התקדמות בחקר דרכי ההתמודדות עם סרטן הלוקמיה
חוקרים מהמרכז האוניברסיטאי באריאל נמצאים בעיצומו של תהליך פיתוח שיטה טיפולית חדשה שתפחית משמעותית את הצורך בכימותרפיה ותאפשר פגיעה מדויקת בתאים הסרטניים בלבד

דרך חדשה להתמודד עם סרטן הדם צילום: נמרוד
כתוצאה משימוש במערכת, ניתן יהיה להפחית משמעותית בתופעות הלוואי המלוות לטיפולים כימותרפיים כגון נשירת שיער, הקאות, תחושות פיזיות קשות, פגיעה במערכת החיסונית וכו'. הטיפול גם יאפשר לתת לחולה מינון מיטבי של התרופה ולהרוס יותר תאים ממאירים ובכך להגביר את הסיכויים להצלחת הטיפול.
המערכת המתקדמת, שמפותחת ע"י פרופ' מיכאל פירר - ראש המחלקה להנדסת כימיה וביוטכנולוגיה, מבוססת על פפטידים (חלבונים קטנים) סינטטיים שאמורים לשמש כנשאים לתרופות. תפקידם יהיה "לזהות" את התאים הסרטניים ולהוביל אליהם את התרופות ישירות, תוך הימנעות מפגיעה בתאים הבריאים האחרים. השימוש במערכת הזרקת תרופות זו, תאפשר מיצוי מדויק יותר של התרופות הכימותרפיות הקיימות לאחר שישלבו בהן הפפטידים.
בשלב מאוחר יותר המערכת תאפשר גם לזהות ולאתר תאים סרטניים שחזרו ולטפל בלוקמיה בשלבים מתקדמים יותר מאשר אלו שניתנים כיום. בשלב הנוכחי של המחקר, החוקרים בודקים האם החומר אכן פעיל ומצליח לבחור תאי מטרה סרטניים בצורה סלקטיבית ולאחר מכן יהיה ניתן לסנטז את הפפטיד עם התרופה.
בדגימות דם שנלקחו מחולים מבית החולים איכילוב, החוקרים כבר הצליחו לאבחן פפטידים ספציפיים שמתאימים לסוגים מסוימים של לוקמיה. המשמעות היא וידוא הטכנולוגיה והצדקה לפיתוח של המערכת. הפיתוח העתידי, יאפשר לחברות התרופות לשלב את הפפטידים בתהליך ייצור התרופות.
כאשר הפיתוח אכן ישיג את מטרתו, ניתן יהיה כאמור למנוע תופעות הלוואי הכרוכות בטיפולים כימותרפיים, ופוגעות במצבו הבריאותי של המטופל כגון: רגישות לזיהומים עקב פגיעה בתאי מח עצם בריא, אנמיה,
פגיעה בכליות, כבד, מעי, ובפגיעה בזקיקי השיער הגורמת לנשירת שיער ועוד.
עד כה הפיתוח השיג את התוצאות המבוקשות והחוקרים עומדים לפני ניסויים ביצורים חיים. כמו כן, המחקר נעשה בשילוב בית החולים איכילוב וגורף התעניינות רבה בארץ ובעולם.
פרופ’ מיכאל פירר, ראש המחלקה להנדסת כימיה וביוטכנולוגיה במרכז האוניברסיטאי אריאל אמר בהקשר לכך כי "הפיתוח שעליו אנו עובדים יוכל לעזור לחולי לוקמיה רבים בצורה אפקטיבית יותר. כיום רופאים עושים שימוש במינון נמוך יותר של תרופות מן המינון הדרוש להיות בעל יעילות מיטבית, מחשש שהמטופל לא יצליח להתמודד עם עוצמתן והשפעתן על הגוף". עוד הוסיף כי "בעולם נעשים מחקרים רבים שמטרתם שיפור הטיפולים במחלות הסרטן ואנו במרכז האוניברסיטאי באריאל שואפים להוביל את החזית הטכנולוגית בתחום".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום המדע -
