כוח המוח: על פגיעה קוגניטיבית בגיל המבוגר
"ירידה קוגניטיבית קלה" היא תופעה מוכרת ושכיחה בקרב האוכלוסייה המבוגרת, אך ככל שמרכיבי החשיבה ובהם הזיכרון נחלשים, יש צורך בהערכה גריאטרית, כדי לשלול או לנבא סימנים מקדימים של דמנציה
שוב שכחתם היכן המשקפיים? אתם לא מוצאים את השלט לטלוויזיה? יתכן שמדובר רק בירידה קוגניטיבית קלה ואין צורך להיחלץ מפגיעות חמורות יותר. אך אם אתם רואים סימנים קלים לכך חשוב להיבדק מאחר ואיתור מוקדם של התופעה יכולה להקל על התמודדות איתה וניתן להקל עם הסימפטומים והתקדמותה. "ירידה קוגניטיבית קלה" היא תופעה מוכרת ושכיחה בקרב האוכלוסייה המבוגרת, אך ככל שמרכיבי החשיבה ובהם הזיכרון נחלשים, יש צורך בהערכה גריאטרית, כדי לשלול או לנבא סימנים מקדימים של דמנציה. אף שלא כל שינוי בזיכרון מעיד בהכרח על דמנציה, קיימת חשיבות רבה להערכה ואיתור של התופעה.עוד כותרות ב-nrg:
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
למרות התפיסה כי חלק בלתי נפרד מלהגיע לגיל המבוגר הוא גם ירידה ביכולות, ברגע שאתם מרגישים בפגיעה קלה חשוב להגיע לאבחון, יכול להיות שאין כלל בעיה, אולם לעיתים התסמינים קלים והאבחון "מפוספס" או שאינו מאובחן בזמן ואז לא מקבלים את תשומת הלב הנדרשת. מחקרים הראו שקיים קשר בין "ירידה קוגניטיבית קלה" לקצב הידרדרות תהליכי החשיבה, בעיקר אם היא מפריעה ופוגעת ביכולת השתתפות בפעילות תכליתית ביום-יום.

אבחון או איתור מוקדמים ושילוב של טכניקות תרגול פשוטות יעודדו את המבוגר ולהגביר את היכולות האישיות ולהמשיך להשתתף בחיי קהילה נאותים. ולמרות כל זאת, אין להיכנס ללחץ כי לא כל פעם ששוכחים פרט במהלך היום מהווה סמן לירידה קונטיבית ולרוב המקרים היינה טבעית ותואמת את הגיל.
מה המשמעות של פגיעה בזיכרון באוכלוסייה מבוגרת בחיי היומיום?
הזיכרון לטווח ארוך חזק יותר מזה לטווח הקצר, המבוגר מצליח להיזכר בפרטים מהעבר הרחוק, אפילו אפיזודות ותמונות מהילדות, אך הוא יכול לא לזכור מה אכל לארוחת בוקר, אינו זוכר היכן הניח את המשקפיים או האם לקח את התרופות שלו כנדרש או מה המשמעות של כל תרופה שהוא לוקח.
מה כולל תהליך ההערכה?
תהליך ההערכה מנוהל על ידי צוות רב מקצועי - רופא גריאטרי, אחות, עו"ס ומרפאה בעיסוק וכולל מגוון של שאלות והערכות כדי לזהות את ה"ירידה הקוגניטיבית הקלה". הנושאים הנבדקים בין השאר הינם: היסטוריה רפואית, בדיקת שמיעה וראייה, הערכה קוגניטיבית, הערכת מצבי הרוח של האדם, בדיקות מעבדה.
מה ניתן לעשות על מנת להקל את ההתמודדות היום יומית?
- לפני היציאה לפנסיה יש לתכנן את העתיד, מחקרים רבים מראים ששעמום וחוסר מעש היינו אחד הגורמים המשמעותיים לפגיעה ביכולות קוגניטיביות. לכן מומלץ לבנות סדר יום ותוכנית מובנית לים לאחר הפנסיה.
-מחקרים הראו שלשנות השכלה יש משמעות כבדה על יכולות שימור מיומנויות קוגניטיביות. כך, שגם מי שלא למד בהשכלה גבוהה יכול כיום ליהנות ממגוון של הרצאות חינם באינטרנט.
-קיימת חשיבות רבה ללימוד של חומר חדש שהמוח לא התרגל לעשותו בצורה אוטומטית. כך שכיום יודעים שאדם שבהרגלו פותר סודוקו, תשבצים ופאזלים אינו משפר את יכולותיו הקוגניטיביים כלל. יש ללמוד דברים חדשים החל מסריגה או נגרות, צפייה בערוץ טלוויזיה שונה מההרגל אף יכול לגרות את המוח מכיוון שמספק פרשנויות מזוויות אחרות לאירועים.
-בכל יום יש לכל אחד ואחת מאינו אין ספור מטלות על מנת לזכור ולהיות מסוגלים לבצע את כולם מומלץ לפצל מטלות לשלבים קטנים הניתנים לביצוע, ולבצע כל שלב/פעולה בנפרד כל פעם. כמו כן, יש להימנע מביצוע מטלות שונות בו זמנית ולהתרכז בכל פעם רק במטלה אחת ממוקדת.
-מומלץ לצאת למרחב הציבורי, לטייל להריח את הפרחים והאוויר הצח בכדי לאפשר למוח לקלוט ולעבד גירויים טבעיים. גירוי החושים מבחינת טעם, ריח ותחושה מאפשר למוח לעבד את המידע לקשר אותו לאסוציאציות מהעבר ולחזק קשרים במוח.
-צאו לרקוד ולימדו סגנון ריקוד שונה. מחקרים רבים הראו ששילוב של פעילות גופנית המשלבת מיומנויות מוטוריות עם דרישות קוגניטיביות כגון לימוד הצעדים לקצב המוזיקה משפרים ומשפרים יכולות קוגנטיביות.
-השתתפו או עודדן השתתפות פעילויות חברתיות המלוות בגירויים קוגניטיביים.
-השתתפו בפעילות גופנית מותאמת כמה פעמים בשבוע (לפחות פעמיים).
-על מנת לא לשכוח היכן הנחתם חפצים בשימוש גבוהה מומלץ להניחם במקומות קבועים בעלי משמעות למשל: להניח את המטריה בכניסה לבית, את השלט של הטלוויזיה על שולחן הסלון ואת המשקפיים על השידה ליד המיטה.
-השתמשו בסדרן תרופות על מנת לקחת את התרופות במינון ובזמן הנכון.
-את יומן המטלות וספר הטלפונים הניחו במקום בולט בבית. שמרו בטלפון הנייד רשימה של אנשי קשר בעלי משמעות והיעזרו בתזכורות הקיימות בטלפונים הניידים.
יובל נוה Msc.OT הוא מנהל ריפוי בעיסוק מרכז רפואי שיקומי "בית בלב" בת ים