נפגעי האלטרוקסין: מסתירים מאיתנו מידע
250 אלף החולים בתביעה הייצוגית, שסבלו מתופעות לוואי עקב השימוש בתכשיר, טוענים: משרד הבריאות מסרב לחשוף ממצאי הבדיקה
- האמת המבהילה על שערוריית האלטרוקסין
- מבול תביעות נגד משווקת ה"אלטרוקסין"
- תביעה של 4.5 מיליארד שקלים בפרשה

לפני שבועיים התקיים הדיון הראשון בבית המשפט המחוזי בירושלים. משרד הבריאות הסכים להעביר לידי התובעים כמה מסמכים שטרם נחשפו עד כה, ובהם ההחלטה על השעיית הרוקחות הראשיות של חברת התרופות GSK ושל פריגו.
עם זאת, אחד המסמכים שנשמרים עד כה בסוד כולל את דוח הבדיקה שביצעה משלחת של משרד הבריאות במפעל של חברת אספן שמייצרת את התכשיר. לטענת משרד הבריאות, הוא אינו יכול לחשוף את מה שמצא בגרמניה, "מחשש לשיבוש התפקוד התקין של אגף הרוקחות בפועלו כמפקח על הייצור, השיווק והיבוא של תרופות בישראל".
"יש הרבה סימני שאלה בפרשה", מסביר עו"ד פלג. "אנו רוצים לסגור את הפרשה עד הסוף. יש שאלות כמו איזה שינויים עשו בתרופה בתחילת 2012. הדבר הכי חשוב זה דוח הביקורת שעשה משרד הבריאות בגרמניה".
בעבר היו פרסומים בתקשורת על כך שהחומר הפעיל בתרופה שונה, אך התובעים מעולם לא קיבלו אישור רשמי לכך. כמו כן, המשלחת ביקשה מהיצרנית בגרמניה לערוך שוב בדיקות לתכשיר, וכעת העותרים מעוניינים לדעת מדוע.
שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, עודד שחם, ביקש מנציג המשרד להגיש עד 15 בספטמבר את עמדתם.

האלטרוקסין משמש לטיפול במצבים של תת-פעילות בלוטת התריס. התרופה מכילה את החומר הפעיל Levothyroxine ומשווקת בישראל מ-1981. משנת 2001 החלה יצרנית התכשיר, חברת התרופות GSK, לפתח פורמולציה חדשה. לפי דוח ועדת בדיקה שמינה משרד הבריאות לבחון את הליך רישום התרופה בישראל, החברה שינתה את הרכיבים הלא פעילים כדי לשפר את יציבות התכשיר.

הבקשה ושינוי המינון אושרו שנתיים אחר כך. בספטמבר 2009 העבירה החברה את מתקן הייצור של התכשיר לחברת אספן בגרמניה, וחברת פריגו הפכה לבעלת הרישום בישראל.
במקביל להפצת התכשיר החדש החלו להתקבל עדויות על תופעות לוואי, שניתוחן הראה כי רוב התופעות מתאימות לרקע של שינויים הורמונליים. מספר התלונות הגיע לשיאו באוקטובר 2011. בעקבות הדיווחים החלה חברת פריגו להפיץ בשם חברת אספן מכתבים והודעות במטרה להגביר את מודעות הרופאים והמטופלים לצורך בניטור הדוק של האיזון ההורמונלי. כמו כן, הודבקה על האריזות תווית שמדובר בפורמולציה חדשה.
דוח המשרד מצביע על קשר נסיבתי אפשרי בין הכנסת הפורמולציה החדשה לשוק בישראל ובין התגברות הדיווחים על תופעות לוואי. החל מאוקטובר 2011 הוגשו שמונה תביעות ייצוגיות שאוחדו לתביעה ייצוגית אחת בספטמבר בשנה שעברה.
ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות יכבד את החלטת ביהמ"ש ככל שתהיה. העברת הדוח תביא לחשיפת תיק הרישום באופן שעלול לחשוף את תיק הרישום ושיטות ייצור ועבודה של היצרן וייתכן אף יביא לחשיפת סוד מסחרי. אין מדובר כאן בבריאות הציבור וכל ממצאי הוועדה בעניין האלטרוקסין פורסמו בפירוט".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
