איראן הודיעה כי תגיב לכל ניסיון להחזיר סנקציות של האו"ם על תוכנית הגרעין שלה, כך מסר היום (שני) דובר משרד החוץ האיראני, מבלי לפרט אילו צעדים טהרן עשויה לנקוט.
מקור דיפלומטי צרפתי אמר לרויטרס בשבוע שעבר כי המעצמות האירופיות ייאלצו להפעיל מחדש את סנקציות האו"ם על איראן במסגרת מנגנון ה"סנאפבק", אם לא יושג הסכם גרעיני שיבטיח את האינטרסים הביטחוניים של אירופה. מנגנון ה"סנאפבק" הוא הליך שיאפשר את החזרת סנקציות האו"ם על טהרן במסגרת הסכם הגרעין מ-2015, שביטל סנקציות בתמורה להטלת מגבלות על תוכנית הגרעין האיראנית.
"האיום להפעיל את מנגנון ה"סנאפבק" חסר בסיס חוקי או פוליטי, וייתקל בתגובה הולמת ומידתית מצד הרפובליקה האיסלאמית של איראן", אמר דובר משרד החוץ, אסמאעיל בגאי, במסיבת עיתונאים, מבלי לספק פרטים נוספים.
הכי מעניין
הסכם 2015, שנחתם עם בריטניה, גרמניה, צרפת, ארצות הברית, רוסיה וסין – המוכר כתוכנית הפעולה המשותפת המקיפה (JCPOA) – קובע כי אם הצדדים לא מצליחים לפתור טענות על "אי-קיום מהותי" מצד איראן, ניתן להפעיל את מנגנון ה"סנאפבק" באמצעות מועצת הביטחון של האו"ם, המונה 15 חברים.

מועצת הביטחון של האו"ם | צילום: AFP
"הצדדים האירופיים, שמנסים שוב ושוב להשתמש באפשרות זו ככלי לחץ, הם עצמם הפרו באופן חמור ומשמעותי את התחייבויותיהם במסגרת ה-JCPOA", הוסיף בגאי. "הם לא עמדו בהתחייבויות שהוטלו עליהם במסגרת ה-JCPOA, ולכן אין להם כל מעמד חוקי או מוסרי להשתמש במנגנון זה".
המדינות המערביות מאשימות את איראן בכוונה לפתח נשק גרעיני, טענה שטהרן מכחישה בתוקף. ארצות הברית פרשה מההסכם ב-2018 תחת ממשלו הראשון של הנשיא דונלד טראמפ, שתיאר את ההסכם כ"חלש". טראמפ, שכהונתו השנייה החלה בינואר, קרא לטהרן לחזור לשיחות גרעין לקראת הסכם חדש לאחר הפסקת אש שהושגה בחודש שעבר, וסיימה את המלחמה שנמשכה 12 ימים בין איראן לישראל.
כשנשאל אם שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, ייפגש עם שליחו של טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, השיב בגאי כי לא נקבעו מועד או מקום לחידוש שיחות הגרעין בין ארצות הברית לאיראן.