ראשי > כלכלה > מיוחד > yes





מלחמת השיחות הפנים ארציות
יוסף עסיס על האינטרסים הכלכליים שמביאים את בזק להשקיע מאות מיליוני שקלים בחברת הלוויין ההפסדית
29/7/2004
הסיפור של חברת הלווין הישראלית yes, הוא בראש וראשונה סיפור של כוח ומלחמות שיווק. ל-yes, שנולדה לסביבה תחרותית ביותר, עם שלוש חברות כבלים אימתניות, שהתנחלו בבית הלקוח ברחבי הארץ באמצעות רשת תשתיות מפותחת, לא היה הרבה סיכוי להצליח. כך לפחות זה נראה בשלבים הראשונים.
 
החברה החלה את דרכה כשהיא נשענת על חוב חיצוני ותמיכה בנקאית. עם התחייבויות של למעלה מ-4 מיליארד שקל, הפסדים נצברים ותחרות עזה מכל החזיתות, yes נדרשה לכל העזרה שרק יכלה לקבל, ממי שרק היה מוכן להציע. 
 
למזלה, לחברת בזק, אחת מבעלי המניות הגדולים ב-yes, היתה אג'נדה ברורה ולוחמנית –  לא להניח לחברות הכבלים לכרסם במעמדה המונופוליסטי בשוק השיחות הפנים ארציות. ומי מתאימה יותר ככלי ניגוח מחברת yes, שיכולה להכות בבטן הרכה של חברות הכבלים – הלקוחות הממורמרים.
לפני שנמשיך כדאי להבהיר: חברת בזק לא צריכה את yes. בזק, שנהנית מתזרים מזומן חיובי תפעולי של יותר מ- 1.5 מיליארד שקל ברבעון, לא עושה זאת הודות לפעילות של yes, אלא בעיקר הודות לשוק בו היא שולטת – שוק השיחות הפנים ארציות.
 
שוק זה, שמאויים עם פתיחת שוק התקשורת לתחרות, הוא חיוני למעמדה של בזק, וכל כרסום בו מאיים על התזרים היקר שלה. אבל לענקית התקשורת הישראלית יש בעיה: בגלל היותה מונופול, אין לה מענה כשר להילחם בחברות הכבלים. להיפך. המגמה של הרשויות המגבילות – כמו רשות ההגבלים העסקיים – היא דווקא לעזור למתחרה החדש, ולא להקל עליה בתחרות. 
 
כך שבבזק נפלה ההחלטה. אם לא מרשים לה "להיכנס" במתחרים שלה בדרך הרגילה, היא תבוא מסביב ותתקוף אותן עם yes, שתפתח מולן חזית גדולה חדשה ותכרסם בנכס היקר להן מכל, הלקוחות.

הכושי עשה את שלו
התוכנית היתה ברורה. yes תפרוץ לשוק, הרבה בעזרת הגב הכלכלי שבזק תספק, ותערער את שוק התוכן בטלוויזיה הרב ערוצית, תוך שהיא עושה הרבה מאוד רעש. החברה הקפידה על השקעה מאסיבית בתכנים איכותיים, מסעי שיווק אגרסיביים ויומרה לשירות לקוחות איכותי. בדרך היא לא שכחה להתנגח בחברות הכבלים גם ברמה התדמיתית.
 
התוצאה: חזית גדולה ומסוכנת שמאיימת על ההגמוניה של חברות הכבלים בטלוויזיה הרב ערוצית. פתאום, חברות הכבלים שהרוויחו מאות מיליוני שקלים בשנה, נאלצות להילחם על כל לקוח, כאילו היה האחרון. התוצאה לא איחרה לבוא. השורה התחתונה של חברות הכבלים התחלפה מהר מאוד מצבע שחור (רווח) לאדום. תזרימי המזומן שינו כיוון, מחיובי לשלילי, ומאזנן של חלק מהן כבר התחיל להדליק נורות אדומות. עד כדי כך אדומות, שהמאבק הזה – בליווי משבר עמוק בשוק התקשורת - הביא לקריסתה של חברת תבל, שנמצאת כיום בבעלות הבנקים הגדולים. 
 
בזק הצליחה במשימה. אם לפני שלוש שנים דיברו כולם על פתיחת שוק התקשורת לתחרות, וזרימה של מתחרים פנימה, תוך החלשה גורפת של הענק התקשורתי, היום, אחרי המשבר העמוק, ואחרי הבנה בסיסית של היקף המשאבים הנדרשים להקמת רשת אלטרנטיבית, נותרו חברות הכבלים, וחברת סלקום, כמועמדים העיקריים לאיים על בזק. האיום הזה, כפי שמצטייר היום, מוגבל לנגיסה חלקית בנתח השוק שלה, על פני שנים ארוכות.
 
ו-yes, מה יהיה עליה? אז אחרי שבזק השקיעה מאות מיליוני שקלים בחברה, ואחרי שהיא השתמשה בה היטב תוך שהיא משיגה את מטרותיה, אי אפשר לומר שלבזק לא אכפת מה יקרה. הכושי אמנם עשה את שלו, אבל במקרה הזה, אף אחד לא ייתן לו ללכת.
 
בזק, שמחזיקה כיום בכ-49% מהון המניות של yes, מחזיקה גם באופציה להגדיל את האחזקה לרמה של 54%. בעלי המניות הנותרים – קבוצת יורוקום, חברת פולאר ויוצאי גילת - כבר הוכיחו כי אין להם כל חשק להמשיך ולתמוך בחברה, כי בזק היא היחידה שממשיכה להזרים לה כסף.
 
סביר מאוד להניח שבזק תמשיך ותתמוך ב-yes, עד שזו תגיע לעצמאות כלכלית. אבל זו לא תמהר להגיע, ואם יוכח בסופו של דבר כי המודל העסקי אינו רווחי, גם אז תצא בזק כמנצחת. היא אולי תפסיד איזה מיליארד שקל (שני שליש מהתזרים הרבעוני שלה), אבל היא תישאר בעלת השליטה הבלתי מעורערת בשוק החשוב שלה, שוק השיחות הפנים ארציות.
 
והיה ו-yes תצלח את ים המכשולים שעומדים בפניה, בזק תרוויח מקור הכנסות נוסף, ותצא מחוזקת כגוף שמעורב מרמת התשתיות, דרך סלולר ועד לתוכן.
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה    עבור לפורום כתוב לעורך


עורך הערוץ הכלכלי, בעל תואר ראשון בפסיכולוגיה וחשבונאות ותואר שני במנהל עסקים - התמחות במימון
  
  
  
שמור במזוודה שלח לחבר הדפסה
הוסף תגובה  עבור לפורום כתוב לעורך
השורה התחתונה של חברות הכבלים התחלפה מהר מאוד מצבע שחור (רווח) לאדום. תזרימי המזומן שינו כיוון, מחיובי לשלילי, ומאזנן של חלק מהן כבר התחיל להדליק נורות אדומות. עד כדי כך אדומות, שהמאבק הזה – בליווי משבר עמוק בשוק התקשורת- הביא לקריסתה של חברת תבל