ראשי > ניו אייג' > נילי לנדסמן
בארכיון האתר
יוגה טי.וי
נילי לנדסמן חושבת שלתרגל יוגה בסלון עם די.וי.די זה אופציה לא רעה למי שיש לו לו"ז צפוף ומתקשה לתרגל לבד. ויש גם המלצות לכמה די.וי.די שווים במיוחד
15/2/2005
לא קל לאדם לתרגל בחברת עצמו בלבד. למעשה, אפילו קשה. מאוד. בעיקר בתנאים ביתיים. כלומר בגפו, ללא הדרכה של מורה מנוסה ועם חסרונה המורגש והמודגש של אותה אנרגיה מרוממת שמייצרת קבוצת אנשים שמתרגלת יחדיו. לא קל, אבל חיוני. המוסכמה הרווחת בקרב מורים מדופלמים ליוגה היא שהתרגול העצמי הוא שלב מתקדם מאוד והכרחי. הוא מעמיק את המחויבות של המתרגל לאימון, משחרר אותו מתלות במורה, מחדד את העימות שלו עם עצמו ומלמד אותו לקחת אחריות על גופו. זוהי תחנה בלתי נמנעת בדרך להפיכת התרגול להרגל יומיומי. ואף על פי כן רובנו מעדיפים, מתוך נוחות והרגשת בטיחות, לתרגל את היוגה שלנו בשיעורים מודרכים.

אפילו מתרגלים בשיטת אשטנגה, שמאומנים בתרגול של סדרות מובנות בעלות רצף תנוחות שאינו משתנה - שיש ללמוד אותן בעל פה ולא לסטות מהן - מוצאים עצמם נדרשים לתעצומות נפש כאשר הם ניצבים מול התרגול העצמי הביתי. דרושה משמעת פלדה כדי להביא את עצמך להתחיל ולסיים אימון ביתי סביר מבלי לחפף או להתפתות לכל מיני עיסוקים, כמו למשל לענות לטלפונים, ולהימנע
מהסחות הדעת שמתעוררות כאשר שולחים מבטים אל עבר על חלל המגורים.
 
לכאורה ביתנו הוא מבצרנו. אנחנו יכולים לקבוע את הזמן ואת המקום. אין צורך לצאת, לחפש חניה או לשלם תמורת המנוי. מצד שני, הבית הרי לא תמיד עומד לרשותנו. קל יותר לדחות את רגע ההתחלה וקשה להתעמק כשילדים מסתובבים סביב, בני זוג עסוקים בענייניהם וחיית המחמד תובעת תשומת לב. גם התפאורה נראית לעתים בלתי הולמת, בעיקר כשמשווים אותה לחלל הנעים, המאוורר והמרווח של סטודיו, שמשרה מן  הסתם יותר השראה.
 
ומנגד, תחשבו על ההזדמנות להשתחרר מהנטייה להתקשרות; אותה נטייה שמגבילה את חיינו והלך רוחנו והיא בבת עינו של האימון. תרגול ביתי הוא גם הזמנה להיגמל מיצר התחרותיות ומהנטייה להשוות את עצמנו עם אחרים ולנסות להרשים את המורה. מי שמתרגל עם עצמו בביתו לא צריך לעשות רושם על אף אחד. יתרה מזאת, הוא יכול לבחור את התנוחות שלו ואת הזמן שישהה בהן ולגלות מה באמת מתאים לו היום. הוא לא מנהל את הדיאלוג הפנימי שלו עם איש ולא חש מתוסכל לנוכח ביצועים של אחרים.

ג'יין פונדה לא גרה כאן יותר
עוד טרנד אמריקאי (כך דיווח לא מזמן היו אס טודיי) בקרב היוגים בעלי היכולת הכלכלית הוא לבנות בבית חדר שמיועד לתרגול, מעין סטודיו שאליו אפשר גם להזמין מאמן לשיעור פרטי. אצל מעוטי יכולת כמונו פשוט מפנים את הסלון, שהרי כדי לתרגל בבית לא דרוש יותר מחלל מינימלי שאפשר לפרוש בו מזרן ולנוע בחופשיות מבלי להיתקל בחפצים. התחליף היעיל למורה הפרטי - למי שלא בנוי עדיין להתמודד לבד עם התרגול שלו - הוא תעשייה מפוארת (בעיקר אמריקאית) של שיעורים מוקלטים שמציעים תרגול ביתי מודרך בפורמט של אודיאו, וידיאו או די.וי די. 
 
זאת אמנם לא תופעה ממש חדשה אבל מעולם היא לא היתה כה משגשגת. אין כמעט מורה אמריקאי (והאירופאים בהחלט משתדלים ליישר קו) שמחזיק מעצמו שלא הוציא ספר הדרכה וסדרה של שיעורים מודרכים בכל הפורמטים. בדרך כלל מדובר במוצרים באיכות סבירה. הם אמנם לא מיועדים להחליף את השיעור המודרך אצל מורה מנוסה ומוסמך, אבל הם בהחלט יכולים לשמש אותך ביום של עצלות או כשלוח הזמנים אינו מאפשר ביקורים סדירים בסטודיו. בניגוד לספרים, שקצת מקשים מטבע הדברים לתרגל ברצף, אימון מול הטלוויזיה הוא פתרון אידיאלי משום שהוא משחרר אותך מההתלבטות המשתקת של מה בדיוק לעשות עם עצמך היום על המזרן. קול של אלוהים אחר כבר ידבר אליך ו/או ידגים עבורך את רצף התנוחות.
 
בהתחלה זה אולי עלול להזכיר את הימים בהן בחורות היו דוחפות לווידיאו קלטת של סינדי קרופורד ומתחילות לקפץ, אבל ביוגה, כמו ביוגה, כשנכנסים לזה וקצת מרפים את ההתנגדות, אפשר להתמכר ולהפיק תועלת ממשית ומוחשית. מה גם שהמבחר של השיעורים המודרכים הוא כה מגוון שאפשר להתנסות כמעט בכל שיטה וסגנון ולבחור בכל יום מתוך תפריט די עשיר. זאת בהנחה שיש ברשותכם די פנאי (לשוטט באינטרנט) סבלנות (לחכות עד שהקלטת תגיע מחוצלארץ) וממון (זה ממש לא זול) כדי להרכיב ספרייה ביתית מפוארת.
בעידן הדי.וי.די שיעורים מצולמים בפורמט הזה הם כמובן הכי אטרקטיביים. מראה עיניים, תמיד יהיה מאלף יותר כשהוא מצטרף למשמע אוזניים, מה גם שאפשר לעצור בכל רגע ולהתרכז כהלכה בפרטים; איזו רגל לקפל ומאיפה בדיוק להשחיל את היד. אם ממש נכנסים לעניינים אפשר בשיטוט ברחבי הרשת לייסד ספרייה ביתית של שלל גישות וסגנונות. זה לא הכי זול, אבל איך שלא תסובבו את זה - ובהנחה שתעשו שימוש אינטנסיבי ברכישות החדשות - זה עדיין יהיה חסכוני.

 
דיוויד לייף ושרון גנון. הסופרסטארז ניו יורקים
ז'יוואמוקטי און דה רואד
כרגע המצב בשוק הוא שתרגול בגרסת הדי.וי.די מספק את המורים הכי בכירים ונחשבים. למשל דייוויד לייף ושרון גנון, מייסדי מרכז היוגה הניו יורקי המשגשג ז'יוואמוקטי, שמי שמתאווה לתרגל תחת הדרכתם, יגלה שמדובר בסיפור קצת מסובך, שכן השניים, מעין כוכבי הרוקנרול של עולם היוגה (והמורים של מדונה, כריסטי טרלינגטון, סטינג, וילאם דפו ועוד מלא סלבז), כבר מזמן לא מלמדים במנהטן אלא מטיילים ברחבי העולם במסגרת סיבוב שנקרא "ז'יוואמוקטי און דה רואד". ככה שצריך לטוס חצי עולם ולשלם סכומים ניכרים כדי להירשם לסדנאות בכיתות שמאכלסות עשרות מתרגלים. ז'יוואמוקטי יוגה, שיטת התרגול שפיתחו לייף וגנון, מבוססת על עקרונות האימון של האשטנגה ויניאסה. אלמנט הוויניאסה - שילוב של תנועה ונשימה ומעבר דינמי מתנוחה לתנוחה -  מכתיב, לשיטתם, תרגול גופני אינטנסיבי, תובעני, אינטליגנטי, יצירתי ומאתגר.
כמו האשטנגה ויניאסה כך גם ז'יוואמוקטי יוגה מתאימה במיוחד לאנשים שמעדיפים אימון שמשלב כוח וגמישות. פס הקול כולל מלבד הדרכה ברורה וקצבית גם מוזיקה נפלאה שנבחרה בקפידה, בכפוף לאידיאולוגיית הבית שדוגלת בתרגול על רקע של צלילים להגברת האפקט. לייף וגנון פורצים בקלילות את מחסום הריחוק בזכות היותם מורים כריזמטיים בטירוף, בעלי כושר ביטוי מרשים ויכולת ווקאלית. ב
בוטיק של אתר הבית תוכלו לבחור מתוך רשימה מגוונת יחסית של קלטות ודיסקים, אך שימו לב שרק חלק מהשיעורים מופיעים בפורמט די.וי.די. לפורמט הדיסק-אודיאו (שיעור בהאזנה) מצורף פוסטר עם רשימת התנוחות. יש גם מבצע חבילה של כל השיעורים המוקלטים והמצולמים, אבל לא בטוח שחייבים ללכת עליו. מאוד מומלצים בדי.וי.די:Beginner Viniyasa עם שרון גנון למתחילים, ו-Backbending עם דיוויד לייף למתקדמים.
ריצ'ארד פרימן. איטי יחסית
.
מתרגלי אשטנגה ויניאסה בכל הרמות ימצאו את התרגול עם ריצ'ארד פרימן , מבכירי המורים באמריקה, מעורר השראה ומאלף. פרימן הוציא עד עכשיו שלושה שיעורים מצולמים. הראשון - "An Introduction to Ashtanga Yoga" מיועד למי שרק החל להתנסות בשיטה. הוא מציע אימון סבלני ומדוקדק בן 75 דקות, הכולל הדרכה מדוקדקת ברמת מתחילים לסיקוונס מקוצר של הסדרה הראשונה. הדיסק השני מציג את הסדרה הראשונה (The Primary Series) ואורכו שעתיים. הוא מיועד לתרגול יומיומי וכלולים בו הסברים מפורטים איך לבצע היטב את המעברים ואופציות יותר פשוטות לתנוחות מסובכות. הדיסק השלישי מציג את הסדרה השנייה (The Intermediate Series) שמיועד למתרגלים מנוסים וותיקים שכבר שולטים ברוב התנוחות והמעברים של הסדרה הראשונה ובפירוש לא מומלץ לתרגל אותו קודם, על אף שיש בו גם תנוחות פשוטות לכאורה. את הדיסקים של פרימן אפשר לרכוש בחנות המקוונת שלו.
 
הגישה של פרימן לאשטנגה יוגה שונה בתכלית מזו שמוכרת בניו יורק ובתל אביב. על אף שרצף התנוחות והמעברים כמעט זהה למה שנחשב כתרגול המסורתי המקובל, פרימן מעדיף את האימון שלו במקצב איטי מאוד יחסית, שאינו מבוסס על מאמץ מיותר. לשיטתו של פרימן האשטנגה צריכה להיות מתורגלת בזהירות תוך דגש על נשימת אוג'איי מעודנת. מצפייה בשיעורים אפשר להתרשם מאיכויותיו יוצאות הדופן - הוא בעל יכולת התנסחות מרהיבה ואישיות מהלכת קסם - שהפכו אותו למורה כל כך נערץ. סגנון התרגול וההדרכה שהוא מפגין מחזירים לאשטנגה את האיכויות היוגיות שנשללות ממנה בשיעורים המוניים ומבהירים שהיא אינה שיטת תרגול שמתאימה רק לאנשים צעירים בעלי יכולת אקרובטית וגמישות פנומנלית כפי שנהוג לומר בגנותה.
 
כאמור ישנם עוד הרבה מורים שכדאי להזמין הביתה לאירוח בסלון. אם אתם רוצים ללכת על בטוח ולא להסתבך עם אימונים מפרכים, כדאי להמר על סדרת הדי.וי.די לתרגול ביתי של כתב העת המצוין
Yoga Journalשחתום על סדרה מגוונת של קלטות ודיסקים המיועדים לתרגול ביתי והולמים את צורכיהם של מתרגלים חסרי ניסיון שעדיין לא צברו ביטחון. באתר האינטרנט של המגזין הדו חודשי תוכלו לאתר את מה שהולם את הנתונים שלכם ולקבל מידע שימושי על תוצרים שהופקו על ידי כוכבי עולם היוגה הבולטים, ביניהם סינדי לי, רודני ייה, בראין קיטס, שיבה ריי, דיוויד סוונסון ואחרים. רק הקפידו, למען הסדר הטוב והתרגול הנבון, לצפות קודם בתשומת לב מלאה בדיסק לפני שאתם מתחילים בתרגול ולא להסס, כאשר אתם מתוודעים אליו בפעמים הראשונות, לעצור ולחזור אם אינכם בטוחים שהבנתם את ההוראות. נמסטה ותרגול ביתי מועיל.
כריסטי טרלינגטון. תלמידה של דיוויד ושרון
קישורים נוספים
נילי לנדסמן מלמדת יוגה בסטודיו פראנה יוגה בתל אביב
עיתונאית, סופרת ומורה ליוגה

  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

נילי לנדסמן
סדר בראש  
הנצח כאופנה חולפת  
לצקת משמעות במשמעת