מחקר: בעלי מוגבלות לא מקבלים שרותים מספקים

שלוש חוקרות בדקו את המציאות בישראל בנוגע לסיוע לבעלי מוגבלויות שכליות והתפתחותיות ומצאו כי החוקים שחוקקה המדינה לא ממומשים בצורה טובה

אסף גולן | 27/5/2015 18:25
שירותי הפיזיותרפיה בארץ לבעלי לקויות שכליות התפתחותיות מבוססים על מספר חוקים: חוק הסעד, חוק החינוך המיוחד, חוק ביטוח בריאות ממלכתי, חוק זכויות החולה, וחוק הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות. בהקשר לכך מחקר של ד"ר תמר יעקב מאוניברסיטת אריאל מרים בריל מדריכה ארצית במשרד החינוך (בדימוס) וכרמית כהנא יועצת ארצית במשרד הרווחה, בדק בפועל את שירותי הפיזיותרפיה לבעלי מגבלות שכליות התפתחותיות במעגל החיים, וזאת מתוך מטרה להעריך באיזו מידה שירותים אלה תואמים את כוונת החוקים.

במסגרת המחקר נבדקו פרסומים ואתרי האינטרנט של משרדי הבריאות, החינוך, הרווחה וקופ"ח. כן בוצעו ראיונות עומק אישיים עם מנהלי השירות הפיזיותרפי במסגרות אלה, שנשאלו על מידת היישום של החוקים הרלוונטיים אצלם, וכן על חוזקות וחולשות של מערך הפיזיותרפיה הקיים.
לדברי החוקרות "מסקנות המחקר מצביעות כי באופן כללי הטיפול הפיזיותרפי בבעלי לקויות התפתחותיות עם וללא לקות קוגניטיביות ניתן לאורך מעגל החיים בכל הארץ. עם זאת מתברר כי קופ"הח נותנות מענה הולם למטופלים מתחת לגיל 3 ומענה חלקי בלבד מעל גיל זה (בעיקר במצבים חריפים). בנוסף לכך לפי דברי העומדים בראש השירות עולות בעיות ארגוניות ומקצועיות שמן הראוי לתת עליהן את הדעת".

 
צילום אילוסטרציה: אייל מרגולין
נכים בכנרת צילום אילוסטרציה: אייל מרגולין


להלן דוגמאות לבעיות שנמצאו:
בעיות אירגוניות
1. קופות החולים אמורות לתת שירות לכל האוכלוסייה על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. בפועל הן נותנות מענה לבני 0-3 ומענה חלקי בלבד לשאר האוכלוסייה. קופות החולים לא מקבלות על עצמן אחריות מספקת למתן שירותי פיזיותרפיה לאוכלוסייה שנמצאת במסגרות של משרדי החינוך והרווחה או לבוגרים שמתגוררים בקהילה.
2. לעובדי מקצועות הבריאות הנלווים ובכלל זה פיזיותרפיסטים במשרד החינוך אין הגדרה משלהם והם רשומים כחלק מסגל ההוראה. מעמד זה עלול לפגוע בהזדהות האירגונית  של הפיזיותרפיסט ובמעמד שלו כחלק מצוות רב מקצועי.

3. חסרה משרת מנהל מקצועי של מערך הפיזיותרפיה הן במשרד החינוך והן במשרד הרווחה עם סמכויות ניהול, אכיפה ופיקוח.
4. חסר ביזור של מנגנון ניהולי בהתאם להיקף ולפיזור של השירותים בארץ.
5. חסר מאגר נתונים בסיסי של המטופלים במסגרות של משרד החינוך.

בעיות מקצועיות
1. קיימת בעיה של נגישות לרפואה מקצועית דרך קופות החולים במסגרות של משרד הרווחה ובכלל זה נגישות למומחים בתחומי הפיזיותרפיה.
2. נהלי הרישום של גיליון מטופל בפיזיותרפיה לא אחידים ולא מחייבים.
3. חסר מנגנון מעקב אחר המטופלים למרות שמדובר באנשים שנמצאים במערכת שנים רבות. במהלך השנים משתנות מטרות הטיפול ומשתנים אמצעי הטיפול.

4. במערכת החינוך המיוחד לא ניתן דגש מספק להתמודדות עם סוגיות אתיות שמתעוררות לעיתים תכופות בעבודה עם אוכלוסייה חסרת ישע ועם צוותים רב מקצועיים.
5. חסרים מדדי הערכה ותוצאה מותאמים לאוכלוסייה בכל קבוצות הגיל.
6. חסר מערך מחקר שילווה את השירות וייתן אומדנים לרמת השירות וליעילותו.
7. המערך לזיהוי חוסים שזקוקים לטיפול פיזיותרפי, במסגרות של משרד הרווחה לא מספיק יעיל.
8. חסרות השתלמויות מקצועיות ייחודיות בתחום הטיפול הפיזיותרפי לבעלי לקויות התפתחותיות בכלל ולעובדים בפריפריה במיוחד.

המחקר מומן על ידי מענק מטעם המכון לחקר מדיניות בריאות בתל השומר.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת