לא סוציאליסט ולא נעליים

"מבקריו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה טוענים שהוא סוציאליסט. שיטענו". עורך המגזין "הסוציאליסט" מסביר למה נשיא שמאפשר ל-5% בלבד מהאמריקאים להחזיק ב-85% מההון, לא יכול להיות שייך למחנה

בילי וורטון | 2/5/2009 9:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחרי 15 שנה של פעילות סוציאליסטית מסורה, שנעה בין ליקוק מעטפות דואר לחלוקת עלונים ברחובות, מצאתי את עצמי לאחרונה יושב באולפנים של רשת החדשות פוקס. מי חשב שתפקיד העורך הראשי של מגזין סוציאליסטי עם 3,000 קוראים בלבד יזניק אותי לעבר קריירה טלוויזיונית?

הסערה התקשורתית סביבי החלה באוקטובר, כשכתב הניו-יורק טיימס ביקש ממני סיור במשרדי המפלגה הסוציאליסטית בניו-יורק. לאחר מכן הגיעו ראיון לערוץ הרדיו השבדי הממלכתי ובקשה לתגובה מאת הוול סטריט ג'ורנל.

מספר המבקרים באתר האינטרנט שלנו הוכפל מאז פי כמה, ומספר האנשים המעוניינים להצטרך לשורותינו גדל בצורה ניכרת. עד כדי כך גברה ההתעניינות בעיסוקינו, שניתן היה לחשוב כי ארה"ב, בשחר המאה החדשה, גילתה סוף-סוף את הסוציאליזם.

בהתחלה קיבלנו את תשומת הלב המחודשת בהתרגשות ובהכרת תודה, אך ככל שהדיון הציבורי סביבנו החל להפוך לפארסה - התפכחנו. השאלה "האם אובמה סוציאליסט?" עברה במהרה מערוצי התקשורת השמרניים לכלי התקשורת המאוזנים יותר: "כולנו סוציאליסטים", הכריז השבועון ניוזוויק.

כאשר שאל כתב הניו-יורק טיימס את הנשיא אם הוא אכן סוציאליסט, השיב הרטוריקן המדופלם בצורה כה מרושלת, שבסיום הראיון אף מצא לנכון להתקשר ולהבהיר לכתב מחדש את סגולות השוק החופשי.

הדבר המשעשע בכל הדיון הוא שאנו, הסוציאליסטים, יודעים היטב שאובמה אינו אחד מאיתנו. הסימן הראשון לכך היה הדרך שבה נמנע מביצוע שינויים יסודיים במערכת הפיננסית.

בניגוד לסברה הרווחת, הלאמה אמיתית אינה
עומדת על הפרק מבחינתו; הוא מעדיף ליישם אמצעי פיקוח זמניים, שאותם ניתן יהיה לפרק בקלות ברגע שהכלכלה תתייצב.

גם במקרה של ביטוח בריאות ממלכתי ניתן לזהות את אותה הססנות מביצוע שינויים אמיתיים. מערך ביטוח בריאות לאומי, שיהיה באחריות הממשל, הינו פתרון הגיוני ביותר מבחינתנו, הסוציאליסטים - אך תוכניתו של אובמה בסוגיה זאת הפוכה.

אילוץ חברות הביטוח לספק כיסוי רפואי לכולם, כפי שמציע הנשיא, יאפשר להן להעניק כיסוי רופף וחסר, בשעה שהן יתחילו ליהנות מדעת קהל אוהדת.

גם מדיניות החוץ שלו מחלישה בצורה ניכרת את תדמיתו הסוציאליסטית. מצד אחד הודיע אובמה שעד חודש אוגוסט 2010 יוחזרו מעיראק כל היחידות האמריקאיות הלוחמות; אבל מצד שני, הוא עדיין מחויב להשאיר במדינה לפחות 50 אלף חיילים, ואף הצהיר על כוונתו להרחיב את הלחימה באפגניסטן ובפקיסטן השכנה.

מדיניות חוץ סוציאליסטית אמיתית היתה קוראת להשיב הביתה את כל החיילים שמעבר לים - ומיד.

נותרו לי לא מעט שאלות עבור הנשיא אובמה: האם הוא ימשיך להותיר ל-5% בלבד מהאמריקאים להחזיק ב-85% מההון? האם יאפשר למיליונים להמשיך לחיות בלי ביטוח בריאות? והאם יתמוך בהגדלת ההוצאות הביטחוניות על חשבון הרווחה?

אני מנחש שממרבית השאלות האלה יבחר אובמה להתעלם. אך בשעה שהתורים בלשכות האבטלה ממשיכים להתארך, אין לי ספק גם שהסוציאליזם יישאר באופנה. מי שמעוניין לבדוק זאת בעצמו, מוזמן לבוא לישיבות המערכת השבועיות שלנו. הדלת תמיד פתוחה. כולם מוזמנים. גם הנשיא אובמה.

הכותב הוא עורך המגזין "הסוציאליסט". המאמר פורסם לראשונה בוושינגטון פוסט
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אובמה או קפיטליזם?

פרויקט מיוחד: האם בחירתו של ברק אובמה לנשיאות ארצות הברית תצליח להפוך את אומת הקפיטליזם לסוציאל-דמוקרטית?

לכל הכתבות של אובמה או קפיטליזם?

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים