מלכודת המוטיבציה: איך להתמיד בחדר הכושר?
איך קורה שרק חלק מהמנויים בחדר הכושר מתמכרים, והשאר לא מחזיקים מעמד? מומחה מרגיע ונותן כמה טיפים מנטליים
שון פורטל, ,36 מנהל מדעי ברשת "הולמס פלייס," פיזיולוג של המאמץ ודוקטורנט לתזונה, סבור שהתאמת תוכנית אישית תוך התחשבות מלאה בצרכים ובאורח חייו של המתאמן, עשויה לסייע בהתמדה ובהצלחה בניהול אורח חיים בריא וקבוע.

פורטל: "לעתים אנשים מגיעים לחדר הכושר עם תפיס סה מוטעית האומרת שכדי שהאימון יהיה אפקטיבי הוא חייב להתקיים ארבע פעמים בשבוע למשך שעה וחצי. עבור מתאמן, אשר יכול להגיע לאימון של 45 דקות בלבד, תפיסה כזו אינה מתאימה והיא עלולה להכשיל אותו ולמנוע ממנו להגיע לחדר הכושר."
האחריות להכנת תוכנית מתאימה לא חלה על המדריכים בחדר הכושר?
"בהחלט, ולכן מאוד חשוב שבמהלך הפגישה ינדב המתאמן את כל האינפורמציה העשויה לעזור למדריך בבניית תוכנית האימונים. מתאמן חדש, שנרשם בעבר לחדר כושר ולא הצליח להתמיד, צריך לערוך עם עצמו בירור מקיף באשר לסיבות שגרמו לו להפסיק."
הסיבות לאי-ההתמדה באימונים בחדר הכושר הן רבות, אך פורטל טוען שקיימים חמישה חסמים עיקריים המונעים מאנשים מלהגיע בתדירות הרצויה לחדר הכושר: היעדר זמן, עלות כספית, כאב פיזי מביצוע הפעילות, פחד מפני כישלון ומראה חיצוני.
ייתכן שיש אנשים שחדר כושר פשוט לא מתאים להם.
"כן, בהחלט יש כאלו ולכן יש להקפיד שהמדריך יברר מה הרקע של המתאמן, איזו פעילות הוא אוהב לבצע ומה הוא אינו יכול לסבול. כשלמתאמן חשובים ההווי החברתי ותחושת היחד, חובת המדריך להפנות אותו לחוגים ולא לעבודה אינדיווידואלית על מכשירי כושר."
כיצד ניתן להתגבר על בעיית חוסר הזמן?
"מינון האימון צריך להיות מוגדר לפי מטרת המתאמן. אימון אפקטיבי יכול להיות קצר כל עוד הוא מאוד מדויק. לאנשים שאין להם הרבה זמן, אני ממליץ לפצל את האימון האירובי מאימון הכוח כך שהזמן בו שוהים בחדר כושר לא יעלה על 45 דקות."
ומה בנוגע לכאב הנובע מהפעילות?
"אחריות המאמן היא להתאים תוכנית אימונים מדורגת כך שחיזוק השרירים ובניית הכושר לא ייצרו עומס על השרירים שיתבטא בכאב. אנשים המגיעים לחדר הכושר באופן לא סדיר חווים כאב המתבטא בשרירים תפוסים בתום כל אימון, דבר המתסכל אותם
איך קובעים מטרה ריאלית שלא תגרום לתחושת כישלון?
"מי שלא התאמן במשך 30 שנה וסובל מעודף משקל של 30 ק"ג צריך להבין שמה שנצבר בזמן הזה לא יירד בשלושה חודשים. מאוד חשוב להיעזר באנשי מקצוע כמו תזונאי ומאמן כושר, שיעזרו בקביעת קצב הירידה במשקל. מעבר לכך, יש לשנות את התפיסה בנוגע למשקל הגוף ולהתמקד בהפחתת אחוזי שומן והעלאת מסת השריר, שהם אלו שקובעים את מצבו הגופני של המתאמן."
כמה פעמים בשבוע מומלץ להגיע לחדר הכושר?
"פעם רווחה הדעה שאין זה אפקטיבי לבצע פחות משני אימונים בשבוע. היום אנו יודעים, שכל פעילות, גם אם היא מתבצעת פעם בשבוע, טובה יותר מאשר לא לבצע פעילות כלל. מתאמן המבצע אימונים בעצימות נמוכה רצוי שיקפיד על חמישה ימי אימון בשבוע. ככל שעצימות האימון עולה, כך ניתן להפחית את תדירות האימונים. אימון המתבצע בעצימות גבוהה שומר על האפקט שלו למשך 48 שעות."