דיכאון לאחר לידה לא גורם לפגיעה בילדים
מה עלול לגרום לנשים לאחר לידה לפגוע בילדיהן? לא דיכאון אלא פסיכוזה לאחר לידה, המתרחשת אצל כ-0.2% מן היולדות. נשים הסובלות מקשיים רגשיים לאחר לידה - אל תישארו עם זה לבד
כמו רבים במדינה, הזדעזעתי גם אני מהמוות הקשה של ארבע הילדות בירושלים ואמן. מפעם לפעם אנו שומעים על מקרים קשים כאלה, ולא פעם עולה התהיה מה הגורם למעשה הנורא? אחד ההסברים הנשמעים תדירות הוא "דיכאון לאחר לידה".האם נשים שסובלות מדיכאון לאחר לידה עלולות לפגוע בילדיהן? האם פגיעה בילדים היא אחד מן הסימפטומים של דיכאון לאחר לידה? התשובה היא חד משמעית לא.
דיכאון לאחר לידה היא הפרעה נפשית המתרחשת מסיבות שחלקן קשורות לשינויים הורמונליים וחלקן נגרמים כתוצאה מן המאפיינים האישיים של האשה והלחצים בסביבתה. כ-15% מן היולדות לוקות בהפרעה, ומאפייניה הם מצב רוח מדוכא, אובדן של עניין או הנאה מפעילויות (תחושה כאילו האשה "כבויה" מבפנים), אי שקט, קושי בריכוז, קשיי שינה, חוסר אנרגיה ולעיתים גם מחשבות או נסיונות התאבדות. נשים רבות סובלות בנוסף לדיכאון מסימפטומים של חרדה.

האם ושתיים מבנותיה. פגיעה בילדים היא לא אחד מן הסימפטומים של דיכאון לאחר לידה.
צילום: מתוך הפייסבוק
נשים הסובלות מההפרעה חשות אשמה רבה, ופעמים רבות מתביישות לפנות לטיפול. עם זאת, פגיעה בילדים אינה מוכרת כסימפטום של דיכאון לאחר לידה. דיכאון לאחר לידה מתחיל בד"כ במהלך השנה הראשונה שלאחר הלידה ויכול להימשך שבועות ואף חודשים. ניתן וחשוב לטפל בדיכאון לאחר לידה, אם על-ידי טיפול תרופתי (כולל תרופות המותרות בהנקה), ואם על-ידי טיפול רגשי.
אם כך, מה עלול לגרום לנשים לאחר לידה לפגוע בילדיהן? ישנה הפרעה נפשית הנקראת פסיכוזה לאחר לידה, המתרחשת אצל כ-0.2% מן היולדות. מדובר במצב חירום פסיכיאטרי ומאפייני ההפרעה יכולים להיות בלבול, אי יציבות חמורה במצב הרוח, קושי לארגן את המחשבות, פראנויה, הזיות וחוסר מנוחה. נשים כאלה עלולות לסבול ממחשבות שווא לגבי תינוקן (לדוגמה – התינוק הוא המשיח, או התינוק הוא השטן), וכתוצאה ממחשבות אלה, מ"קולות" המורים להן לעשות מעשים מסויימים, ומחוסר היכולת להבין מה מציאותי ומה לא, הן עלולות לפגוע בתינוק, בעצמן או בסביבתן. מצב זה בדרך כלל מחייב אשפוז וטיפול אינטנסיבי.

אל תתביישו. גשו לקבל ייעוץ.
צילום: שאטרסטוק
אין כאן כמובן נסיון לאבחן את מצבה הנפשי של אותה אם שפגעה בילדיה. אינני מכירה את המקרה הנדון, אולם חשוב שנדע להבחין בין מצבים שונים. הסכנה בשימוש במושג אחד עבור כל ההפרעות לאחר לידה הוא העצמת החרדה והאשמה שחשות הסובלות מדיכאון לאחר לידה, והכללה שגויה וסטיגמטית של ציבור גדול של יולדות כמסוכנות לילדיהן ולציבור.
ומילה אישית לסיום לנשים הסובלות מקשיים רגשיים לאחר לידה: לא כל תחושת קושי, דכדוך או חרדה היא דיכאון לאחר לידה. ישנן תופעות רגשיות מגוונות אצל יולדות (כולל תופעות שלא נסקרו במאמר זה). חלקן תופעות נורמליות, וחלקן הפרעות נפשיות הדורשות התייחסות שונה ומותאמת. אל תתביישו. גשו לקבל ייעוץ, תמיכה והפניה לאבחון מקצועי ולעזרה מקצועית אצל רופא המשפחה, אחות טיפת חלב, עובדת סוציאלית או כל גורם מקצועי שאתן סומכות עליו ומרגישות בנוח. אל תישארו עם זה לבד.
ד"ר יעלה טומסיס Ph. D. , מרצה וחוקרת במכללה האקדמית צפת בחוגים לסיעוד ועבודה סוציאלית. בעלת דוקטורט בבריאות נפש קהילתית (אוניברסיטת חיפה) ומתמחה בחקר תופעות רגשיות לאחר לידה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg