מחקר: דיכאון לאחר לידה שלא טופל - פוגע בתינוק

מרפאה ייעודית בבי"ח הדסה ירושלים תטפל בבעיות דיכאון אצל נשים ותמנע פגיעה בתינוקות, תקינות התפתחותם ומצבם הנפשי

דליה מזורי | 13/1/2015 20:22 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: דיכאון
ממחקרים שנערכו בארץ ובחו"ל עולה כי דיכאון לאחר לידה שלא טופל פוגע בתינוק. המחקרים הראו כי נשים שסובלות מדיכאון, בשנה הראשונה לחייו של יילוד, שהיא השנה המעצבת להתפתחותו של הילד,  גורמות לירידה בהתפתחות הרגשית - חברתית של התינוק. חלק מהמחקרים אף מראים ירידה ב-i.Q  של הילדים שמתגלה בהמשך החיים. ילדים אלה חווים גם קשיים רגשיים כולל דיכאון וחרדות.

עוד כותרות ב-nrg:
-זוועה בגרמניה: רצח עשרות מטופלים מ"שעמום"
-25 אלף עזבו את חברות הסלולר הגדולות
-כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

לעומת זאת, אימהות עם דיכאון לאחר לידה, שטופלו בתרופה נוגדת דיכאון,  ילדיהן הראו התפתחות רגילה, וזאת במעקב של שנתיים. כך על פי מחקר גדול שנערך בארה"ב.

מחקרים אלו הם חלק מהגורמים העיקריים להקמת מרפאה ייעודית בתחום בריאות הנפש של האישה בתוך המערך הפסיכיאטרי במרכז הרפואי הדסה. המרפאה החדשה הוקמה מתוך הבנה, שבמעגל חייה של האישה ישנם תהליכים ושינויים אותם היא עוברת מבחינה ביולוגית, הורמונאלית ואף סביבתית- חברתית, המביאים לשינויים נפשיים, כמו חרדה, דיכאון או קשיי תפקוד אחרים.
 
צילום: שאטרסטוק
הילדים חווים קשיים רגשיים. אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק
  
לדברי פרופ' רונן סגמן, סגן מנהל  המרפאה הפסיכיאטרית בהדסה ומומחה בטיפול תרופתי בפסיכיאטריה, לא מדובר במשהו שמועבר לילד באופן ביולוגי  אלא מדובר על חסך רגשי ועל חום שנמנע מהילד, וכך אימא מדוכדכת שמטפלת בתינוק, מביאה לעיכוב בהתפתחות היילוד. ככל שהאימא הייתה מטופלת, לא נראו סימני בעיות בילדיה והתפתחותם הייתה רגילה.

פרופ' סגמן מסביר כי השינויים הנפשיים יכול להיגרם מגורמים שונים כגון: סיבוכים בהריון, טיפולי פוריות ואובדן הריון, לידת פגים או ילדים עם לקות. לדבריו, אף שדיכאון שלאחר לידה מהווה את  הסיבוך הרפואי השכיח ביותר בקרב נשים לאחר לידה, כיום מרביתן, מעל 80% מהן, לא מגיעות כלל לאבחון וטיפול נאותים. "נשים חוששות מסטיגמה, פוחדות לקרוא לבעיה בשמה ולפנות לפסיכולוגים או לפסיכיאטרים. וגם המשפחה נרתעת. האישה נוטה להצדיק את הרגשות שלה וטוענת "למה לקרוא לזה בעיה נפשית פסיכיאטרית כשמדובר רק בעייפות שלאחר הלידה", אמר. אלא שדיכאון קליני עלול להימשך לפעמים חודשים ולפגוע לא רק באיכות החיים ובתפקוד של האם אלא, כאמור, גם באיכות החיים של התינוק ובהתפתחות שלו.

עם סוגיות כאלה ונוספות יתמודד צוות מרפאה מיומן הכולל פסיכיאטרים בכירים, בראשם, כאמור,  פרופ' רונן סגמן, ד"ר ראובני ענבל, פסיכיאטרית בכירה במרפאה ויועצת של מחלקות הנשים ב’הדסה’, וכן פסיכולוגית בכירה, ד"ר לאורה קנטי. עבור נשים רבות המרפאה תהווה כתובת לטיפול

בתסמונות נפשיות המלוות אותן, לעיתים גם לאורך שנים, אשר לא נמצא להן כל מענה או אפילו איתור ואבחון ראשוני נכון של הבעיה.

לדברי ד"ר ראובני, עד כה טופלו חלקן במרפאות קהילתיות, אצל רופאי משפחה. במקרים הפחות טובים הן בכלל לא אובחנו כסובלות מאיזושהי בעיה נפשית ולכן לא הגיעו לטיפול הנכון עבורן.  יצוין כי משרד הבריאות היה ער לבעיה ובראשית השנה שעברה הוציא מנכ"ל המשרד חוזר שמנחה את הרופאים במחלקות הנשים והמיילדות לבצעי איתור יזום של נשים עם דיכאון לאחר לידה.

המרפאה, אליה ניתן לפנות דרך רופא המשפחה או ישירות בהדסה עין כרם, תעבוד בשיתוף פעולה עם מחלקת נשים בבית החולים. היא תאפשר מגוון של שירותים עבור נשים במצבים נפשיים שונים, מצבים שהיו עד כה לא מאובחנים דיים או מוזנחים ולא זכו למוקד מקצועי הולם המסוגל לספק אבחון וטיפול נאותים. במסגרת המרכז יוצע מגוון רחב של סוגי טיפול, בהתאם למצב הנפשי המאובחן ולהעדפת האישה, הכוללים טיפולים קבוצתיים, וטיפולים פרטניים פסיכולוגיים ותרופתיים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

חדשות לסקרים

חדשות לסקרים

פייסבוק