ראשי > ניו אייג' > הצופן האנושי
בארכיון האתר
זה לא היום שלי
תורת הביוריתמוס היא כלי שימושי לזיהוי ימים של שיא ושפל בתפקוד הפיזי, הרגשי והשכלי שלנו. יש דרך ללמוד אותה, והיא עובדת. ויש גם לינק לתוכנה ממכרת במיוחד
לכתבה הקודמת דפדף בניו אייג' לכתבה הבאה
מני ברזילאי
23/11/2004 10:53
כל אדם מכיר בקיומו של גורם נסתר שאינו תלוי בו שתורם לכך שבבוקר מסוים הוא ירגיש ש"היום זה לא היום שלו" ובבוקר אחר ירגיש ש"זה דווקא ממש היום שלו". גם בהיעדר ידיעה אודות אותו גורם נסתר קל להיווכח שמדובר בתופעה שחוזרת על עצמה, כלומר תופעה מחזורית. אחד ההסברים המדהימים למחזוריות של אותו כוח נסתר ניתן למצוא בתורה עתיקה המכונה "ביו ריתמוס" (Bio-rhythm - ביו - חיים, ריתמוס - קצב).

בלקסיקון האינציקלופדי החדש המושג ביו ריתמוס מתואר כשם כללי לשעונים הביולוגיים בגוף החי כמו למשל שינה, יקיצה, שינויים בטמפרטורת
הגוף וכו', הפועלים במחזוריות מסוימת ושאינם תלויים באירועים חיצוניים כמו זריחה, שקיעה, עונות השנה וכו'. תופעת הג'ט לג למשל, המתרחשת בגוף לאחר טיסה מאזור זמן אחד למשנהו, היא ביטוי לשיבוש בשעון הביולוגי, הנוצר כאשר מבחינת הגוף אנחנו עייפים מאד, למרות שיש אור בחוץ ולהפך. הזמן שבו השעון הגופני "מתקן" את השיבוש שנוצר מכונה: "ג'ט לג". בשונה מהתיאור האנציקלופדי של המושג, מאמר זה יעסוק בתורה בשם הביו ריתמוס שהתפתחה במזרח הרחוק במקומות שונים ותחת שמות שונים לפני אלפי שנים ונתגלתה למערב לפני כמאה שנים בלבד.
 
הפיזי, הרגשי והשכלי
על פי הביו ריתמוס ניתן לזהות שהכוחות הפיזיים, הרגשיים והשכליים בכל אדם פועלים במחזוריות קבועה, שניתן לתארה באמצעות הסימן הגרפי של פונקצית הסינוס או בפשטות - בצורה של גל. 
 
מחזורים אלה מתחילים לפעול מרגע לידת האדם ולכל מחזור - פיזי, רגשי או שכלי - ישנו אורך שונה.
המחזור הפיזי נמשך 23 ימים. מחזור זה מווסת את כלל היכולת הפיזית של האדם: חוסן גופני, סיבולת, דחף מיני, יוזמה וחילוף חומרים.
 
המחזור הרגשי נמשך 28 ימים והוא מווסת את הרגשות, מצבי הרוח,  פנטזיות, עצבים, תגובות חיבה או תוקפנות וכן את היכולת היצירתית.
 
המחזור השכלי נמשך 33 ימים  והוא מווסת את הפעילות השכלית: ההגיון, התגובות המנטליות, העירנות, חוש הכיוון, השיפוט, כוח הרצון, הזיכרון והשאפתנות.
 
כל מחזור, כמו בפונקצית הסינוס, מחולק לשני חלקים שווים: החלק החיובי והחלק השלילי. כל חלק כזה ניתן לחלק לשני חלקים שווים נוספים: את החלק החיובי לעלייה, הגעה לשיא ולירידה עד לנקודת האפס. ואת החלק השלילי לירידה מנקודת האפס עד לנקודת השפל ולעלייה מנקודה זו לנקודת האפס ממנה מתחיל מחזור חדש. במילים אחרות, לכל מחזור תנועה מנקודת האפס לשיא חיובי, ירידה לשיא שלילי, וחזרה לנקודת האפס.

החלק העליון של כל מחזור, בחלקו החיובי, מתאר את הימים שבהם אנו חשים חזקים ומצליחים בתחום המחזוריות המדובר (פיזי, רגשי או שכלי).

בתחילת כל מחזור, מנקודת האפס, היכולת מתחילה להתחזק ולהגיע לשיא לאחר רבע מאורך המחזור. מנקודת השיא היכולת מתחילה להיחלש עד להגעתה לנקודת האפס, כך בדיוק קורה בירידה לחלק השלילי שמתחת לאפס.

להמחשת פעילות המחזור השכלי, הרגשי והפיזי, ננתח בהרחבה את המחזור הפיזי. השיא של המחזור הפיזי נמצא בין היום ה-5 ל-6 . מידע זה מתקבל על ידי חלוקת אורך המחזור הפיזי, 23 ימים, ל-4. נקודת שינוי המגמה בין החלק החיובי לשלילי של מחזור זה נמצאת ביום ה-11 מרגע הלידה. נקודת השפל של המחזור הפיזי נמצאת ביום ה-17, וביום ה-24 מתחיל מחזור פיזי נוסף, וכך הלאה לאורך כל חייו של האדם.

בשל היות כל מחזור באורך שונה, יום שבו אנחנו בנקודת השפל הנמוכה ביותר בכל המחזורים גם יחד, הוא יום נדיר המתרחש לעתים רחוקות.
המחזוריות הקבועה של הביו ריתמוס
ימים של מעבר
על פי הביו ריתמוס, ימי שינוי המגמה והמעבר מהחלק החיובי לשלילי מכונים "ימי המעבר". בימים אלה אנו מרגישים שינוי פנימי בלתי מוסבר בשל השתנות הקוטביות מחיובית לשלילית או להפך.

"יום מעבר כפול" הוא יום שבו שני מחזורים משנים מגמה בו זמנית. "יום מעבר משולש" הוא יום שבו שלושת המחזורים מבצעים שינוי מגמה באותו יום. בדומה לכך, נגדיר יום קריטי חיובי כיום שבו הגענו לשיא במחזור מסוים. יום קריטי שלילי הוא היום שבו הגענו לשפל במחזור כלשהו. יום קריטי חיובי כפול הוא יום שבו הגענו לשיא בשני מחזורים.

יום קריטי שלילי כפול הוא יום שבו הגענו לשפל בשני מחזורים. יום קריטי שלילי משולש הוא נדיר למדי ומשמעותו כי ביום זה אנו מגיעים לנקודת השפל בכל המחזורים בו זמנית. יום קריטי חיובי משולש הוא יום שבו אנו מגיעים לשיא החיובי בכל המחזורים יחד.

קיימות תוכנות רבות המאפשרות חישוב של הביו ריתמוס ביום מסוים לפי תאריך הלידה. כך למשל נוכל לבדוק מה צופן הביו ריתמוס שלנו במועד מבחן חשוב. תוכנות לחישוב הביו ריתמוס ניתן למצוא  באתרי אינטרנט רבים כדוגמת
אתר זה.
המצב היומי של שלושת התפקודים על פי תאריך הלידה
ביו ריתמוס למיזעור תאונות דרכים
באחת מחברות המשאיות הגדולות בארצות הברית נערך מחקר שנועד לבדוק את השפעת הביו ריתמוס על אחוז תאונות הדרכים בחברה. החוקרים חישבו את הביו ריתמוס של כל נהגי החברה לפי תאריך הלידה מבלי ידיעתם  ושיכנעו את ההנהלה לשלוח לחופשה את הנהגים בימים הקריטיים שבהם הם בשפל בכל אחד מהמחזורים. בתום שנת הניסוי הוכח כי הוצאתם לחופשה של הנהגים בימים המסוכנים הורידה באופן דרמטי את אחוז תאונות הדרכים בחברה.

את קיומו של המחזור הפיזי הוכיח פרופ' הרמן סוובודה מאוניברסיטת וינה כבר במאה ה-19. את קיומו של המחזור השכלי הוכיחו המהנדס אלפרד פלטשר והרופאים רקספורד הרסי וג'ון מייקל בנט. כיום יש הטוענים כי קיים מחזור רביעי לביו ריתמוס, המכונה המחזור ה"אינטואיטיבי" המווסת את היכולת האינטואיטיבית שלנו.

זהירות מסינדרום הנבואות שמגשימות את עצמן
המודעות לקיומם של מחזורי הביו ריתמוס מאפשרת להוסיף מימד נוסף לתכנון הזמן. לא מומלץ לגשת לבחינה חשובה למשל (אם כמובן ניתן לדחות אותה), דווקא ביום השפל הנמוך ביותר של המחזור השכלי, כמו שלא מומלץ להתעקש לנהל את ה"שיחה החשובה" עם בן/בת הזוג, שבה תכננו "לקטר" על כל מה שמפריע לנו אצלו, דווקא ביום הכי לא מתאים מבחינת המחזור הרגשי שלנו ושלו.

מצד אחד, קל "להתמכר" לביו ריתמוס ולתכנן על פיו את החיים, שכן תוך זמן קצר נשתכנע שמצבנו הביו ריתמי תואם כמעט לחלוטין את מה שאנחנו מרגישים. מצד שני, חשוב לקחת בחשבון שכל סוג של אמונה שהאדם מחזיק בה עלולה להגשים את עצמה מעצם קיומה ללא קשר לנכונותה, תופעה שכבר זכתה לכינוי "נבואה שמגשימה את עצמה".

אדם שיאמין שהתחזית האסטרולוגית אכן מסוגלת לנבא את עתידו עלול להגשים אותה גם אם מי שכתב אותה אינו מבין דבר וחצי דבר באסטרולוגיה. הסיפור הבא ממחיש מצב שבו גם אם איננו מאמינים לתחזית כלשהי, הפחד שמא התחזית תתגשם והוא בלבד עלול לגרום להתגשמותה.

הסיפור הוא על שופט שהחליט להוכיח שאין ממש באסטרולוגיה. השופט הנכבד ניגש באופן אנונימי לאסטרולוג, מסר לו את תאריך הלידה וביקש תחזית אסטרולוגית. האסטרולוג בנה מפה אסטרולוגית שממנה עולה כי קיימת סכנה מוחשית שהשופט ימצא את עצמו בחודש הקרוב מוגבל בתנועתו, ואולי אפילו בבית כלא.

השופט, ששמר על פנים חתומות למשמע דבריו של האסטרולוג, שמח בלבו וחשב שתחזית זו תעזור לו להוכיח שהאסטרולוגיה היא תורה מופרכת. למחרת בבוקר, בעת שהתכונן לצאת לעבודה, חלפה במוחו של השופט המחשבה שאולי בכל זאת יש משהו בתחזית האסטרולוגית ושאולי באמת אורבת לו סכנה, וכי הוא עלול להיות מעורב בתקרית או בתאונה שבגללה הוא עשוי למצוא את עצמו בכלא הפחד שמא התחזית האסטרולוגית תתגשם גרמה לשופט לא לצאת מביתו במשך חודש שלם. בתום חודש ה"המתנה", נפגש השופט עם האסטרולוג כדי להוכיח לו שהתחזית שנתן לא התממשה. האסטרולוג שמע בסבלנות את קורותיו של השופט בחודש האחרון ואמר: "אדוני הנכבד, על פי המפה שבניתי היית בסכנה של ישיבה בכלא בחודש שעבר. אני לא הגדרתי את שם הכלא או את מיקומו. הישיבה שלך בביתך במשך חודש ימים מחשש שהתחזית תתגשם היא לא פחות ולא יותר מאשר ישיבה בכלא, ובמובן זה התחזית שמסרתי לך התגשמה במלואה".

הסכנה ב"התמכרות" לביו ריתמוס אינה נובעת רק מהסכנה הכללית של כניסה לסינדרום האמונה שמגשימה את עצמה, התמכרות זו יכולה לגרום לכך שנפרש באופן שגוי לחלוטין את הסיכויים והסיכונים שמזמנים לנו כל אחד מהמחזורים בכל יום. דווקא ביום קריטי חיובי משולש, שבו אנחנו בשיאנו בכל המחזורים, אנו עלולים להגדיל באופן דרמטי את הסיכוי לתקלות, תאונות ותקריות חמורות. ביום כזה, אנחנו "מוצפים" רגשית, מחשבתית ופיזית, דבר הגורם לנו להתנהג באופן שונה במעט מהרגלנו להיות היפר אקטיביים מחד או אדישים ו"מרחפים", מאידך. תחושה זו עלולה לגרום לנו לתקריות לא נעימות עם הסביבה, לא פחות משהיא תזמן לנו אירועים חיוביים. בדומה לכך, הביטחון העצמי שלנו ביום זה יהיה בשחקים, ובשל כך, חוש הזהירות שלנו עלול להתקהות. לפיכך, דווקא יום עם ביו ריתמוס חיובי משולש בכל המחזורים עלול להיות מסוכן יותר מכל יום אחר.
להפוך את הלימון ללימונדה
בתחזית הביוריתמית אפשר להשתמש באופן פשטני ושטחי ובכך להעביר אליה את השליטה על חיינו, ואפשר להשתמש בה שימוש מתוחכם באופן שהשליטה על חיינו ויכולת הבחירה החופשית שלנו ייעזרו בה ולא יישלטו על ידה.

שימוש מתוחכם בביו ריתמוס יאלץ אותנו לבחון לעומק את משמעות הימים השליליים בכל מחזור. מושגי מפתח לשימוש חכם בביו ריתמוס הם ה"פיצוי" וה"איזון".

כשם שחושי הטעם, הריח, המישוש והשמיעה מתפתחים לרמה גבוהה יותר אצל עיוורים, כדי לאזן ולפצות על היעדר חוש הראייה, כך עלינו לקחת בחשבון שביום השפל השכלי שלנו, למשל, אנחנו יכולים למצוא הזדמנות למתן דרור לדמיון ולאינטואיציה. אם השכל נעזר בהיגיון, היחלשותו יכולה לאפשר לתכונה "הפוכה" כמו דמיון לבוא לידי ביטוי. המודעות לביו ריתמוס יכולה להעצים את שליטתנו על החיים ולא להגביל אותה בכך שהיא מאפשרת לנו תכנון נכון ומוצלח יותר של אירועים קריטיים כמו ניתוח, מבחנים, ראיונות עבודה וכו'.

במובן השטחי אפשר לראות בביו ריתמוס מערכת אילוצים המצרה את טווח הבחירה החופשית, אך במובן עמוק יותר, ניתן לראות בה כלי שמגדיל את הבחירה החופשית אל מעבר לגורמים שבשליטתנו אל האילוצים שאינם בשליטתנו, בכך שמודעותנו לקיומם מאפשרת לנו את הבחירה להתחשב בהם כשצריך ולעקוף אותם כשאפשר.
 
קביעות מהסוג שהביו ריתמוס מציע משתייכות לקטגוריות הדטרמיניסטיות על חיי האדם, המגדירות עתיד קבוע שקשה לשנותו.

לפני שממהרים לגלוש לאתרי הביו ריתמוס על מנת לבדוק האם זה "עובד" ולשחק בצעצוע החדש שגילינו, חשוב להציב תמרור אזהרה שיזכיר לנו שקיים בכל אחד מאיתנו גם כוח שמסוגל להכריע את הביו ריתמוס. כוח זה הוא התודעה שאנחנו מייצרים לעצמנו בנוגע למה שעתיד לקרות לנו.

היכולת של התודעה לעצב ואף לקבוע את המציאות חזקה יותר לא רק מהביו ריתמוס אלא גם ממגבלות הרבה יותר נראות לעין כמו נכות, מחלות וכו'.

גם אם הביו ריתמוס צופה לנו יום חמוץ במיוחד, בכוח התודעה אפשר להפוך את הלימון ללימונדה.

קישורים נוספים:

כאן תוכלו לחשב את מצב הביו ריתמוס שלכם על פי תאריך לידה

לאתר
שיטת מיכא"ל

חדשות
פותחים ראש
מדיטציה
בודהיזם
אומנות לחימה
הספרייה
אסטרולוגיה
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

מני ברזילאי, ממפתחי שיטת מיכא"ל

הצופן האנושי
הדיקטטורה של העתיד  
האינטליגנציה של הרוח  
הסרטן החברתי  
עוד...