3 הבדלים בין תזונאי קליני לנטורופת

בנטורופתיה משתמשים בתוספי תזונה ולא ממליצים על מוצרי בשר. חוקי היסוד

טל זן-בר | 27/8/2008 9:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
למזון שאנו אוכלים יש תפקידים חברתיים, תרבותיים ונפשיים, ובמהלך ההיסטוריה פיתחו בני האדם הרגלי אכילה שעברו מדור לדור, כמו גם נטיות תזונתיות ואמונות רבות שנוגעות לתכונותיו של המזון.

לאור כל אלה, הגיוון של הגישות התזונתיות בכלל אינו מפתיע, ואפילו "הרפואה המשלימה" כוללת בין השאר תזונה טבעונית, צמחונית, מאקרוביוטית, קינגסטון וסינית.

התזונה הנטורופתית היא אחת מהמרכזיות שבגישות הללו, ובחיבור הנוכחי אנסה לאפיין בקצרה את שלושת ההבדלים העיקריים בינה לבין מה שנהוג לכנות "התזונה הקונבנציונאלית", שבה עוסקים תזונאים קליניים.
תמיד עם תוספי תזונה.
תמיד עם תוספי תזונה. צילום: Gaston THAUVIN, SXC


התזונה הקונבנציונאלית מונחית על ידי עיקרון יסוד המתרכז בהרכבת תפריטים מאוזנים המכילים את כל אבות המזון, תוך הקפדה ברורה על כמות החלבון בתפריט, נוכחותם של ירקות מחמישה צבעים והימנעות משומנים רוויים. לשם כך נהוג להיצמד לטבלאות ולערכים קלוריים, להתייחס למשקל המזונות ולהשתדל להגביל את הכמויות.

מנגד, הנטורופתיה רואה בתזונה לא רק דרך לשמר את הבריאות ולמנוע מחלות, אלא גם שיטה לטפל בהן. הנחת היסוד של הנטורופת טמונה בצורך למצוא דרך לאפשר לגוף לחזור לאיזון ולטפל בעצמו.  ה"איזון" בנטרופתיה מתייחס לא רק להיבטים הגופניים הנוכחיים, אלא גם לנטיות גנטיות ולהרגלי חיים. 

התזונה עשויה לשמש כטיפול יחיד במחלה או סימפטום (תלוי בסוג המחלה), אך ללא ספק חוזקה העיקרי הוא בהיותה טיפול משלים, כלומר טיפול שמשפר ומייעל טיפולים נוספים (קונבנציונליים או אחרים), בכל המחלות.

והנה העקרונות המבדילים:
אנחנו הננו מה שאנו אוכלים

בשל עיקרון זה, ישנה חשיבות עליונה לאיכות המזון, ולא רק לכמותו. כל הגישות התזונתיות ברפואה דוגלות בהימנעות ממזון מטוגן ושומני, בהפחתה של צריכת סוכרים פשוטים ומלח ובהרחבה של צריכת סיבים תזונתיים ופחמימות מורכבות.

אך אחד הקווים המנחים בתזונה נטורופתית, שאינו חל בגישה הקונבנציונאלית, הוא שתזונה בריאה צריכה לכלול

כמה שיותר מוצרים מהצומח ופחות (אם בכלל) מהחי. כלומר, יותר דגנים, קטניות, אגוזים, זרעים, פירות וירקות והרבה פחות בשר, ביצים, דגים ומוצרי חלב.

דגש נוסף הוא ההימנעות (או לפחות צמצום) ממזונות מוכנים, מעובדים ומתועשים, כגון מוצרי מזון קפואים להכנה מהירה ומוצרים דיאטטיים כגון יוגורטים, המכילים ממתיקים מלאכותיים.

"השאירו את התרופות בסיר הכימאי אם אתם יכולים לרפא את החולה בעזרת מזון" (היפוקרטס)

התזונה הנטורופתית, כמו גם מרבית הגישות התזונתיות המשלימות, מאמינה כי התזונה מסייעת במניעה ובטיפול במחלות גם בעזרת תוספי תזונה (ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן וחומצות אמינו). עם זאת, בתוך התחום הנטורופתי יש מחלוקות גדולות לגבי מספר התוספים המומלצים בטיפול, המינונים והתוויות הנגד. 

למרות האמונה הרווחת לגבי טיפולים משלימים בכלל, ותזונה בפרט, שלפיה "מה שלא מועיל, לא מזיק", העובדות המדעיות מראות אחרת. יש התוויות נגד וגורמים שונים המונעים נתינה של מוצרי מזון או של תוספי תזונה לאנשים מסוימים הנמצאים במצבים מסוימים.

אין תזונה נכונה, אלא תזונה נכונה לאדם ספציפי

הנטורופתיה מאמינה כי מצב בריאותו של האדם נובע מבעיות בריאות קיימות, נטיות גנטיות, מצב נפשי ואורח חיים, שכולל את כל ההרגלים – כמו שעות שינה, עישון, פעילות גופנית ועוד.

ההמלצות הניתנות קשורות הן לסימפטומי המחלה והן לגורמים למחלה, בכדי לאפשר לגוף לרפא את עצמו. ההמלצות יכללו:

1. תזונה לחיזוק מערכות ההגנה הטבעיות של הגוף
2.תזונה לחיזוק המערכות החלשות של אותו אדם ספציפי
3. ההמלצות התזונתיות המקובלות לגבי המחלה עצמה

על הכותבת

טל זן-בר RNa, LiAc, MmedSc, היא נטרופתית ומרצה בקמפוס ברושים, בית ספר לרפואה משלימה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים