'נבדוק מדוע נהג הקטר לא עצר'
מנכ"ל הרכבת הציג ממצאים ראשונים מחקירת תאונת הרכבת, וגם הרבה שאלות שעדיין פתוחות
לינצ'בסקי הציג לוח זמנים מפורט שמבוסס על פלטי שיחות של בזק, מירס והקלטות מפיקוד הרכבת הראשית. מהנתונים שנאספו עולה כי בשעה 11:56 ושנייה אחת התקבלה במוקד החירום הארצי של רכבת ישראל הודעה על רכב שתקוע על המסילה. 20 שניות מאוחר יותר הופעל נוהל החירום, בו יוצאת קריאת אזהרה לכל הרכבות באזור בית יהושע: "רכב תקוע על המסילה". 69 שניות נוספות חלפו ממועד הפעלת נוהל החירום, ועד שהפקח מתוך רכבת מספר 58 דיווח למרכז הבקרה הארצי על ההתהפכות.
"אני דוחה את כל הספקולציות שהועלו בכלי התקשורת לגבי לוחות הזמנים", אומר לינצ'בסקי. "רכבת ישראל עושה כל מאמץ אפשרי לנסות ולמזער את התופעה, לצד זה שהפתרונות לזמן הקצר מוגבלים".
לינצ'בסקי נשאל מדוע לא הצליח נהג הקטר לבלום, לאור העובדה כי לוקח לרכבת כ-25 שניות לבלום, ופרק הזמן שהוצג מספיק, לכאורה, לבצע בלימת חירום. "ועדת החקירה בודקת מדוע נהג הקטר לא עצר", ענה לינצ'בסקי. "הוא נפצע בתאונה, הוא נמצא בבית חולים, ואנחנו נמצאים איתו בקשר".

מנכ"ל הרכבת הוסיף כי יש לקחת בחשבון את זמן התגובה של הנהג, אך הוא לא היה מעוניין להתייחס לזמן תגובה זה. לטענתו, הוועדה עדיין לא בדקה את מכשיר הטכנוגרף, אשר בודק את מהירות בלימת הקטר, בשל הקשיים להוציא את המכשיר ולפענח את הנתונים.
בהמשך דבריו, ציין מנכ"ל הרכבת כי הפיתרון האמיתי הוא הפרדת מפלסים תוך בניית גשרים ומסילות על מנת שכלי הרכב לא ייפגשו בשום צורה עם הרכבת. "אנחנו מוכנים להרים כל פרויקט כזה של הפרדת מפלסים", אמר לינצ'בסקי. "אני דורש
באשר לתצפיתן שלא היה במקום, ציין לינצ'בסקי כי דוח ועדת החקירה באסון רבדים קבע כי בכל מפגש בין מסילת הברזל לכביש, דרוש מחסום ורמזור, או לחלופין, תצפיתן. "היום ברכבת ישראל אין מקום שאין בו רמזור או מחסום", הודיע. "אנחנו יישמנו בקיצוניות את דוח ועדת החקירה".
חמישה בני אדם נהרגו ו-77 נפצעו אתמול, תשעה מהם באורח בינוני עד קשה, כשרכבת נוסעים התנגשה במכונית פרטית שפרצה את מחסום הרכבת סמוך לבית יהושע, והתהפכה לאחר מכן. הכוחות שהגיעו למקום גילו באחד הקרונות כמה לכודים, ועמלו במשך שעות עד שהצליחו לחלץ את כולם.
חמשת ההרוגים הם לילך סוזין, בת 27 מעכו, שחזרה הביתה מניתוח עיניים לקראת חתונתה, אלון סורק, בן 19 מעתלית, שחזר מהצבא, מוני (פז) משה, בן 54 מקריית-ביאליק, שחזר מסידורים בירושלים, ליאור אלבלה בן 30 מהרצליה, שעבד במזנון הרכבת ומיטל כהן, בת 26 מגבעתיים.
גם אתמול כינס מנכ"ל רכבת ישראל מסיבת עיתונאים, בה ציין כי התאונה הקשה אירעה בדיוק שנה לאחר התאונה הקשה ברבדים. "אירע היום אירוע טראגי וקשה במיוחד לנו ולכל ישראל, בדיוק ביום השנה לאסון הרכבת ברבדים", אמר לינצ'בסקי.
היום, יממה לאחר התאונה, הזהירו צוותי חילוץ כי חוסר הניסיון שלהם וחוסר האפשרות להתאמן, עלול לעלות בחיי אדם. גורם בכיר בצוותי החילוץ היה אף נחרץ יותר ואמר: "אם לא נתעורר, עלול להתרחש אסון שהאירוע הזה, ייראה קטן לידו".
לדברי הגורם הבכיר, לא ייתכן שבמהלך 10 השנים האחרונות בוצעה רק פעם אחת תרגולת של כוחות החילוץ וההצלה שמדמה תאונת רכבת. "את שאר הניסיון רכשנו מהתאונה הקודמת", אומר הגורם. "אנו לא מבצעים תרגולות בטענה שאין תקציב לתת לנו להתאמן על קרון רכבת", אמר הגורם. "צוותי החילוץ וההצלה בארץ לא מנוסים בטיפול באסון רכבת".