בג"ץ הורה לממשלה לדחות הדיון ברפורמת התכנון
ניצחון ביניים לארגוני הסביבה. בג"ץ קיבל את עמדתם וידרוש מהממשלה לדחות את הדיון על הרפורמה בתכנון ובנייה של נתניהו
◄איזונים ובלמים לשלטון המקומי
◄מתנגדים לרפורמת המרפסות של נתניהו
◄ביטול הוועדות המחוזיות - איבוד אמון הציבור
◄הרפורמה בחוק התכנון והבנייה - טובה או רעה?

בונים בשכונת גילה בירושלים. "החוק המוצע ימנע תכנון ראוי של מקרקעי המדינה" צילום: פלאש 90
בתחילת השבוע הגישו ארגוני הסביבה, בניהם אדם, טבע ודין החברה להגנת הטבע עתירה לבג"ץ בטענה כי הליך קידום החוק מהווה פגיעה קשה בזכותו של הציבור. בעתירתם דרשו ארגוני הסביבה להאריך את משך הזמן שניתן להגיש בו השגות והערות לרפורמה ל – 90 יום, לאור מורכבותו וחשיבותו של החוק החדש. "לאור ההתנהלות הבעייתית של הממשלה במקרה זה, יש להבטיח מתן אפשרות לתגובה רצינית ומעמיקה של משרדי ממשלה, של גורמים ציבוריים הנוגעים בדבר ושל הציבור, להצעות החוק השונות", נכתב בעתירה. הבוקר, כאמור, הורה שופט בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין לממשלה לדחות את הדיון בנושא עד להכרעה בעניין.
עוד קודם, במהלך הלילה פנה המטה לתכנון אחראי לשרי הממשלה בבקשה למנוע את העברת הדיון בהצעת החוק של הרפורמה בתכנון ובנייה לוועדת השרים לענייני חקיקה. לדברי המטה, מדובר במחטף של משרד ראש הממשלה שמטרתו למנוע משרי הממשלה להביע את עמדתם המקצועית על הרפורמה, במידה שזו שונה מדעת ראש הממשלה. "חוסר היכולת של השרים המתנגדים לעמדת ראש הממשלה לבטא את עמדתם הופכת את ראש הממשלה לשליט אוטוקרטי,
המשתמש בווירטואוזיות בסמכויות המוקנות לו בחוק כראות עיניו לצורך סתימת פיות לכל מי שמתנגד לדעתו, תוך פגיעה קשה בעקרונות הדמוקרטיה".
מספר שרים בוועדת השרים לעניין הרפורמה בתכנון ובנייה, שדנה עד כה בהצעת החוק והייתה אמורה לדון גם בשילוב ההערות שהתקבלו ממשרדי הממשלה ומגורמים מקצועיים על הצעת החוק, הביעו לאחרונה התנגדות לרפורמה במתכונתה הנוכחית. לעומת זאת, בוועדת השרים לענייני חקיקה, בה חברים 19 שרים, שלרובם אין נגיעה לרפורמה והם אף אינם מכירים אותה לעומק, השגת הרוב הדרוש לאישור הרפורמה צפויה להיות פשוטה יותר.
גם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מתנגד לחוק החדש. במכתב ששלח אמש לראש הממשלה ולשר הפנים, הוא הביע את התנגדותו הנחרצת להצעת החוק התכנון והבניה. ארדן הביע את חששו כי החוק המוצע לא ישרת את מטרתו ולא יביא לפתרון הבעיות הקיימות במערכת התכנון. במכתבו, אומר השר להגנת הסביבה כי החוק המוצע ימנע תכנון ראוי של מקרקעי המדינה, ישבש את היררכיית התכניות, ולא יאפשר בקרה ציבורית ראויה על הליכי התכנון.