הפינס שלי גדול יותר
בפינה השמאלית: יונה ויזנטל (yes), עם הפסדים עצומים וחדירה מרשימה. בפינה הימנית: עמיר מאורי (HOT), עם מותג חדש וסימני התאוששות. יורם מוקדי, יו"ר מועצת הכבלים והלוויין: "בכל יום yes צוברים מנויים חדשים, אז מי אני שאגיד שהם נכשלו?"
  אור שמש
28/7/2004  19:59
ארבע שנים חלפו מאז נפתח שוק הטלוויזיה הרב ערוצית בארץ לתחרות, כשעיקר המאמצים רוכזו בתחום התוכן. מנצחים בינתיים אין – את ההפסדים לעומת זאת, כבר הפסיקו לספור. מסע רכש פזרני של חברת הלוויין, שנועד להשיג דריסת רגל בשוק הנשלט בלעדית על ידי חברות הכבלים, נתן את האות ל"קרב על התוכן", שממנו היו כאלו שלא הצליחו להתאושש.
 
הכבלים חששו מהמתחרה עוד בטרם עלתה זו לאוויר, והחלו לקנות מכל הבא ליד במחירים גבוהים אפילו מהמקובל במערב אירופה. כשנגמר הכסף, נמצא פתרון יצירתי – הקטנת חבילת הבסיס והעברה של תכנים לערוצים בתשלום. התוצאה: לקוחות שהרגישו מרומים החלו לפזול לעבר המתחרה. וכך, עם הסכמי תוכן מול האולפנים בחו"ל שלא ניתן לכבד, ובעלי מניות שמפסיקים להזרים כספים לאור ההפסדים, מצאה את עצמה חברת הכבלים תבל בפשיטת רגל.

בו בזמן, גם בחברת הלוויין לא שבעו נחת. בזק אמנם המשיכה להזרים כספים, אך התוצאות של החברה המשיכו לדשדש והאיזון הכלכלי נראה רחוק מתמיד.
 
כך קרה שהתעשייה הכל כך אטרקטיבית הזו הצליחה להיות בו בזמן גם הסקטור התקשורתי המפסיד ביותר. "הכניסה של yes הגבירה מאוד את התחרות בכל התחומים, ובחלקם לא תמיד לטובה", אומר עמיר מאורי, לשעבר מנכ"ל ICP (חברת התוכן של חברות הכבלים). "היא הביאה למרוץ מטורף של מחירים שלא תרם לצופים ולמדינת ישראל אלא גרם לכך שהחברות נכנסו לבעיות כלכליות קשות מאוד, עקב העלייה הדימיונית של עלויות התוכן, בעקבות הנכונות של yes לשפוך סכומי כסף חסרי תקדים על רכישת תוכן".

- אז הכל באשמת בעלי המניות של yes?
"יש פה גם עניין של רגולציה שלא טיפלה בנושא כראוי ולא עצרה את זה בזמן. yes נכנסה לשוק על תקן ינוקא, למרות שמאחוריה עמדה חברת בזק, וההנחות שהיא מקבלת נמשכות עד היום ברמה זו או אחרת".

"אני חושב שהרבה מנויים לא היו עוברים בתחילת הדרך ל-yes אם לא היו שם ערוצים שהם מכירים, ולכן דאגנו להסכם ICP (חובת מכירת ערוצים 3,4,5,6 ל-yes)", מסביר עו"ד יורם מוקדי, יו"ר המועצה לשידורי כבלים ולוויין, הגוף הרגולטורי שאמור לפקח על החברות. "יתרון נוסף שהיה לחברה הוא שתשעה חודשים היה אסור לכבלים לספק ערוצים בתשלום, בשביל לתת פור ל-yes".

- מאורי טוען שלא טיפלתם נכון בהשתוללות בהוצאות התוכן.
"אנחנו כצופים לא קיבלנו שום דבר מהדיל הזה. זה שהכבלים החליטו לשלם 20 מליון דולר בעונה על כדורגל ישראלי, זה טירוף הדעת, לא נורמלי ולא שווה את הכסף. עד שלא באה דורית ענבר (יו"ר המועצה הקודמת) ועשתה לזה סוף בכך שעצרה את הבלעדיות, זה לא פסק".

על טעויות היסטוריות משלמים
"גם הכבלים וגם הלוויין תרמו לעליית המחירים בענף, באסטרטגיות שההיסטוריה מוכיחה שהיו מוטעות ובאמת גרמו להוצאת כספים מיותרת", מודה היום יונה ויזנטל. "מדובר בתחרות קשה, אבל אין ספק שבשנתיים אחרונות השוק מתנהג בשפיות יותר ממה שהיה בעבר, וחל שינוי ושיפור משמעותי בעלויות התוכן".
 
- לא עדיף היה להשקיע את הכספים הללו בהפקות מקור?
"אנחנו חיים בעידן של טלוויזיה רב ערוצית. חלק גדול מהכסף הלך על זכויות שידור של משחקי ספורט ולערוצים רבים נוספים שקמו פה, כמו גם על העסקת כוח אדם. המחשבה שהרבה כסף הלך לאולפנים בחו"ל היא לא נכונה. אין ספק שהמחירים ששולמו לאולפנים היו סכומי עתק וחסרי פרופורציה, אבל זו לא היתה ההוצאה היחידה שלנו".
 
- האם החברה עמדה בציפיות מבחינתכם?
"מבחינת חדירה, משוק שהיה עד אז בלעדית בשליטת הכבלים, ללא ספק".
 
- במה חידשתם?
"אני חושב שכל חבילת הצפייה ש-yes הציעה, גם מבחינת איכות תמונה, סאונד וממשק המשתמש, זה דברים שלא היו קודם ובתחום הזה עשינו מהפיכה".
 
"yes ללא ספק מהווה תחרות, באופן שבו היא מתנהגת ועם בזק שעומדת מאחוריה", אומר עמיר מאורי. "יש עם זה בעיה מאוד קשה, כי הם למעשה יכולים לשפוך כסף בלי סוף".
 
- אז מה חברות הכבלים יכולות לעשות?
"מנגד לנכונות לשפוך כסף ללא בקרה, צריך לנהוג בשפיות ולעשות את הכי טוב שאתה יודע ולתת מאבק שיווקי טוב. יחד עם זאת צריך לזכור שאם אין חשבון לכסף אז אין פה תחרות".
 
- אז זו למעשה תחרות שתוצאתה נקבעה מראש.
"אני לא יודע אם התוצאה נקבעה מראש, אבל אם ימשיכו לשפוך כסף בהיקפים כאלה, בלי מחשבה של חברה מסחרית, אני לא יודע לאן זה ילך".
הכיסים העמוקים של בזק
yes היא חברה-בת של בזק, שמחזיקה ב-50% ממניותיה, והיא הנושאת העיקרית בנטל המימון. מדי רבעון מוזרמים לקופתה של חברת הלוויין מיליוני שקלים, אף שהתוצאות ממשיכות להיות עגומות.

ברבעון הראשון של 2004, הוזרמו ל-yes עוד כ-20 מיליון שקל ולפי הדוחות, נדרשים עוד כ-150 מיליון שקל, עד סוף השנה, כדי שהחברה לא תוכרז כחדלת פירעון. בבזק רואים בחברה נכס אסטרטגי, ופעם אחר פעם שולחים את היד לכיס (מדובר אגב בכיס שלנו – הציבור).
 
- עו"ד מוקדי, כיצד אתם מקבלים את זה שבזק ממשיכה להזרים כספים ל-yes ללא הפסקה?
"ברגשות מעורבים. מצד אחד יש פה תעשייה פרטית שקוראים לה הכבלים, שמצאה עצמה בתחרות עם חברה ממשלתית שקוראים לה בזק. בדרך כלל הסדר הוא הפוך - קודם חברה ממשלתית שולטת בשוק, ואז אתה מכניס את השוק הפרטי. מצד שני, אתה יכול להגיד בדיוק את ההיפך, פעם היתה חברה פרטית, שקראו לה הכבלים, ש'דפקה' את הציבור, ואני אומר לך: הגיע לנו לקבל יותר על מה ששילמנו. עד שהגיעה חברת yes, שהכניסה תחרות. סוף סוף אני יכול להרים ראש - עונים לי במוקד שירות, יש לי ערוצים בתשלום ורבים עלי, מי היה מאמין?".
 
- האם ל-yes יש בכלל זכות קיום כחברה מפסידה שממשיכה לקחת כסף מהציבור?
"אני לא רוצה בכלל להעריך אם מישהו שהשקיע ב-yes יראה אי פעם את כספו בחזרה. ברור שיש פה בעיה, אבל השאלה היא לגבי העתיד. אם אני רוצה להיכנס כמשקיע בחברה עכשיו, אני צריך לראות איך נראה לי השוק העתידי, איך הציבור בישראל התנהג עד עכשיו".
 
"הכל התבצע בהתאם לאסטרטגיה העסקית של החברה", מרגיע ויזנטל. "כשיש שחקן חדש בשוק, לוקח זמן עד שהוא מתחיל להרוויח כסף".
אנחנו מחקים? אתם מחקים!
כרגע המאבק בין החברות מתרכז סביב ערוצי הסרטים והפקות מקור. הקו הפרסומי של HOT הופך יותר ויותר אגרסיבי, וכולל קמפיין שמשווה בין הפרסים בהן זכו הפקות החברה, לעומת אלה של yes, ובין ההמלצות שמקבלים ערוצי הסרטים של HOT בעיתונים, לאלה של המתחרה הלוויינית.
 
- גורמים בענף אומרים שנרדמתם בשמירה.
ויזנטל: "הדבר היחיד שהם עושים זה לשדר סרטים ששודרו כבר ב-yes. כל אדם שמסתכל קצת על ערוצי הסרטים רואה שהסרטים אצלנו טובים בהרבה. ערוצי הסרטים של הכבלים הם פשוט העתקה של דברים ששודרו אצלנו לפני שנה. מבחינתי הדבר היחיד שאני רואה כל הזמן זה שהכבלים מנסים לחקות את yes. ההצלחה של 'השיר שלנו' ושל 'פרוייקט Y' משמעותיים הרבה יותר מהזכייה של תוכנית כזו או אחרת של הכבלים בטקסים שונים.  אם אנחנו מדברים על הנושא של ההנאה ושביעות הרצון של הלקוחות, ההצלחה של 'השיר שלנו' לעומת 'מיכאלה', מדברת בפני עצמה".
 
"מחקים את yes?", מגחך מאורי,  "אני יכול לתת רק תשובה אחת - טלוויזיה היתה פה הרבה לפני שחברת הלוויין עלתה לאוויר, והם בעצמם מחקים די הרבה דברים שהכבלים עשו. עובדה היא שיצפאן ופינס - הפקות המקור שלנו - מהווים חסמים למעבר ל-yes. הם נאבקו מולנו לקבל את יצפאן והפקות המקור שלנו והציעו הצעות אסטרונומיות שפורסמו, אז איך זה מתיישב עם ההמצאות שלו?".
 
ובאמת, לאחרונה פורסם ש-yes הציעה לגיא פינס חוזה של 7.5 מיליון דולר, אם רק יסכים לערוק.
"לא היה לנו שום רצון לטאלנטים, אנחנו לא חושבים שמה שעושה את הפלטפורמה לטובה יותר זה טאלנט כזה או אחר", אומר ויזנטל. "אני לא רוצה להתייחס לכל ידיעה שהיתה בעיתון ולכל ההתנהלות הזאת שהיתה עם גיא פינס".
תאוריית הפיצה
לפני כשנה החל הליך המיזוג של שלוש חברות הכבלים, שהשיקו בקול תרועה את המותג HOT. כמו חברת הלוויין המתחרה, גם כאן נבחר שם לועזי וצבע דומיננטי, מה שנתן את האות לפתיחת התחרות האמיתית. "אם אפשר היה להקדים את השקת HOT ולעבוד כמותג אחד מול yes, כבר בעבר, זה היה עוזר", מודה מאורי.
 
- עו"ד מוקדי, yes היא כישלון או הצלחה?
"הם כל יום צוברים מנויים, אז מי אני שאגיד שהם נכשלו במשהו".
 
- וטעויות?
"אני במקומם הייתי מציע חבילות בסיס ב-80 שקלים, אבל עם חבילות ערוצים יקרות יותר. למכור פיצה קטנה אבל עם יותר תוספות, זו הגישה שלי".
 
- אי אפשר להתעלם מזה שהם נכשלו כלכלית.
"כדי להגיע לנתח שוק כל כך משמעותי, ובקנה מידה בינלאומי אין לזה תקדים, מישהו צריך לשלם. אז באו בעלי המניות של בזק ושילמו, והבנקים נותנים הלוואות".
 
- אז יש עתיד?
"זה לא שמחר זה הולך להיות הסלולר הבא, אבל אני באמת מאמין שהשוק יתייצב".

שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך


ראשי > כלכלה > מיוחד > yes

  
  
  
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורום כתוב לעורך
ויזנטל 2004: "גם הכבלים וגם הלווין תרמו לעליית המחירים בענף, באסטרטגיות שההיסטוריה מוכיחה שהיו מוטעות, ובאמת גרמו להוצאת כספים מיותרת"
טלוויזיה היתה פה הרבה לפני חברת הלווין. עמיר מאורי
הדבר היחיד שהם עושים זה לשדר סרטים ששודרו כבר ב-yes. יונה ויזנטל
סוף סוף עונים לי במוקדי השירות. עו"ד יורם מוקדי
כתבות פרוייקט
הפינס שלי גדול יותר
מסעודה משדרות חן
yes במספרים
בואו נדבר על זה פעם חמישית
מלחמת השיחות הפנים ארציות
השיט שלנו