גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


לא רק לכפרה

רבים בינינו חרדים מהמחשבה על צום ביום כיפור, אולם, לרבים אחרים זוהי דרך חיים. מה יש בצום שהפך אותו לטרנד בריאותי סוחף?

ליאם אקשטיין | 28/9/2006 14:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צומות, כדיאטה או ככלי לריפוי רפואי, נמצאים בשימוש כבר מאות שנים. במהלך ההיסטוריה, עולם הרפואה הכיר בערכו של הצום ובסגולותיו. עדויות לכך אפשר למצוא בברית החדשה, בכתבים פגאניים ובתרבות ההודית והסינית. היפוקרטס ריפא חולים בצום וידוע שסוקרטס והמנהיג ההודי מהטמה גאנדי צמו תקופות קצרות וארוכות.

כיום, הצום הוא חלק מטרנד בריאותי שסוחף אחריו המוני מאמינים בעולם המערבי. בארץ כמו במקומות רבים בעולם, קיימים מכונים בהם מקיימים צומות קבוצתיים על מנת להתנקות מרעלים ולנוח. לאחרונה אף החלו חברות תיירות בארץ להציע חבילות נופש באירופה הכוללות סדנאות צום.
שנוי במחלוקת

על אף הפופולאריות הגואה שלו, הצום עדיין נחשב לכלי שנוי במחלוקת, הן ברפואה הקונבנציונאלית והן ברפואה האלטרנטיבית. על דבר אחד מסכימות השתיים – הצום הוא לא שיטה מועדפת וחייבים לעשות אותו תחת פיקוח רפואי ובהתאמה אישית.

לפי הרפואה האלטרנטיבית הצום מסייע לניקוי הגוף ולאחזקתו התקינה, לשיפור כושר הריכוז, להפגת מתחים, לחיזוק המערכת החיסונית ולהגברת החיוניות והחוזק הגופני והנפשי. לטענתו של ד"ר M.D ערן מגון, מומחה לאיור-ודה

(רפואה הודית) ומנהל המרכז הישראלי לאיור-ודה בתל אביב, הצום הוא בעיקר כלי לניקוי רעלים.

"הגוף שלנו מלא ברעלים שאנחנו לא מצליחים להיפטר מהם ואנחנו ממשיכים לצבור אותם עם השנים. הצום בא לתת מענה לבעיה זו. בצורה מבוקרת ומפוקחת, צום עוזר לניקוי הרעלים בגופנו ומשליך הלאה על המשך הפעילות המטבולית בגופנו. ברגע שהצום נעשה בצורה נכונה, יהיה שיפור בדרך בה מערכת העיכול שלנו מעכלת וכן בדרך בה אנחנו אוכלים".

מכניס למתח

בניגוד למחשבה המקובלת לפיה ברפואה אלטרנטיבית נוטים להמליץ על צום כשיטת ריפוי, ד"ר מגון מבקש להדגיש כי זו אינה שיטה מועדפת וכאשר נוקטים בה יש לנקוט במשנה זהירות: "בסך הכול צום הוא מצב בו הגוף שרוי במתח, לכן זו שיטה שאינה מתאימה לכל אחד, ואני ממליץ עליה רק לאנשים מסוימים אחרי שאבחנתי שזה יסייע להם ושהם יוכלו לעמוד בזה".

לגבי הטרנד האופנתי של דיאטות הצום וסדנאות הצום למיניהן, מבקש ד"ר מגון להבהיר כי צום הוא לא פתרון של "הוקוס פוקוס" שניתן להשתמש בו כאוות נפשנו: "גם השיטה האיור-ודית איננה מתמקדת בצום. ההיפך הוא הנכון. זו שיטה טבעית הוליסטית ורחבה שמשתמשת בו ככלי ריפוי במידת הצורך. אני אישית לא בעד טרנדים אני בעד מה שקובע את הבריאות, מי שרוצה להשתמש בטיפולי ניקוי (כמו צום) שיבין שזה יכול להיות רק חלק (לא הכרחי) מהתהליך הכולל טיפולי גוף, הכנה תזונתית, תזונה מתאימה בשלבים ורק אז עוברים לטיפולי הניקוי, תחת השגחה ופיקוח. חשוב לי שאנשים יבינו שזה חלק משינוי תפיסתי, באיור-ודה מלמדים תזונה נכונה, דרך חיים בריאה, צום זה חלק קטן מזה, אי אפשר להתייחס לזה כמשהו מרכזי שעוזר לפתור את כל בעיות העיכול".

אגב, למרות שישנם מרפאים הוליסטים הטוענים כי צום עוזר למחלות כמו סוכרת או מחלות לב ודם, ד"ר מגון מבקש להזהיר מפני הגישה הזו: "צומות עוזרים למחלות כמו אסטמה עם ליחה, השמנת יתר, דלקות מפרקים, אלרגיות של העור ובעיות בדרכי הנשימה. אבל מחלה כמו סוכרת בשום פנים ואופן לא מתאימה לצום, גם לא מחלות לב, משום שצום מכניס את הגוף למתח".

מיץ פירות: עמוס בסוכר
מיץ פירות: עמוס בסוכר ללא

הכבד עומד במשימה

הטענה ההוליסטית לפיה צום מנקה רעלים, הצליחה להוציא במהלך השנים לא מעט רופאים המטפלים בשיטה הקונבנציונאלית, משיווי משקלם. ד"ר ניר ברק, מומחה לרפואה פנימית בבית החולים בילינסון, טוען שאין דבר כזה: " אני אשמח שמישהו יסביר לי אחת ולתמיד מה הם הרעלים האלו שיש לנו בגוף שחייבים לנקות אותם. נכון, יש לנו בגוף רעלים, אבל אין לנו שום סיבה לעשות פעילות מיוחדת כדי להיפטר מהם. גם היום, כשאנחנו חיים 72 ואפילו 80 שנה, מערכות הגוף שלנו מתגברות עליהם לא רע והכליות והכבד עומדים במשימה בכבוד".

ד"ר מגון מסתייג מדבריו של ברק ומשיב: "התגובה הזו של אלו המאמינים ברפואה המערבית בנוגע לרעלים לא מפליאה אותי. הרפואה המערבית לא עוסקת בזה, אני יודע כי אני בעצמי רופא קונבנציונאלי ובוגר בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה".

לטענתו, גופנו בהחלט מלא ברעלים שאת חלקם אף ניתן לראות בעין: "יש לנו הרבה מאוד רעלים, והגוף שלנו לא תמיד מצליח להתגבר עליהם לבד וללא סיוע. אחת ההוכחות הכי טובות לכך היא השכבה לבנה-אפורה שיש לנו על הלשון. ל-95 אחוז מהאנשים יש לשון מכוסה בגווני לבן אפור. אלה רעלים ואף ניתן לראות אותם בעין. זה מה שנקרא לשון מחופה. באיור-ודה זה נקרא 'אמה', כלומר, רעלים המגיעים מדרכי העיכול לאחר שמערכת העיכול לא מצליחה לפרק את המזון כראוי. בצום כוחות העיכול מתחילים לפרק מאגרי רזרבות שיש בגוף, כגון רקמת השומן ולכן מתפרקים ומשתחררים רעלים.  הראיה שבזמן הצום הלשון מתכסה עוד יותר בחומר החיפוי הלבן. לכן לאחר צום או כל תהליך ניקוי נכון, מרגישים מרץ וקלילות".

מיצי פירות עמוסים בקלוריות

לטענת מרבית הרופאים הקונבנציונאליים, אין שום דבר מועיל בצום: "אין תועלת רפואית בצום ודיאטות צום גורמות רק נזק. נבדיל בין שני הדברים בין צום לבין מה שקרוי צום רפואי שהוא בעצם פיקציה, אין דבר כזה", מסביר ד"ר ברק.

"צום כמו שאנשים צמים מסיבות דתיות, למשל ביום הכיפורים - כצום מוחלט ללא שתייה, וצום לפרק זמן קצר, אין בו שום תועלת בריאותית ועלול לגרום נזק לאנשים. הגוף האנושי בנוי כך שיוכל לעמוד ב-24 שעות צום אבל זה המקסימום שאנו יכולים לספוג צום מלא מבלי לאבד יכולת תפקודית. צומות בהם מותר לשתות ויש הימנעות ממאכלים בלבד או הרעבה, אנו יודעים לגביהם שאחרי 3 ימים יש שינוי בחילוף חומרים מכזו המבוססת על סוכר לכזו המבוססת על שומנים - אין בה תועלת בריאותית והיא אפילו גורמת נזקים. אנו מדלדלים את מאגרי הגוף בעד מחיר מאוד יקר. וזה כמובן אם מדברים על אנשים בריאים. אנשים חולים בסוכרת למשל, תוצאות צום כזה יכולות להיות הרסניות.

"לגבי צום מיצים, עם מיץ פירות טוב אפשר להגיע לכמות קלוריות מאוד גדולה וירידה במשקל לא תהיה פה, אז מה הטעם? לפרק זמן ארוך יש לזה השלכות חמורות, אנשים לא מתקרבים לכמויות החלבונים שהם אמורים לצרוך".

אין בסיס מדעי

גם ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה ב"מכבי שירותי בריאות", אינו חסיד נלהב של צומות, בעיקר הודות לעובדה שמעולם לא נעשה מחקר באמת מקיף בנושא, בשום מקום בעולם: "אני חייב להודות אני לא מאמין גדול בדברים האלו באופן אישי. אין הרבה מידע או מחקרים גדולים ומבוקרים על צום כטיפול. נכון שיש הרבה אנשים שמתעסקים בזה ברפואה משלימה ותומכים בזה, אבל שוב, מחקרים גדולים ומבוקרים שנערכו על זה למעשה לא בוצעו. אחרת זה היה נכנס למיינסטרים של הרפואה המערבית. הבסיס המדעי הוא די לוקה בחסר.

"חשוב לי להגיד לאנשים, שבמידה והם בוחרים בזה, חשוב מאוד שזה יהיה תחת בקרה רפואית, כי זה יכול לגרום לנזקים. בצום יש שני תהליכים - צום שקשור בנוזלים וצום שקשור במזון. מבחינת מזון -  הדלק של הגוף זה הסוכרים כי הגוף יכול לנצל רק סוכר. יש לנו סוכר בדם כל הזמן, וברגע שהרמות יורדות, אז הגוף עובר לפרק שומן וכך הלאה הוא מפרק סוכרים ממאגרים חשובים בגוף. ברגע שחסרים סוכרים בדם, ברגע שהגוף לא מסוגל לספק אותם, אז מרגישים חולשה. החולשה הזו, אם היא מתגברת הלאה, אז זה יכול להגיע למצבים של איבוד הכרה ומוות".

שלושת הטיפוסים

הצום מוגדר כהימנעות מכל מזון ושתייה מלבד מים לפרק זמן קצוב. ברפואה האלטרנטיבית נחשב הצום כדרך לריפוי מחלות וכן כדרך חיים לאדם הבריא. הוא מסייע לניקוי הגוף, לאחזקתו התקינה, לשיפור כושר הריכוז, להפגת מתחים, לחיזוק המערכת החיסונית ולהגברת החיוניות והחוזק הגופני, הנפשי והרוחני.

במרבית הסדנאות המתקיימות בארץ, מקיימים את צום המיצים. הצום כולל שתיית מיצים (ירקות ופירות) לאורך כל היום, כאשר בערב ניתן לשתות מרקים מירקות שורש, כמו סלרי או בטטה. במהלך היום שותים גם תה מצמחי מרפא בעלי השפעה מרגיעה ומטהרת.

ברפואה ההודית, צום צריך להיות מותאם לטיפוס האדם, כי הרפואה ההודית מחלקת אותנו לטיפוסים. באופן גס יש 3 אבי טיפוס. באבחון יש אינסוף קומבינציות ביניהן.

הטיפוס הראשון הוא טיפוס 'ואטה', כלומר, טיפוס אוויר או רוח, התנועתי, אדם יחסית קל משקל ורזה, ללא יכולת התמדה בפעילות גופנית ממושכת, נטייה למצבי מתח ויציאה מאיזון כללי. מערכת עיכול לא מאוד חזקה. לטענתו של ד"ר מגון, אדם כזה צריך להיזהר עם מצבי צום כי אין לו 'רזרבות' בגוף. "הייתי ממליץ  לו רק יום אחד של צום המבוסס על מרקים נוזליים".

הטיפוס השני הוא טיפוס 'פיטה', כלומר, טיפוס האש והאנרגיה. כריזמטי, פעיל אנרגטי, מלא רגשות, שאפתן. מערכת עיכול חזקה עם נטייה לתחושות רעב חזקות. טיפוס שחייב לאכול בזמן. "אדם כזה אם הוא לא אוכל הוא נכנס לאי שקט רגשי וגופני ומתרגז ולכן יש בעייתיות מסויימת" מסביר ד"ר מגון, "לכן יש בעייתיות מסוימת בצומות ממושכים, במקרה שלו יכול לבוא בחשבון צום על בסיס מיצי ירקות ופירות. כלומר, שהצום לא יהיה על מים בלבד אלא על אלמנטים מקררים וזמינות אנרגטית של סוכרי הפירות, מינרלים וויטמינים - תזונה עדינה בלי שהגוף ייכנס לאי שקט מחסכים תזונתיים".

הטיפוס השלישי הוא טיפוס ה'קאפה', כלומר טיפוס מים ואדמה - טיפוס מבני. אדם חזק, יציב, עם כוח סבל ואומץ לב וצורך גדול בפעילות פיזית משמעותית. "לאדם כזה יש יותר רזרבות מכולם ונטייה לצבור רעלים ולו מתאים צום על מים חמים", טוען ד"ר מגון. באשר למשך זמן הצום, ד"ר מגון סבור כי עבור הטיפוסים הראשון והשני לא מומלץ לנקוט בצום מעבר ליום בודד, ואילו הטיפוס השלישי יכול להחזיק מעמד גם שבוע.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים