלשהו בריא או מזיק, משמין או דיאטטי, ומסגלים לעצמנו את הרגלי האכילה בהתאם לתפיסה, אך מתברר שחלק גדול מהתפיסות שלנו מוטעות או לא מדויקות.
לכן, רצוי מדי פעם "לאוורר" את הידע שלנו לגביהן ולבדוק מהי המציאות בשטח ועד כמה הם באמת מסייעים לנו לשמור על הבריאות ולהימנע מהשמנה.
איך הוא נתפס: גם הסוכר החום, כמו הדבש, נחשב לממתיק איכותי יותר מהסוכר הלבן ופחות מעובד.
מה האמת: לסוכר חום אין שום ערך תזונתי שאין בסוכר לבן. זה בעצם אותו הדבר, רק בצבע שונה.
מה מקור הטעות: אנשים נוטים לייחס לו ערכים בריאותיים יותר בשל צבעו החום, שנותן תחושה שמדובר במוצר פחות מעובד ויותר גולמי.
איך הוא נתפס: אחד המאכלים הוותיקים ביותר בהיסטוריה נתפס כאלטרנטיבה טבעית, בריאה ומזינה לסוכר הלבן שהפך בשנים האחרונות למוקצה מחמת מיאוס.
מה האמת: דבש הוא בעצם ממתיק שווה ערך לסוכר. אין ביניהם שום הבדל מבחינה תזונתית, פרט לכך שסוכר מרוכז יותר. בכפית סוכר יש כ-20 קלוריות, בעוד שכפית דבש מכילה כ-30 קלוריות. הטענה שיש בדבש ויטמינים ומינרלים נכונה בעירבון מוגבל, מכיוון שהכמות שלהם קטנה מאוד ואינה יכולה לספק צורכי אדם.
מקור הטעות: הדבש נתפס כמשהו טבעי יותר משום שמקורו מהכוורת, אבל טבעיות אינה ערובה לבריאות, וכמו כן גם דבש עובר תהליך עיבוד לפני שהוא מגיע לצנצנת.
איך הם נתפסים: כמקור טוב לאנרגיה, כחטיף של אנשים שעוסקים בכושר ומקפידים על בריאות, כממתק שאפשר לאכול ולהרגיש שהרגע יצאת מחדר הכושר.
מה הם באמת: מה שיש ברוב החטיפים האלה זה הרבה מאוד סוכר, מעט מאוד חלבון, סיבים תזונתיים והמון שומנים. בחטיף אנרגיה יש גם לא מעט קלוריות (בין 100 ל-160 קלוריות). אנשים שמקפידים על דיאטה נמנעים בדרך כלל לאכול מוצרי חלב שמכילים מעל חמישה אחוזים שומן, אבל כשהם אוכלים חטיף אנרגיה הם לא מודעים לכך שהוא יכול להכיל כ-12 אחוז שומן בקלות. מלבד זאת, תוספת הוויטמינים היא קטנה יחסית, וברוב החטיפים אין תוספת משמעותית של סיבים תזונתיים.
מקור הטעות: השיווק המוצלח של חטיפי האנרגיה כמזון של ספורטאים יצר את התחושה שמדובר במוצר בריאותי ודיאטטי.
איך הוא נתפס: שוקולד רגיל נתפס כאחד הדברים המזיקים והמשמינים ביותר, אולם לשוקולד חרובים דימוי בריאותי ומזין יותר.
מה הוא באמת: בניגוד לשוקולד הרגיל, שוקולד החרובים אינו מכיל קפאין, אך יחד עם זאת הוא מכיל כמות נכבדה של קלוריות ושל שומן - ברובו שומן רווי, שאינו בריא. אין כמעט הבדל מבחינת הקלוריות בינו לבין שוקולד רגיל, והוא טעים הרבה פחות.
מה מקור הטעות: העובדה שמקורו של השוקולד הוא טבעי - החרוב.
איך הם נתפסים: משקה בריאותי מאוד, מזין ולא משמין.
מה הם באמת: אחד המקורות להשמנה. המיץ הוא למעשה מיצוי של הסוכר שבפרי. בפחית מיץ טבעי יש כ-8 כפיות סוכר. יחד עם זאת, המיץ משביע פחות מהפרי, אינו מכיל סיבים תזונתיים, וכמות הוויטמינים שבו קטנה יותר משום שבתהליך הסחיטה חלק גדול מהוויטמין סי אובד. מבחינת תכולת הסוכר, אין הבדל בין מיץ טבעי ללא טבעי.
מה מקור הטעות: פירות נחשבים, ובצדק, למזון בריאותי, טעים ומזין, ומיצי הפירות בהתאם.
איך הם נתפסים: כדרך הבריאה והזמינה ביותר להתחיל את היום.
מה הם באמת: יש סוגים רבים ושונים של דגני בוקר, שרובם מכילים כמויות נכבדות של סוכר בצורה של סוכר לבן, סוכר חום, דבש ופירות יבשים. דגני הבוקר ללא סוכר טעימים פחות בצורה משמעותית, ולכן יש נטייה לבחור את המתוקים יותר ולחשוב בטעות שהם דלי קלוריות.
מה מקור הטעות: המפרסמים דואגים להדגיש את העובדה שדגני הבוקר שומרים על הגזרה, גם אם זה לא תמיד כך.
איך הם נתפסים: בריאים מאוד, נשנוש שאינו מזיק.
מה הם באמת: אגוזים ושקדים עשירים בשומן בלתי רווי (שומן טוב) ודלים בשומן רווי. הם אכן עשירים בוויטמינים ובמינרלים ויש בהם סיבים תזונתיים. עם זאת, יש בהם הרבה מאוד קלוריות.
מה מקור הטעות: העובדה שהם טבעיים ומכילים ויטמינים ומינרלים.
איך הוא נתפס: האדממה הפך בשנים האחרונות לתחליף בריא לפיצוחים המסורתיים, שאינו מכיל קלוריות כלל.
מה הם באמת: אדממה הוא בעצם פולי סויה שמכילים את כל היתרונות שפולי סויה מכילים - ויטמינים, מינרלים, חלבון וסיבים, וגם הרבה התעסקות וכיף. יחד עם זאת, אסור לשכוח שבאריזה אחת של אדממה יש 520 קלוריות. אנשים נוטים לאכול די הרבה מהאדממה ולא לוקחים בחשבון שגם להם יש ערך קלורי לא מבוטל.
מה מקור הטעות: העובדה שמדובר בסך הכל בפולי סויה, שנחשבים בריאים ודלי קלוריות.
איך הם נתפסים: כמשקה דל קלוריות שקרוב יותר למים מאשר למיץ מבחינת הערכים הקלוריים.
מה הם באמת: מים בטעמים מכילים כמות גדולה של סוכר. בחצי ליטר של מים בטעמים יש 2-3 כפיות סוכר (תלוי בחברה).
מה מקור הטעות: הדמיון הוויזואלי למים, העובדה שהם לא נמצאים הרבה זמן בשוק ועדיין לא נטמע בציבור הרושם שמדובר במיץ שקוף.
עוד על מים בטעמים
איך הם נתפסים: נחשבים לעתירי ויטמינים ומינרלים. בנוסף הם נחשבים בריאים ולא מזיקים.
מה האמת: בפירות יבשים אכן יש ערכים תזונתיים-ברזל, ויטמינים, סיבים ועוד-אולם יחד עם זאת הם מכילים המון סוכר. ריכוז הסוכר בפרי יבש גבוה יותר מאשר בפרי רגיל. למעשה, שני שזיפים מיובשים מכילים כ-50 קלוריות, ובדרך כלל, בשל גודלם המצומק, קשה להסתפק בשני שזיפים בלבד, ואז צורכים כמויות גדולות של סוכר בלי להרגיש. ב-100 גרם תאנים, למשל, יש 300-400 קלוריות, שווה ערך לשעה של ספינינג.
מה מקור הטעות: מדובר במוצר מן הטבע, שלא נתפס כממתק.
סייעה בהכנת הכתבה: אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי איכילוב