לא רק גנטיקה: כיצד להימנע מאוסטאופורוסיס?
אוסטיאופורוזיס היא מחלה נפוצה ממנה סובלים נשים וגברים רבים. התסמינים כוללים אובדן גובה, שברים וכאב כרוני הפוגע באיכות החיים. הגורם למחלה הוא מחסור בסידן דבר שניתן בטיפול נכון למנוע
אוסטיאופורוזיס היא מחלה נפוצה ממנה סובלות 1 מכל 3 נשים ו-1 מכל 5 גברים. התסמינים הם אובדן גובה, שברים בצוואר הירך, בשורש כף היד ובחוליות עמוד השדרה וכאב כרוני הפוגע באיכות החיים. סידן הוא מינרל שמהווה מרכיב חשוב בעצמות, כ-99% ממנו מצוי בעצם אבל מאחר והוא בעל תפקיד חשוב מאוד בפעילות של מערכת העצבים והשריר, איזון לחץ דם ועוד – הגוף שומר על רמת סידן קבועה בדם אך עם העלייה בגיל כתוצאה מתהליכים שונים רמת הסידן יורדת ולצורך איזון, הגוף מוציא סידן מן העצמות ומעבירו לדם.זהו בעצם המנגנון של בריחת הסידן ולכן, מחסור תזונתי מתמשך בסידן יכול לתרום להתפתחות אוסטיאופורוזיס בהמשך החיים. זו גם הסיבה שלא ניתן לאתר מחסור בסידן בבדיקת דם – במצב תקין הגוף פשוט לא מאפשר לרמות הסידן בדם לרדת והוא משתמש במאגרי העצם לתיקון הרמות.
מה הקשר של מגנזיום לבריחת סידן?
מגנזיום הינו מינרל קריטי לקליטה של סידן לעצמות וחשיבותו לא פחותה מזו של הסידן. מגנזיום מהווה חלק חשוב במבנה העצם ובדומה לסידן עובר תהליך דומה לזה של הסידן אלא שעובדה זו אינה ידועה ובעטיה, לרוב האוכלוסייה חסר מגנזיום עובדה העשויה להחמיר את הירידה בצפיפות העצם. למעשה לאנשים רבים יש מחסור במגנזיום על רקע צריכה לא מספקת או איבודם במערכת העיכול או בשתן. לא ניתן לאתר מחסור במגנזיום לפי בדיקות דם מאחר ומרביתו מצוי בתוך התאים למשל בתאי שריר ובתאי העצם.

מדוע כדאי לצרוך תוספי סידן ומגנזיום?
מסתבר שספיגת סידן ומגנזיום מהמזון בעייתית. עובדה חשובה היא שסידן ומגנזיום יכולים להיספג לתאי העצם כיון חופשי. לצורך כך להרכב בו מצוי הסידן והמגנזיום חשיבות גדולה וכאן גם הבעיה. רוב המזונות המכילים את המינרלים החשובים הללו, אינם מאפשרים ספיגה שלהם לעצמות. למשל מוצרי חלב – וכאן אנו באים לשבור מיתוס - לכולנו ברור שמוצרי חלב מכילים כמויות גדולות של סידן אולם מעטים מודעים לעובדה שהסידן שבמוצרי החלב קשור בקומפלקסים מסובכים שהגוף אינו יודע לפרקם הקומפלקסים הללו אמנם נספגים לדם אך אינם יכולים להיספג לתאים ומופרשים בסופו של דבר יחד עם הסידן היקר....כך גם לגבי המגנזיום.
לכן עדיף להשתמש בתוספי תזונה של סידן ומגנזיום המכילים הרכבים של מינרלים אלו שלגביהם נבדקה והוכחה ספיגה תוך תאית. בספרות הרפואית קיימים מעט מאוד מחקרים המנתרים ספיגה תוך תאית. מחקר שהתייחס לספיגה תוך תאית של מגנזיום נערך ב- 2012 בתה"ש ושבר מיתוס שהתייחס למגנזיום ציטראט שעד למחקר נחשב לזמין ביותר לגוף ובמחקר הוכח שספיגתו אפסית וחסרת משמעות. מתוצאות מחקר זה ניתן להשליך גם על ספיגה תוך תאית של סידן.
עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
איך לשפר ספיגה של סידן ומגנזיום?
על פי מחקרים רפואיים, תוספת של ויטמין D וויטמין 2K מגבירים את קליטת הסידן והמגנזיום בעצמות בעשרות אחוזים. ויטמין D הוא ויטמין חשוב שמיוצר בגוף בתגובה לחשיפת העור לשמש. לוויטמין D יש תפקיד חשוב בשמירה על בריאות העצם ושיפור הספיגה של סידן. ויטמין K2, המילה האחרונה בתחום בניית העצם. ויטמין K2 עוזר לקשור סידן לרקמות העצם ומונע את שקיעת הסידן בדפנות כלי הדם. במחקרים שנערכו ביפן, נמצא שתזונה עשירה בויטמין-2K, עצרה תהליך של דלדול מסת העצמות ואפילו שיקמה אותן בחזרה. צריכת 2K צמצמה, לפי אותם מחקרים מיפן, ב-60% שברים בחוליות וב-80% שברים בראש הירך ובעצמות אחרות בגוף.
סידן ומגנזיום חיוניים אבל
סידן ומגנזיום מתחרים על אותם אתרי ספיגה. נטילה של שניהם יחד, תוביל לירידה בספיגה של שניהם. לכן לא מומלץ לצרוך סידן ומגנזיום בתכשיר אחד אלא לחלק את הנטילה במהלך היממה.
הכותב הוא מנכ"ל חברת נוה פארמה